Η ανάγκη της Τουρκίας για ένα «ήρεμο καλοκαίρι», όπως είχε καταγραφεί στα μέσα της χρονιάς, ήταν ακριβώς αυτό: Ενα ήρεμο καλοκαίρι, όσο συνέφερε την Αγκυρα. Τελείωσε το καλοκαίρι, τελείωσε κι η «ηρεμία» στα ελληνοτουρκικά, καθώς η γείτων κλιμακώνει τις τελευταίες ημέρες τις προκλητικές της κινήσεις, επικαλούμενη τη… διαλλακτικότητα.
Μόλις χθες το απόγευμα μια τουρκική ακταιωρός βρέθηκε για μια ακόμα φορά σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Προχθές, ένας ψαράς από την Κάλυμνο έκανε λόγο για έξι-επτά τουρκικά αλιευτικά κοντά στο Γαϊδουρονήσι, με τις «πλάτες» των τουρκικών ακταιωρών. Προχθές, η τουρκική φρεγάτα Gemlik έπλευσε δίπλα στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, που πραγματοποιούσε έρευνες που σχετίζονταν με την κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος έχει ενοχλήσει πολύ την Τουρκία.
Ο Δένδιας ενημέρωσε την ΕΕ
Όπως είναι φυσικό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε σε πρώτο χρόνο τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εξήγησε ότι το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.
►Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - «Πόρτα» από Λευκό Οίκο σε Ερντογάν
►Ν. Δένδιας: Η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η τουρκική υφαλοκρηπίδα βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης! Και πριν από αυτό, η Τουρκία εξέφρασε δημόσια την ενόχλησή της για τη συνάντηση των εννέα Ευρωπαίων ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ στην Αθήνα (EUMED 9), χρεώνοντας συλλήβδην σε αυτούς εχθρότητα προς την Τουρκία!
Ακόμα ένα δείγμα της θεαματικής στροφής της τουρκικής τακτικής προς την απόλυτη προκλητικότητα είναι ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα, τουρκικές εφημερίδες είχαν εκφράσει την ενόχλησή τους για την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Καστελλόριζο, αποκαλώντας «πρόκληση προς την Τουρκία» την επίσκεψη ενός Έλληνα υπουργού σε ένα ελληνικό νησί! Χαρακτηριστικό της αντιφατικής πολιτικής της Τουρκίας είναι ότι από τη μια κατηγορεί δήθεν την Ελλάδα για προκλητικότητα και επεκτατισμό, και από την άλλη ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι, επαναφέρει τη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, δηλαδή τον ορισμό του τουρκικού επεκτατισμού πέραν των διεθνών συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου.
Πώς εξηγείται η νέα τουρκική προκλητικότητα
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις τόσο στο επιχειρησιακό, όσο και στο διπλωματικό πεδίο και είναι έτοιμη για να δώσει απαντήσεις. Η εκτίμηση σε κέντρα εξουσίας των Αθηνών είναι ότι η Τουρκία επαναφέρει δυναμικά την παλαιότερη τακτική της να «χρεώσει» στην Ελλάδα την ένταση και, ίσως, ένα θερμό επεισόδιο, ενώ την ίδια ώρα χρησιμοποιεί ως προπέτασμα καπνού αβάσιμες δηλώσεις, όπως το ότι επίκειται συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Με αυτή τη νέα της τακτική η Τουρκία επιδιώκει δύο πράγματα: Πρώτον, να δείξει ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο «λειτουργεί στην πράξη» παρά το ότι δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης, και μέσω αυτού η Τουρκία να εμποδίσει την προώθηση των κινήσεων για τον αγωγό East Med. Και δεύτερον, να κερδίσει χρόνο, καθώς ξεδιπλώνει μια διπλωματική προσπάθεια ανάκτησης κάποιων από τις παλαιές της συμμαχίες, με κύρια επιδίωξη τη βελτίωση των σχέσεών της με την Αίγυπτο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία εξέδωσε στην Αίγυπτο 24 άτομα, που αποτελούν στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» τα οποία μάχονται το σημερινό καθεστώς του Καΐρου, και τα οποία υποτίθεται ότι προστάτευε η Άγκυρα κι εγγυόταν την ασφάλειά τους! Από την πλευρά της η Αίγυπτος φαίνεται ότι δεσμεύεται να σταματήσει τις δραστηριότητες των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν στη χώρα. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι ήδη διαμηνύει στην Αθήνα και τη Λευκωσία ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πάντοτε φιλικές και μένουν ανεξάρτητες από τυχόν βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας.
Αλλεπάλληλες διπλωματικές ήττες Ερντογάν
Μόνιμη μέριμνα των στενών συνεργατών του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είναι να τον εμφανίζουν ως ηγέτη διεθνούς διαμετρήματος. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη, αν κρίνουμε τουλάχιστον από την άρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να συμπεριλάβει τον κ. Ερντογάν στη λίστα των ηγετών με τους οποίους θα συναντηθεί, παρά το ότι το γραφείο του Τούρκου προέδρου διέδιδε ότι η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί. Παράλληλα η Άγκυρα έκανε λόγο για επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, αν και αυτή επίσης δεν είχε προγραμματιστεί.
Η Αθήνα δεν έχασε την ευκαιρία: Παίζοντας κι αυτή το χαρτί της καλής προαίρεσης, δήλωσε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι εάν ο Τούρκος πρόεδρος παρατείνει την παραμονή του στις ΗΠΑ (καθώς τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν συμπίπτουν χρονικά) και αν η Τουρκία ζητήσει τη συνάντηση, τότε πιθανώς η Ελλάδα θα απαντήσει θετικά. Η χώρα μας ζητάει, με άλλα λόγια, δύο κινήσεις της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση. Έτσι, ή ο κ. Ερντογάν θα δείξει σε όλους ότι επιζητά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ή η ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής θα έχει την τύχη που είχε και η δήθεν «συνάντηση» Μπάιντεν - Ερντογάν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!