Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός καύσωνας στην κυβέρνηση από μεταρρυθμίσεις - εμβολιασμούς - Κυπριακό

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΑΞΙΜΟΥ
Πηγή: Eurokinissi

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για καύσωνα από τα μέσα της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα, ωστόσο το πολιτικό θερμόμετρο δεν περιμένει τόσο, καθώς ανεβαίνει ήδη από το ξεκίνημά της:

Σήμερα στις 11 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με θέματα που εγείρουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όπως η εισήγηση το υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό κι η δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλα εξαιρετικά σημαντικά αν και όχι τόσο δημοφιλή, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 κι οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής εξελίσσεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, όμως το πρόβλημα της αδυναμίας που εμφανίζεται στην κοινωνία για την οριστική υπέρβαση της πανδημίας με το «κτίσιμο» του τείχους ανοσίας, προβληματίζει το επιτελείο Μητσοτάκη.

Ήδη έχουν μπει «στη σειρά» οι κατηγορίες εργαζομένων που θα αντιμετωπίσουν το δίλημμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ή των συνεπειών στο εργασιακό τους status, κι αυτή η λίστα θα ενεργοποιείται κάθε φορά ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών.

Από τα «ραντάρ» των στελεχών του Μαξίμου και του πρώτου ορόφου της οδού Πειραιώς δεν ξεφεύγουν και τα πιο πρόσφατα ευρήματα των μετρήσεων των διαθέσεων της κοινής γνώμης. Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο των ειδικών στη Νέα Δημοκρατία έχουν μπει η αυξανόμενη δυσθυμία για την παράταση της παρουσίας του κορονοϊού στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την αύξηση των αρνητικών γνωμών για συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Ανησυχία προς το παρόν δεν καταγράφεται μεταξύ των ειδικευμένων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ενώ κάποια από αυτά τα στελέχη μιλούν για «εξορθολογισμό της πολιτικής συμπεριφοράς» μερίδας της κοινωνίας, ο οποίος εξορθολογισμός κάνει -κατά τη γνώμη τους- τη διαχείριση της πολιτικής αντιπαράθεσης πιο διαχειρίσιμη από τα κυβερνητικά στελέχη.

Το Κυπριακό στο μικροσκόπιο…

Η σημερινή ημέρα θα «γεμίσει» με εσωτερική πολιτική, αλλά η αυριανή θα έχει ισχυρές δόσεις εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο το Κυπριακό, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν από κοινού την πιο πρόσφατη τακτική της Τουρκίας, η οποία εμμένει στη λύση των δυο κρατών στο νησί, αλλά είναι όλο και πιο σαφές ότι θα μπορούσε να εμφανίσει ως… «υποχώρηση» μια επιστροφή στη «λύση» της συνομοσπονδίας, που βέβαια σημαίνει ότι ολόκληρη η Κύπρος ως χώρα θα βρίσκεται στο έλεος των σχεδιασμών της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κύπρου θα εξετάσουν το Κυπριακό ως μια από τις παραμέτρους των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και ως αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής από την Τουρκία, ώστε να «αποκρυπτογραφήσουν» τις τουρκικές επιδιώξεις είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση.

Πάντως η Αθήνα σημειώνει με ικανοποίηση ότι:

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με δήλωση του Προέδρου του, καταδικάζει τις εξαγγελίες της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων
  • Ειδικότερα, για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά σε καταδίκη των τουρκικών εξαγγελιών (όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας») κι αυτό θεωρείται απότοκος της έντονης συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κυπριακή, με προεξάρχουσα αυτή των δυο υπουργείων Εξωτερικών, ενώ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ορισμένα από τα οποία (όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία) έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο.
  • Για πρώτη φορά, επίσης, γίνεται  ρητή αναφορά στην τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία, ενώ στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν μια γενική κι αόριστη αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».
  • Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας (τώρα είναι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας) επαναβεβαιώνει τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, ζητά την ανατροπή των προγενέστερων ενεργειών που έγιναν στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ επισημαίνει και την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι το Συμβούλιο θεωρεί πως οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει ακόμα ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας για μια ακόμα φορά κάθε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.

Όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί αναμφίβολα άλλη μια τακτική νίκη της ελληνικής διπλωματίας, ωστόσο Αθήνα και Λευκωσία συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αλλάζει πολιτική από τέτοιες εξελίξεις, συνεπώς το Κυπριακό για έναν ακόμα Ιούλιο, παραμένει στο επίκεντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ