Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα πάνω στις... λιγνιτικές μονάδες

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Πτολεμαΐδα
Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Πτολεμαΐδα / Πηγή: Intimenews

Η χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη αναζωπύρωσε την πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση για την περίφημη «απολιγνιτοποίηση», καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες της περιοχής κατά την περίοδο εγκατάλειψης του λιγνίτη και στροφής σε άλλες μορφές ενέργειας.

Αρχικά την περιοχή επισκέφθηκε προ δεκαημέρου ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία» την απολιγνιτοποίηση. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο -όπως ο ίδιος εκτίμησε- θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, μετατρέποντάς την, κατά την πρωθυπουργική έκφραση, σε «επενδυτικό πόλο».

Σχετικά με την υλοποίηση του Σχεδίου, που καλύπτει την περίοδο 2021-27, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι θα αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για αποκαταστάσεις εδαφών, σχεδόν 2 δισ. ευρώ από το κοινοτικό επενδυτικό εργαλείο InvestEU και από τις δανειακές διευκολύνσεις για υποδομές που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα διατεθούν και δημόσιοι πόροι άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αναμένονται ακόμα, μεταξύ άλλων, 2 δισ. ευρώ από επενδύσεις του ομίλου ΔΕΗ, 147 εκατομμύρια από επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ, επιπλέον 900 εκατομμύρια από ιδιωτικά κεφάλαια και 250 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός είχε διακηρύξει ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, μέσω του οποίου καταρτίστηκαν το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για την περίοδο 2021-2027 και τα Εδαφικά Σχέδια που το συνοδεύουν. «Η Ελλάδα είναι, επίσης, το πρώτο κράτος-μέλος μεταξύ των κρατών-μελών που δικαιούνται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης που υπέβαλε το Πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακόμη, η Ελλάδα, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση για το ύψος των πόρων του νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ, καταλαμβάνει μακράν την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη που είναι δικαιούχοι πόρων του Ταμείου ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση, με 877 ευρώ ανά κάτοικο εξορυκτικής περιφέρειας. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στις συνολικά 31 περιοχές εξόρυξης είναι 365 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά την Ελλάδα κατέχει η Τσεχία, με 641 ευρώ ανά κάτοικο».

Εντελώς διαφορετική η εικόνα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Αντίθετα, χθες ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε την κριτική του στην πώληση της ΔΕΗ και στην απώλεια του στρατηγικού ελέγχου εκ μέρους της πολιτείας και υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει για τις δυσάρεστες εξελίξεις, όταν μίλησε για «προχειρότητα» στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης «που έχει τεράστιες συνέπειες στην περιοχή». Ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν έχουν καν σχέδιο μετάβασης. Τη μία ανακοίνωσαν το 2028, μετά το 2025, μετά το 2023 και μετά πάλι το 2028». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι «η κυβέρνηση κακώς βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο», καθώς «πρώτα πρέπει να δούμε το σχέδιο και μετά πότε βγαίνει χρονικά». «Αν έχουν σχέδιο, αυτό δεν είναι ούτε απολιγνιτοποίηση ούτε απανθρακοποίηση, είναι η αεριοποίηση και όλοι γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο είναι μεταβατικό καύσιμο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι οι συνέπειες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι μεγάλες «αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα», καθώς, όπως είπε, «κινδυνεύει να γίνει μια μαύρη κηλίδα στον χάρτη».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για «δίκαιη μετάβαση» ένα «ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με βασικό χαρακτηριστικό μία σειρά από ενέργειες που θα δώσουν δυνατότητα στην περιοχή με δημόσιους πόρους, με σοβαρή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθεί και να αυξηθεί το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας με βάση την ρήτρα μηδενικού κοινωνικού και αναπτυξιακού ελλείμματος για την περιοχή».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ