Την αξιοποίησή της πέραν του συμβολικού της χαρακτήρα, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει από τη επίσκεψη της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Αθήνα, δείπνησε ιδιωτικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του στον Λυκαβηττό και σήμερα θα έχει επίσημη συνάντηση μαζί του, ενώ στη συνέχεια οι δυο ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις.
Πράγματι, η κεντρική άποψη για την επίσκεψη είναι ότι πλέον η Άγκελα Μέρκελ είναι υπηρεσιακή καγκελάριος, ότι θα παραδώσει στον πολιτικό της αντίπαλο, Όλαφ Σολτς και όχι στον διάδοχό της στο CDU και, συνεπώς, ότι πλέον δεν έχει την ισχύ να επηρεάσει καταστάσεις.
Ωστόσο, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου δεν βλέπουν τα πράγματα έτσι. Αντίθετα, πιστεύουν ότι τώρα η Μέρκελ, όντας απελευθερωμένη από τους περιορισμούς που επιβάλλει σε κάθε καγκελάριο η προάσπιση των (με στενή έννοια) γερμανικών συμφερόντων, θα μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα, μεσολαβώντας ως προσωπικότητα και όχι ως φορέας επισήμου αξιώματος, προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο η διαρκής ένταση που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Μέρκελ μπορεί να αξιοποιηθεί σε θέση - κλειδί
Πέραν αυτού, η Αθήνα γνωρίζει ότι το όνομα της υψηλής προσκεκλημένης στη χώρα μας χθες και σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ως διαδόχου του σημερινού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ. Συνεπώς είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η διατήρηση καλών σχέσεων με την Άγκελα Μέρκελ, ακόμα και μετά την αποχώρηση από τη γερμανική καγκελαρία, μια και είναι πολύ πιθανό ηγέτες τόσο μακρόβιοι, που διατηρούν σχέσεις με σειρά ηγετών σε όλο τον κόσμο, να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις- κλειδιά, όπως αυτή που συζητείται για την κα Μέρκελ, ή κάποια άλλη που ακόμα δεν έχει φτάσει στη δημοσιότητα.
Οπως είναι φυσικό, στις συζητήσεις Μητσοτάκη- Μέρκελ, αναμένεται να γίνει ξεχωριστή αναφορά σε θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά την επάνοδο της Τουρκίας σε προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, το χρόνιο πρόβλημα του Μεταναστευτικού και η κατάσταση στη Λιβύη με τους αλλεπάλληλους αποκλεισμούς της Ελλάδας από τις Διασκέψεις του Βερολίνου αλλά και την παρουσία της στην επικείμενη Διάσκεψη του Παρισιού. Επίσης, οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα στο ενεργειακό ζήτημα, κυρίως με την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδας, μια κίνησε με ξεκάθαρη γεωπολιτική διάσταση και σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στο τραπέζι και η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας
Στο τραπέζι του χθεσινού δείπνου και στις σημερινές συνομιλίες θα βρεθούν επίσης οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή συζήτηση για το μεγάλο θέμα της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας. Μπορεί η Άγκελα Μέρκελ όταν συζητηθεί το θέμα να μην βρίσκεται στην καγκελαρία, ωστόσο το προσωπικό πολιτικό της εκτόπισμα αναμφίβολα θα παίξει το ρόλο του στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Συνοψίζοντας, «παράθυρο ευκαιρίας» αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο, πέραν της ανασκόπησης των διμερών σχέσεων που έχουν περισσότερο αναμνηστικό και λιγότερο πολιτικό χαρακτήρα. Το βασικό ερώτημα είναι εάν η Άγκελα Μέρκελ, απαλλαγμένη από τις αναγκαιότητες της γερμανικής καγκελαρίας, μπορεί να υποστηρίξει -και σε ποιο βαθμό- κάποιες από τις θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που τίθενται στις διμερείς συζητήσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!