Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Σκρέκας: Τα 3 ανοιχτά μέτωπα για τον νέο υπουργό Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας

Στη πρώτη γραμμή της προσπάθειας να ξαναμπεί η οικονομία… στην πρίζα κλήθηκε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας, ο οποίος πρέπει να ανταποκριθεί σε έναν ιδιαίτερης βαρύτητας ρόλο και να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης που περνάει μέσα από το υπουργείο Ενέργειας.

Μια σημαντική ατζέντα με κορυφαίας προτεραιότητας δράσεις περιμένει τον νέο υπουργό Ενέργειας, από την πράσινη μετάβαση την απολιγνιτοποίηση και τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια, μέχρι την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των ιδιωτικοποιήσεων και βέβαια την αντιμετώπιση των δυσκολιών που φέρνει μετάβαση στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο αναμένεται να αντλήσει το 37% των πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει καθοριστικό ρόλο  στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις θα προσελκύσουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Τρεις όμως είναι οι τομείς που απαιτούν την προσοχή του νέου υπουργού καθώς από την πορεία τους θα καθοριστεί και η επιτυχία του στη νέα θέση.

1. Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιωτικοποιήσεις

Στις δράσεις του ΥΠΕΝ αναλογεί το 37% των πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα και τους επόμενους μήνες θα ανοίξει η «στρόφιγγα».  Η ενεργειακή εξοικονόμηση και η ηλεκτροκίνηση  είναι τομείς προτεραιότητας   και εντός του 2021 έρχεται όχι μόνο το επόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για κατοικίες (ως το τέλος του α’ εξαμήνου), αλλά και την ενεργοποίηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» για δημόσια κτίρια καθώς και ειδικά προγράμματα για επιχειρήσεις.

 Για την ηλεκτροκίνηση, το δημοφιλές πρόγραμμα «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων θα τρέξει και όλο το 2021. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης και ανάπτυξης δημόσιων υποδομών φόρτισης,  με χρηματοδότηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεγάλης σημασίας είναι και οι δράσεις για την αναβάθμιση των δικτύων, στις οποίες εντάσσονται οι νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ αλλά και η ψηφιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ μέσω και του εμβληματικού project των έξυπνων μετρητών.

Εντός του 2021 θα πόλος έλξης ξένων επενδύσεων θα αποτελέσουν και οι πέντε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις: Του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της ΛΑΡΚΟ (που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο μιας εκκρεμότητας 35 ετών) και η Υπόγεια  Αποθήκη  Φυσικού Αερίου της Καβάλας.

2. Απολιγνιτοποίηση και ΑΠΕ

Η ατζέντα του υπουργείου για τις ΑΠΕ είναι πολύ πλούσια το 2021. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό εάν λάβει κανείς υπόψη αφενός τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, αφετέρου το ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, που θα επικεντρωθεί στις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας.

Στα προσεχώς είναι και η προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με την θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση, το υδρογόνο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τους υβριδικούς σταθμούς και τη γεωθερμία.

H απολιγνιτοποίηση θα συνεχιστεί με το κλείσιμο εντός του 2021 των λιγνιτικών μονάδων Καρδιά 3 και 4 και Μεγαλόπολη 3. Προχωρά ταυτόχρονα και η εφαρμογή του masterplan, με προτεραιότητα την αποκατάσταση των εδαφών των λιγνιτικών πεδίων της ΔΕΗ.

Επίσης θα ολοκληρωθεί η δέσμης των φορολογικών-αναπτυξιακών κινήτρων, ώστε να αποκτήσουν «σάρκα και οστά» το ταχύτερο δυνατό οι επενδύσεις που θα αλλάξουν το αναπτυξιακό μοντέλο στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Μεταξύ αυτών, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ, που σηματοδοτούν και την πράσινη στροφή της εταιρείας, στο πλαίσιο του γενικότερου εκσυγχρονισμού της επιχείρησης που ήδη αποδίδει καρπούς.

3. Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου. Μετά την έναρξη του target model στις αρχές Νοεμβρίου και τη σύζευξη με την αγορά της Ιταλίας προ ημερών, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 θα γίνει η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας που θα συμβάλει στην σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών στη χώρα μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κομβική θέση στον σχεδιασμό, καταλαμβάνει η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 944, η οποία, μεταξύ άλλων, θα μας οδηγήσει στην συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειαςμέσω της λεγόμενης «απόκρισης της ζήτησης» -, θα επιτρέψει τη δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας καθώς και την πρόσβαση σε ανεξάρτητα εργαλεία σύγκρισης τιμών.

Περισσότερο όμως από όλα ο νέος υπουργός καλείται να προσέχει τις ισορροπίες μεταξύ παραγωγών προμηθευτών, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ καθώς το νέο σύστημα στα πρώτα του βήματα, δημιουργεί δυσαρέσκειες που μπορεί να δημιουργήσουν ευρύτερο πρόβλημα στην αγορά ενέργειας.


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ