Ημέρες του 2017 θυμίζει το ΚΙΝΑΛ, όταν και πάλι είχε γίνει εκλογή ηγεσίας από τη βάση, με δύο βασικούς διεκδικητές τότε, τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι οποίοι όμως στον πρώτο γύρο είχαν να αντιμετωπίσουν άλλους επτά συνυποψηφίους!
Ενώ μέχρι τις αρχές της εβδομάδας οι διεκδικητές της προεδρικής καρέκλας ήταν τέσσερις, οι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, αμέσως μετά την απόσυρση για λόγους υγείας της σημερινής προέδρου, βρισκόμαστε ενώπιον ενός… πληθωρισμού υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος.
Ήδη εκτός των τριών που έμειναν στην κούρσα, από προχθές έχουν προστεθεί ο Παύλος Γερουλάνος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ ακόμα παραμένουν θολές οι προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που φροντίζει να μη διαψεύδει, ούτε να επιβεβαιώνει την κάθοδό του.
Χθες συνεδρίαζε επί περίπου επτά ώρες η ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης του Καταστατικού) του ΚΙΝΑΛ, η οποία τελικά αποφάσισε να δώσει παράταση έως την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου για καταθέσεις υποψηφιοτήτων και υπογραφών και στη συνέχεια, αφού ελέγξει τις υπογραφές, θα ανακηρύξει την ίδια μέρα τους υποψηφίους για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά. Υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5.000 υπογραφές μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ ώστε μια υποψηφιότητα να είναι έγκυρη, ή -εναλλακτικά- απαιτείται η στήριξη από το 15% της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Πώς αποφάσισε να είναι υποψήφιος ο Παύλος Γερουλάνος
Δεν είναι μυστικό, πλέον, στο ΚΙΝΑΛ ότι οι (τουλάχιστον) τρεις νέες υποψηφιότητες (Γερουλάνος, Κεγκέρογλου, Χρηστίδης) προέκυψαν μετά την απόσυρση ης Φώφης Γεννηματά και προσδοκούν να συγκεντρώσουν τον κύριο όγκο των υποστηρικτών της.
Ωστόσο η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει διαμηνύσει και τόνισε στη δήλωση απόσυρσης που έκανε ότι μόνη της μέριμνα είναι η εγγύηση της ενότητας του Κινήματος, κι όχι βέβαια η πριμοδότηση κάποιου εκ των υποψηφίων. Ο Παύλος Γερουλάνος έχει διατηρήσει έναν υποτυπώδη μηχανισμό από τότε που κατέβηκε υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας, ενώ διατηρεί επίσης ένα δίκτυο συνομιλητών του σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Πηγές από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι τόσο ο πρώτος, όσο και οι δεύτεροι τον πίεζαν πολύ μετά την απόσυρση Γεννηματά να κατέλθει ως υποψήφιος. Στη σύντομη επίσκεψη που έκανε στην πρόεδρο του Κινήματος στο νοσοκομείο, ο κ. Γερουλάνος δεν απέσπασε υπόσχεση στήριξης, ωστόσο πιστεύει ότι περιθώρια να δημιουργήσει μια δική του δυναμική έτσι ώστε να συγκεντρώσει τον κύριο όγκο των «γεννηματικών» και να διεκδικήσει την είσοδό του στον δεύτερο γύρο της 12ης Δεκεμβρίου.
Γιατί έσπευσε να δηλώσει «παρών» στην κούρσα ο Βασίλης Κεγκέρογλου
Την ίδια προσδοκία έχει και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί από τη Φώφη Γεννηματά και συνεργάστηκε μαζί της στο σύνολο, σχεδόν, των πολιτικών θεμάτων που το ΚΙΝΑΛ επέλεξε για να ασκήσει αντιπολίτευση. Ο Κεγκέρογλου εκτιμά ότι έχει κάνει πολλή δουλειά στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά και αυτό αναγνωρίζεται από την πολιτική βάση του ΚΙΝΑΛ. Το πρώτο του crash test είναι η συλλογή των 5.000 υπογραφών έως την προσεχή Πέμπτη, δηλαδή πρώτον εάν θα καταφέρει να τις συγκεντρώσει, και δεύτερον πόσο δύσκολα θα καταφέρει να τις συγκεντρώσει, καθώς εάν υπάρχει πρόβλημα στη συλλογή 5.000 υπογραφών, τότε οι ελπίδες για είσοδο στον δεύτερο γύρο ελαχιστοποιούνται. Ο έμπειρος πολιτικός από την Κρήτη θεωρεί ότι ακόμα κι αν δεν εκλεγεί, η υποψηφιότητά του τού δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους πολίτες που στηρίζουν το ΚΙΝΑΛ και έτσι να αυξήσει τις μετοχές του στο κόμμα, του οποίο την ιεραρχία θεωρεί πως θα ανέβει.
Τι κρύβεται πίσω από την υποψηφιότητα Χρηστίδη
Χθες το πρωί έγινε γνωστό ότι ο έως τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ και επίσης στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Παύλος Χρηστίδης, παραιτήθηκε από το αξίωμά του και δήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει κι εκείνος την ηγεσία του Κινήματος. Ο Παύλος Χρηστίδης ασφαλώς φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τον κύριο όγκο των «γεννηματικών», ωστόσο έχει κι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: Την ηλικία του. Ειδικότερα, έως χθες ο μόνος που μπορούσε πειστικά να επικαλεστεί το επιχείρημα πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να περάσει στη νέα γενιά, ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από χθες όμως (και με την αίρεση ότι θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 5.000 υπογραφές) το ίδιο επιχείρημα μπορεί να επικαλείται και ο κ. Χρηστίδης, ο οποίος μάλιστα θα εμφανίζεται ταυτόχρονα και ως «συνεχιστής» της πολιτικής Γεννηματά.
Ο γρίφος που λέγεται Γιώργος Παπανδρέου
Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Παρά το ότι δεν ενθαρρύνει κανέναν που προσέρχεται να τον πείσει ότι πρέπει να είναι υποψήφιος, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου δεν «κλείνει την πόρτα» με μια δημόσια δήλωσή του, ώστε να σταματήσει και η σχετική σπερμολογία. Αντ’ αυτού, όμως, υπάρχουν πολιτικές και δημοσιογραφικές φωνές που τον προτρέπουν να είναι τελικά υποψήφιος, με το σκεπτικό ότι από τους ηγέτες της παράταξης (Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος) είναι ο μόνος που βρίσκεται στη Βουλή και την ενεργό πολιτική, κι έχει παράλληλα το πολιτικό εκτόπισμα να προσδώσει μια φυσιογνωμία στην κεντροαριστερά, που θα την καταστήσει αδιαφιλονίκητο παίκτη στο πολιτικό σκηνικό, ακόμα κι αν δεν επαναφέρει το κόμμα στη θέση του ενός εκ των δυο βασικών πυλώνων του δικομματικού μας συστήματος. Είναι επίσης προφανές ότι πιθανή υποψηφιότητα Παπανδρέου θα οδηγήσει κάποιους εκ των σημερινών υποψηφίων να κάνουν στην άκρη, αντιλαμβανόμενοι ότι για μια ακόμα φορά οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν.
Όλα θα κριθούν έως την επόμενη Πέμπτη, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η λίστα των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, και η κοινή γνώμη θα μπορέσει να αποτιμήσει το τι εκφράζει ο καθένας από αυτούς. Ως τότε, το παρασκήνιο θα συνεχίσει να οργιάζει…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!