Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και η ευκαιρία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ / Πηγή: Intimenews

Η διαμόρφωση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως μιας εναλλακτικής πηγής ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία των ηγετών.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία εκεί να αναλάβει μια ακόμα πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ΕΕ, κάτω από την αντίληψη ότι το πρόβλημα της ενέργειας ως πανευρωπαϊκό, χρειάζεται και μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στους εταίρους μας για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες στην τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο και τον τρόπο με τον οποίο τα τρία κράτη της Συνόδου αντιλαμβάνονται το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να φτάνει στην Ελλάδα και από εδώ, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος

Οπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης φυσικού αερίου στα δύο μεγάλα τερματικά της Αιγύπτου, μεταφοράς του στην Ελλάδα -πολύ μικρή σχετικά απόσταση- επαναεριοποίησής του είτε στη Ρεβυθούσα είτε στην Αλεξανδρούπολη, και από εκεί το αέριο αυτό να καλύψει εθνικές ανάγκες αλλά και ευρωπαϊκές. Ταυτόχρονα, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά και μία ξεχωριστή σημασία διότι από εκεί μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με την Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο…».

Υπέρ ΑΠΕ

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία να επαναλάβει την πάγια θέση του υπέρ της ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, έναντι των παραδοσιακών μεθόδων του λιγνίτη κυρίως, και δευτερευόντως του φυσικού αερίου. Κατά συνέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα αποκτήσουμε για πιο φθηνή ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό, μορφές ενέργειας δηλαδή που είναι και φθηνές αλλά ταυτόχρονα δεν παράγουν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα και αέρια του θερμοκηπίου. 

Ο πρωθυπουργός επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και στρεβλώσεις σχετικά με την προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την ενδεχόμενη συμμετοχή αυτής της προσπάθειας στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Ωστόσο θεωρεί ότι δεν συνδέονται με αυτόν τον τρόπο τα δύο αυτά φαινόμενα.

Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Αγκυρα - Η προκλητικότητα έχει συνέπειες

Στο πλαίσιο των επιχειρημάτων του εντός κι εκτός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μπορεί πριν από ένα δύο χρόνια να μην υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγωγό EastMed ή για τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, αλλά τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση καταλαβαίνετε ότι αυτή η συζήτηση πια γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη.

Καθαρή απάντηση για την πυρηνική ενέργεια

Απόλυτος υπήρξε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. «Δεν πρόκειται ποτέ» ήταν η κατηγορηματική απάντηση του κ. Μητσοτάκη. «Να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Νομίζω ότι απηχεί και τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για πολλούς και διαφόρους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενή. Άρα, το ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα. Αφορά, όμως, την υπόλοιπη Ευρώπη διότι υπάρχουν πολλές χώρες, οι οποίες έχουν κάνει την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας και είναι δικαίωμα τους αυτή και δεν μπορούμε εμείς να την εμποδίσουμε. 

Η πυρηνική ενέργεια έχει τα προφανή μειονεκτήματα τα οποία όλοι γνωρίζουμε. Έχει όμως και ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι δίνει σταθερή τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Άρα, κι εγώ συντάσσομαι με τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που λένε ότι παρότι αυτό δεν αφορά εμάς, σε αυτό που λέμε στην ευρωπαϊκή ταξινομία, ναι, η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της για το ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά τονίζω με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα».

Φυσικό αέριο: Στα ύψη η ζήτηση το πρώτο 9μηνο του 2021 - Αύξηση κατά 13,45 %

Επίσης εξήγησε ότι η χώρα μας δεν έχει σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου. «Έχουμε όμως έναν γεωλογικό σχηματισμό, και αναφέρομαι στην φυσική αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, όπου δρομολογείται ήδη η εκχώρηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου έτσι ώστε να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου. Θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο, πιστεύω, για τη χώρα μας και χρήσιμο στη συνολική προσπάθεια της Ευρώπης να αυξήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ