Οι πρόσφατες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την παράταση της πανδημίας που δημιουργεί, πλέον, πολιτικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, και τις αλλαγές των ισορροπιών στο ΚΙΝΑΛ, οι οποίες επηρεάζουν τις αντίστοιχες ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, υποχρεώνουν τη Νέα Δημοκρατία σε επαναξιολόγηση αρκετών παραμέτρων της στρατηγικής της, που ως τώρα ήταν δεδομένη και οδηγούσε με σχετική ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και -εκτός απροόπτου- θα προκαλέσει «διπλές» κάλπες ώστε να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως μονοκομματική κυβέρνηση.
Πράγματι, η ανεπιθύμητη εξέλιξη της πανδημίας προκαλεί τριβές στο κυβερνητικό αφήγημα, ενώ η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου απειλεί με ανατροπή των ισορροπιών σε ΚΙΝΑΛ και ευρύτερα. Παράλληλα, η Τουρκία έχει εξαγγείλει γεωτρήσεις σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα την ένταση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών και αυτή η εξέλιξη να πυροδοτήσει εξελίξεις με επίκεντρο τον χρόνο που τελικά θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η γερμανική παράμετρος
Ωστόσο υπάρχει και η παράμετρος του Βερολίνου. Ειδικότερα στη Γερμανία, την ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένεται η συμφωνία των νέων κυβερνητικών εταίρων (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, και στη συνέχεια για εκείνο που θα αναλάβει τα ηνία της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη μείζονος σημασίας παραίτηση του Γενς Βάιντμαν, ενός πιστού συμμάχου της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που ωστόσο ήταν αντίθετος στην πολιτική του θηριώδους κρατικού χρέους χωρών, με πρώτη την Ελλάδα. Τα νέα πρόσωπα στη θέση των Σολτς και Βάιντμαν θα ορίσουν και την πολιτική της νέας γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την φυσιογνωμία του Συμφώνου Σταθερότητας στο πλαίσιο της ΕΕ.
Η ενδοευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για τους νέους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, ειδικά δε τον χρόνο των επόμενων εκλογών. Παρά το ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2022, οπότε θα είμαστε ή στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, ή οι εκλογές ίσως ήδη έχουν διεξαχθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι η κατεύθυνση θα έχει γίνει εμφανής, οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη θα έχουν αποτυπωθεί κι απλώς θα αναμένεται η επισφράγιση των αποτελεσμάτων. Συνεπώς η Ελλάδα, που είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη, αναμένεται να λάβει αποφάσεις που αφορούν και στο πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, ειδικά εάν οι «σκληροί» Γερμανοί φιλελεύθεροι αναλάβουν -όπως αναμένεται- την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.
Το δίλημμα της Αθήνας
Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που το δυσμενές για τη χώρα μας σενάριο γίνει πράξη και οι σχετικές με το Σύμφωνο Σταθερότητας διαπραγματεύσεις εγκαινιάσουν έναν νέο κύκλο λιτότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες, χώρες όπως η Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν ενώπιον διλήμματος: Να ενδώσουν στη λιτότητα ή να επικαλεστούν τα προηγούμενα των ισχυρών της Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία) οι οποίες όχι μόνο δεν είχαν συμμορφωθεί με τα όσα επέτασσε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά υπονόμευσαν και την προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που «παραστράτησαν».
Αυτό το θέμα πρόκειται να συζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μαρκ Ρούτε, ομόλογό του της Ολλανδίας και επικεφαλής των «τεσσάρων φειδωλών» κρατών που έχουν ήδη συμπήξει μια ομάδα εντός των «27» και πιέζουν για περισσότερη λιτότητα. Όσο προχωρεί ο ευρωπαϊκός διάλογος για τους όρους του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, τόσο αυτή η εξέλιξη θα βαραίνει περισσότερο στην τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!