Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αιφνίδια -όπως φάνηκε στις ανακοινώσεις- απόφαση του πρωθυπουργού να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Ζύμωση αρκετών εβδομάδων
Η απόφαση προέκυψε μετά από αμφιβολίες πολλών εβδομάδων που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αν θα υιοθετήσει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τις οποίες παραδέχθηκε δημόσια όταν είπε ότι «είναι μια απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους, έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός. Σώζει ζωές. Είναι αναγκαίος για την υγεία. Είναι πια αναγκαίος για ολόκληρη την κοινωνία».
Σταδιακά η ιδέα ωρίμασε στο μυαλό του πρωθυπουργού και η προσθήκη κάποιων στοιχείων των τελευταίων ημερών έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής:
- Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συζητείται, πλέον, σε όλη την Ευρώπη και ήδη έχει αποφασιστεί σε χώρες όπως η Αυστρία, όπου υπάρχει μια κυβέρνηση με πολιτική και ιδεολογική συγγένεια με τη Νέα Δημοκρατία.
- Η λήψη μέτρων έως τώρα που περιόριζαν τους ανεμβολίαστους δεν επηρέασε σημαντικά αυτή την ηλικιακή ομάδα (άνω των 60 ετών), καθώς έκαναν τα απαιτούμενα τεστ.
- Το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών είναι αντιστρόφως ανάλογο από την ευκολία με την οποία προσβάλλονται από τον κορονοϊό.
- Παρά τη λήψη μέτρων, η επέλαση του τέταρτου κύματος δεν έχει ακόμα ανασχεθεί. Συνεπώς, άλλες λύσεις πλην της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ήταν μονόδρομος.
Στη Βουλή σήμερα τα μέτρα
Υπήρξε, ωστόσο, μια πολύ σημαντική παράμετρος, που «φρέναρε» τις κυβερνητικές αποφάσεις: Ήταν η εμπειρία από την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Εκεί η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά επιπλέον ήταν ακριβώς η κυβέρνηση που βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς όσο πιεζόταν το σύστημα υγείας, τόσο αύξανε και η πίεση για ανάκληση της απόφασης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί υγειονομικοί να μην εργάζονται ως ανεμβολίαστοι. Κάπως έτσι η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην πρόσθετη απόφαση για επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως, σε περίπτωση που όσοι ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν κλείσουν ραντεβού για την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου.
Παρά την απόφαση να υπάρξει η υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε στις δηλώσεις του να «μετριάσει» κάπως τις αντιδράσεις, αν και είναι σαφές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στέκονται αρνητικά μπροστά σε αυτή την εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο. Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία».
Το πακέτο των κυβερνητικών αποφάσεων έρχεται σήμερα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, προκειμένου να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!