Κομβική χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τη σημερινή του ομιλία στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη. Κι αυτό, διότι αναμένεται να ξεδιπλώσει ενώπιον δεκάδων ηγετών το αναλυτικό πρόγραμμά του για τη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε πράσινη οικονομία.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία θέλει να δείξει με τη σημερινή του ομιλία ότι είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο στην ομιλία του για την ανάγκη να κατανοήσουν όλες οι χώρες την προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και θα παραθέσει τις κυριότερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη δέσμευση των Ευρωπαίων να καταστήσουν τη γηραιά ήπειρο, την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.
Στόχος είναι να μειωθούν τα αέρια θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Θα αναφερθεί στον φιλόδοξο αυτό στόχο, και θα πει ότι σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αναλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, με την πιο σημαντική από αυτές τις πρωτοβουλίες να είναι η διασφάλιση ότι θα σταματήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το αργότερο έως το 2028.
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης θα τονίσει την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το στόχο της Ελλάδας να είναι μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο έδαφός της. «Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης» θα πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει συνοπτικά το παράδειγμα της Αστυπάλαιας, δηλ, του νησιού που μετατρέπεται σε «πράσινο» με αυτοκίνητα κινούμενα με ηλεκτρική ενέργεια, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα πείραμα που θα χαρακτηρίζεται από «ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης».
Παράλληλα θα μιλήσει και για την πολιτική μετατροπής πολλών μικρών νησιών σε κλιματικά ουδέτερα: «Είμαστε επίσης μια νησιωτική χώρα και πιστεύω ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τι σημαίνει να έχουμε νησιά που καθίστανται κλιματικά ουδέτερα, ακόμη και πριν από την ηπειρωτική χώρα. Και βρισκόμαστε στη διαδικασία της συνεργασίας με διάφορους ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους φορείς για τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων που θα οδηγήσουν, ειδικά τα μικρότερα νησιά μας, προς την κλιματική ουδετερότητα»
Ταμείο Ανάκαμψης
Σημαντικό τμήμα της παρουσίασης που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψη της Γλασκώβης θα καταλάβει η απόφασή του να αξιοποιήσει τα περίπου 32 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υλοποιήσει την «πράσινη μετάβαση» της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης θα εξηγήσει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που έπληξαν τις προσπάθειες της Ελλάδας για την πρωτοπορία στην πράσινη μετάβαση, οδήγησαν τον ίδιο στην απόφαση να ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο κλιματικής αλλαγής στο οποίο ενέταξε και την πολιτική προστασία. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνδέσει την πράσινη πολιτική με τη δημιουργία πολλών νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας και σε αυτό το πλαίσιο θα υπογραμμίσει ότι η πράσινη πολιτική κινητοποιεί τους νέους σε όλες τις χώρες γιατί η προστασία του περιβάλλοντος τους αφορά κατεξοχήν.
Θα παρουσιάσει την απόφαση να υπάρξει ένας νέος κλιματικός νόμος- πλαίσιο για τα επόμενα τριάντα χρόνια και θα υπογραμμίσει την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, δηλαδή θα αναφερθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία μπορεί να την καταστήσει κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη ενέργεια και θα επικεντρωθεί στην πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, τονίζοντας την ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία που θα έχει, όταν υλοποιηθεί το εγχείρημα, η σύνδεση της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη με καλώδιο μεταφοράς ενέργειας.
Θα ενσωματώσει στην ως τώρα πολιτική του και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προ ημερών. Τέλος θα αναφερθεί στην αξία της υπογραφής από όλες τις χώρες της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!