Οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ έχουν προσδώσει νέο ενδιαφέρον στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και την έχουν βγάλει από ένα λήθαργο, εντός του οποίου ο μεν πρωθυπουργός απολάμβανε μια σχεδόν αδιατάρακτη πολιτική κυριαρχία, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμαζόταν για την πολιτική του αντεπίθεση, με έναρξη το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον προσεχή Φεβρουάριο.
Το πολιτικό σκηνικό έμοιαζε ακίνητο, με τις μέρες και τους μήνες να περνούν χωρίς οι πολιτικές ισορροπίες να αλλάζουν, χωρίς να υπάρχει ο game changer που ίσως ανατρέψει βεβαιότητες και σταθερές και, συνεπώς, ξανακάνει ενδιαφέρον για τους πολίτες το πολιτικό παιχνίδι.
Η υποψηφιότητα Παπανδρέου και όλα όσα αυτή συνεπιφέρει -για άλλους θετικά, για άλλους αρνητικά, λειτουργεί ως επιταχυντής εξελίξεων που, δυνητικά, μπορεί να ανατρέψουν το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Κι αυτή η πιθανή ανατροπή μπορεί να συμβεί σε δυο επίπεδα: Στο πολιτικό και στο οικονομικό.
► Διαβάστε και: Καταλύτης η απλή αναλογική για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών
Ανατροπές στην πολιτική
Η ξεκάθαρη θέση του Γιώργου Παπανδρέου για «προοδευτική διακυβέρνηση» συμπίπτει με αντίστοιχες επιδιώξεις που έχει κατά καιρούς -και πρόσφατα- διακηρύξει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Είναι πλέον ξεκάθαρος ο στρατηγικός προσανατολισμός του πρώην πρωθυπουργού για δημιουργία ενός «αντιδεξιού μετώπου», που θα επιχειρήσει να στερήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την πρωτοβουλία των (μετεκλογικών) πολιτικών κινήσεων και την πορεία της χώρας προς νέες εκλογές.
Αυτό σχεδιάζεται να συμβεί μέσα από την επίτευξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένο κυβερνητικό εταίρο το ΚΙΝΑΛ, χωρίς να αποκλείονται πρόσθετες πολιτικές δυνάμεις που θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο (πχ Βαρουφάκης), ώστε να επιτευχθεί ο «μαγικός» αριθμός των 151 βουλευτών και να ματαιωθεί το σχέδιο Μητσοτάκη για διπλές εκλογές.
Για να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση τα πολιτικά μας πράγματα, πρέπει αρχικά να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και στη συνέχει να δομηθούν τέτοιες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, που να μεγιστοποιούν το αντιδεξιό μέτωπο και τα δυο κόμματα να μην λειτουργήσουν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» συγκεκριμένων κοινωνικών και πολιτικών δεξαμενών, που όμως δεν θα διευρύνουν την απήχηση του αντιδεξιού πειράματος. Αυτό σημαίνει μια προσεκτικά δομημένα σχέση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τα δυο κόμματα θα οχυρώνουν τις δυνάμεις τους το ένα από το άλλο, ενώ παράλληλα θα επιχειρείται η διεύρυνση και με πολίτες που είτε είναι μακριά από την πολιτική, αλλά έλκονται από τις πάγιες θέσεις Παπανδρέου περί «κλιματικής αλλαγής», «λογοδοσίας και διαφάνειας», «εισαγωγής των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου» κ.λπ.
► Διαβάστε και: Εκλογές στη ΝΔ - Μητσοτάκης: Το κόμμα που εξελίσσεται, σε μια Ελλάδα που αναπτύσσεται
Εάν αυτό το σχέδιο λειτουργήσει, τότε στην πολιτική συζήτηση θα επανέλθει το δίπολο «δεξιά-αντιδεξιά» που καθόλου δεν εξυπηρετεί τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικότερα το άνοιγμά του προς το κέντρο και προς ομάδες που δεν ασχολούνται ενεργά με την πολιτική (φιλόζωοι, οικολόγοι κ.λπ.). Ταυτόχρονα, ο αγώνας του πρωθυπουργού προς την αντιπολίτευση θα γίνει διμέτωπος, που σημαίνει γρηγορότερη φθορά για το κυβερνητικό σχήμα και την πολιτική του, καθώς το δίδυμο Τσίπρα-Παπανδρέου θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως προς την διάχυση ενός αντιπολιτευτικό λόγου στην κοινωνία.
Ανατροπές στην οικονομία
Η οικονομία αποτελεί αναμφίβολα το μεγάλο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ενόψει των επόμενων εκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι εάν τα αποτελέσματα της ισχυρής οικονομικής τόνωσης που έφερε η κυβέρνηση διαχυθούν στους πολίτες, τότε η θριαμβευτική επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και του σημερινού πρωθυπουργού δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αναμένουν, όπως λένε, «έκρηξη επενδύσεων» που θα υποδαυλιστούν από το Ταμείο ανάκαμψης αλλά θα εκταθούν και σε άλλους τομείς πλην της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, για τις οποίες έχει προνοήσει το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του σχεδίου Ανάκαμψης, όπως η τόνωση της βιομηχανίας και ο εξορθολογισμός του τουριστικού προϊόντος.
► Διαβάστε και: Ν. Παπαθανάσης: Ερχεται ο νέος αναπτυξιακός - Τι αλλάζει στα βιομηχανικά πάρκα
Μπορεί η ανάδειξη Παπανδρέου να ανατρέψει όλο αυτό το οικοδόμημα, επί του οποίου ο κ. Μητσοτάκης βασίζει την επανεκλογή του; Υπό προϋποθέσεις, ναι. Διότι εάν ο άξονας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ αναδειχθεί και λειτουργήσει τους επόμενους μήνες, τότε το κλίμα που προδικάζει την επανεκλογή Μητσοτάκη και συνεπώς την αδιατάρακτη εφαρμογή της σημερινής πολιτικής με σκοπό την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, θα κλυδωνιστεί. Η εφαρμογή της σημερινής πολιτικής για την επόμενη πενταετία θα τεθεί υπό αμφιβολία. Και η αβεβαιότητα είναι πιθανό να αναστείλει -ίσως και να ματαιώσει- κάποιες επενδύσεις που αποφασίστηκαν με άλλα δεδομένα στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Ολα αυτά, βέβαια, σήμερα είναι απλώς σενάρια. Ωστόσο, τα σενάρια είναι αυτά που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες στις αλλεπάλληλες πυρετώδεις συσκέψεις των κομματικών ηγεσιών σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Για να δρομολογηθούν αυτές οι εξελίξεις, πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η εκλογή Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κι η αποφυγή της διάσπασης στο Κίνημα. Αν αυτό δεν γίνει, τα σενάρια θα παραμείνουν σενάρια…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!