Η χθεσινή επίσημη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μετά την ασθένεια και την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά έχει φέρει «τα πάνω κάτω» στο τρίτο κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στην πολιτική κονίστρα βρίσκεται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ήδη αναμένεται η απόσυρση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε προϊδεάσει με τις δηλώσεις του ότι «δημιουργούνται νέα δεδομένα» με την εμφάνιση Παπανδρέου, ενώ παρόμοιο κλίμα επικρατεί στα στρατόπεδα του Παύλου Γερουλάνου και του Παύλου Χρηστίδη. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ακολούθησε τον Γιώργο Παπανδρέου στη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ, διατήρησε επί πολλά χρόνια μια προνομιακή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο έως τώρα εμφανίζεται απρόθυμος να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία. Μόνος παράγων που θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη στον εκ Θεσσαλονίκης υποψήφιο για την προεδρία είναι η μειωμένη απήχηση της υποψηφιότητάς του μετά την υποψηφιότητα Παπανδρέου.
► Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το ΚΙΝΑΛ - Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή
Σήμερα θα μάθουμε τους υποψήφιους
Από εκεί και πέρα, το βέβαιο είναι ότι σήμερα τελειώνει η προθεσμία και συνεπώς εντός της ημέρας θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι για την αναμέτρηση της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου, με βέβαιους υποψήφιους τους Γιώργο Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη. Πέραν της τριάδας, οι υπόλοιποι θα φανερώσουν τις προθέσεις τους την τελευταία στιγμή.
Αυτά είναι τα διαδικαστικά ζητήματα, που όμως παίζουν το ρόλο τους και στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών που θα οδηγήσουν τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ στις κάλπες. Το νέο πρόσωπο στην κούρσα, ο Γιώργος Παπανδρέου, άλλαξε τις ισορροπίες και συνεπώς δημιούργησε μια δέσμη επιχειρημάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του και προβάλλονται από τους οπαδούς του, αλλά κι άλλη μια δέσμη επιχειρημάτων που αναδεικνύουν το αρνητικό κομμάτι της επανεμφάνισής του στο πολιτικό προσκήνιο.
►Αλ. Τσίπρας: Καμπάνια για ακρίβεια, πρωτοβουλία για κατώτατο μισθό 800 ευρώ και Συνέδριο το Φλεβάρη
Οι οπαδοί του θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα προσδώσει στο ΚΙΝΑΛ τον αντιδεξιό χαρακτήρα που εγγυόταν η Φώφη Γεννηματά και που ετέθη σε κίνδυνο μετά την αιφνίδια υποχρεωτική της απόσυρση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να αναφερθεί τόσο στο όνομα ΚΙΝΑΛ, όσο και στο όνομα ΠΑΣΟΚ, ενώ προτίμησε να περιγράψει τον χώρο που θέλει να ηγηθεί ως «Δημοκρατική Παράταξη».
Τι λένε στο στρατόπεδο Παπανδρέου
Πιθανή εκλογή του -βέβαιη τη χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί του φίλοι- θα σημάνει, όπως οι ίδιοι προσθέτουν, επαναπατρισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών, αλλά και των ψηφοφόρων που -απογοητευμένοι από τη δεξιά στροφή του ΚΙΝΑΛ επί προεδρίας Βενιζέλου- αποχώρησαν όταν αποτέλεσε «το δεκανίκι μιας παλαιοδεξιάς κυβέρνησης», όπως υποστηρίζουν. Επίσης θεωρούν ότι θα κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλισμό, την αυτοδιοίκηση και άλλους μαζικούς χώρους, που θα δημιουργήσουν ένα κύμα ανάτασης και θα ωθήσουν το Κίνημα προς τα επάνω.
Πέραν αυτών, οι οπαδοί του Γιώργου Παπανδρέου θυμίζουν ότι οι μεγάλες επιλογές του, όταν πριν από δέκα χρόνια ήταν πρωθυπουργός, έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς σήμερα η κλιματική αλλαγή, η λογοδοσία κι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο Δημόσιο γίνονται πράξη από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ προσθέτουν ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως η ευθύνη για την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια και την επιτροπεία δεν οφείλεται στην ολιγόμηνη κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά στην προκάτοχο της.
►Γιατί «βγήκε από τα ρούχα του» ο Ερντογάν με την τριμερή στην Αθήνα
Ποιοι είναι «κατά» του Παπανδρέου
Ωστόσο υπάρχουν και επιχειρήματα που διακινούνται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και στρέφονται εναντίον της επανάκαμψης Παπανδρέου. Ειδικότερα, όσοι στηρίζουν άλλους υποψηφίους υπογραμμίζουν ότι τα διακυβεύματα της σύγχρονης κεντροαριστεράς πρέπει να τα διαχειριστούν νέα ηγετικά πρόσωπα, χωρίς τη φθορά και τις αποτυχίες Παπανδρέου. «Διαβάζουν» διαφορετικά τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού για τα γεγονότα του 2009- 2010 και στέκονται ειδικότερα στην εμπλοκή του ΔΝΤ στους «δανειστές» που δοκίμασαν με ανάλγητο τρόπο τις αντοχές των Ελλήνων πολιτών.
«Ο Παπανδρέου δεν εκφράζει εδώ και καιρό την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, καθώς έφυγε από αυτό, το διέσπασε και δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο ο λαός το άφησε εκτός Βουλής. Ο Γιώργος θα ήταν ακόμα σπίτι του εάν η Φώφη δεν τον επανέφερε μέσω του ΚΙΝΑΛ» προσθέτουν οι άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού. Ίσως το σημαντικότερο επιχείρημα που ακούγεται εναντίον της επανάκαμψης Παπανδρέου, είναι ότι «τα σημερινά προβλήματα δεν λύνονται με χθεσινές λύσεις» και ότι «η ανάκληση του Γιώργου εξ εφέδρων, δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν διαθέτει το στελεχιακό δυναμικό να δώσει σύγχρονες και αυθεντικές απαντήσεις στα σημερινά διακυβεύματα. Γι' αυτό και μόνον θα έπρεπε να στραφούμε σε άλλες λύσεις, αδοκίμαστες και άφθαρτες. Ο Γιώργος, καλώς ή κακώς, είναι φθαρμένο πολιτικό προϊόν».
Η συνέχεια επί της σοσιαλιστικής κάλπης, αν και έως τότε αναμένεται να δούμε πολλά επεισόδια στο εσωτερικό μπρα ντε φερ των υποψηφίων για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!