Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος για μελέτη Τσιόδρα: Γεωγραφικές ανισότητες στον υγειονομικό χάρτη

Ευάγγελος Βενιζέλος
Πηγή: Intime

Η συζήτηση για τις αντοχές του ΕΣΥ πρέπει να διεξάγεται με όρους επιστημονικής ακρίβειας και απόλυτης επιστημονικής και πολιτικής ειλικρίνειας, επισημαίνει ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, σε νέα παρέμβασή του για την πανδημία, με αφορμή αυτή τη φορά τη μελέτη-σοκ των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.

Ο κ. Βενιζέλος εντοπίζει οξύ πρόβλημα γεωγραφικών ανισοτήτων στον υγειονομικό χάρτη και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενώ υποστηρίζει πως αν στην παρούσα φάση, τα ζητήματα αυτά καταστούν αντικείμενο συμβατικής κομματικής αντιδικίας, θα χαθεί χρόνος και δυναμισμός που πρέπει να διοχετευθούν υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό ως αναγκαίο αλλά όχι επαρκή όρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως εξελίσσεται, και προτείνει συνεχή, γενικευμένα, αξιόπιστα τεστ, στην κατεύθυνση της διεθνούς τάσης μετακίνησης από τα rapid στα PCR τεστ, με κάλυψη του κόστους -εν μέρει τουλάχιστον- από την πολιτεία, ιδίως για τους πλήρως εμβολιασμένους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Ολόκληρη η ανάρτηση του πρώην υπουργού

Στις 4 Οκτωβρίου 2021 με δημόσια παρέμβασή μου είχα ζητήσει από την ιατρική κοινότητα να μας εξηγήσει γιατί εμφανίζεται αυξημένος ρυθμός και αριθμός θανάτων στην παρούσα φάση της πανδημίας, ώστε στη βάση μιας επιστημονικά έγκυρης πληροφόρησης, η Κυβέρνηση να λάβει τις δικές της αποφάσεις και η αντιπολίτευση το δικό της μερίδιο κοινωνικής ευθύνης.

Υπήρξαν αντιδράσεις που παρέπεμπαν στις συνολικές μεσοσταθμικές επιδόσεις της χώρας συνυπολογιζομένων των πολύ καλών στοιχείων της αρχικής περσινής φάσης της πανδημίας, ενώ κάποιοι διατύπωσαν τη θέση ότι η παρέμβασή μου έδωσε το έναυσμα στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει μικροκομματικού χαρακτήρα αντιπολίτευση στρέφοντας τα βέλη του κατά της κυβέρνησης.

Επειδή έχω υπερασπιστεί ευθύς εξαρχής τη συνταγματικότητα των υγειονομικών μέτρων συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ειδικές ομάδες ή ακόμη και καθολικά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν, επειδή έχω σε κρίσιμες στιγμές παρακαλέσει δημόσια να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα όπου αυτό είναι αναγκαίο (όπως πέρσι τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη) και επειδή έχω καταγγείλει ως κραυγαλέα αντισυνταγματική την επίκληση του Συντάγματος από τους εχθρούς του και τη φασίζουσα γελοιότητα των «θεματοφυλάκων», θεωρώ ότι έχω ως πολίτης το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρέμβω στη συζήτηση που προκάλεσε η δημοσίευση της μελέτης των καθηγητών Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα.

Συμφωνώ απολύτως με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα πως δεν πρέπει να «εργαλειοποιείται» πολιτικά και μάλιστα κομματικά η επιστήμη. Η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα όμως, όταν διαχειρίζεται φαινόμενα όπως η πανδημία, οφείλει να ζητά πλήρη και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, να κινείται εντός του πλαισίου των επιστημονικών συστάσεων και να αιτιολογεί τυχόν αποκλίσεις από τις προτάσεις των συμβουλευτικών επιστημονικών σωμάτων που αποφασίζονται για άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος -όπως οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας- που πρέπει να σταθμίζονται με άκρα προσοχή.

Είναι προφανώς εσφαλμένη οποιαδήποτε αίσθηση «τέλους του συναγερμού» και «επιστροφής στην κανονικότητα». Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να μας θυμίσει ότι απαιτείται μεγάλη επιφυλακτικότητα και αδιάπτωτη εγρήγορση σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός είναι όρος αναγκαίος αλλά δυστυχώς όχι επαρκής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως εξελίσσεται. Χρειάζονται και συνεχή, γενικευμένα, αξιόπιστα τεστ. Ήδη από τα rapid υπάρχει διεθνώς μετακίνηση στα τεστ PCR, το κόστος για τα οποία πρέπει να καλύπτεται, εν μέρει τουλάχιστον, από την πολιτεία, ιδίως για τους πλήρως εμβολιασμένους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η συζήτηση για τις αντοχές του ΕΣΥ πρέπει να διεξάγεται με όρους επιστημονικής ακρίβειας και απόλυτης επιστημονικής και πολιτικής ειλικρίνειας. Σημασία δεν έχει μόνο ή κυρίως ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αθήνα και τις άλλες περιοχές αλλά προφανώς η επαρκής στελέχωση των μονάδων με το ανάλογο και αναγκαίο εξειδικευμένο, έμπειρο και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα η χώρα έχει όριο ως προς τον αριθμό των επιστημονικά και νοσηλευτικά υποστηριζόμενων κλινών ΜΕΘ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ