Στους Ισραηλινούς ανέθεσε τελικά η Πολεμική Αεροπορία την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων για τα επόμενα 22 χρόνια, με την επιλογή της εταιρείας Elbit για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα. Η συμφωνία αυτή, ύψους 1,375 δισ. ευρώ, εκτός των συγκεκριμένων οικονομικοτεχνικών χαρακτηριστικών της που την προέκριναν έναντι της καναδικής πρότασης, αποτελεί ένα ακόμα πεδίο διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ με επίκεντρο την 120 Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οδηγήθηκε στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Πολεμικής Αεροπορίας αφού η παλαιότητα και η περιορισμένη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών αεροσκαφών έθεταν εκ των πραγμάτων ανυπέρβλητα προβλήματα στην υλοποίηση της τελικής φάσης της πτητικής εκπαίδευσης των Ικάρων και των νέων ανθυποσμηναγών. Τα αμερικανικής κατασκευής δικινητήρια αεροσκάφη Τ-2Ε Buckeye έχοντας παραληφθεί μεταξύ Φεβρουαρίου 1976 και Ιανουαρίου 1977 ολοκληρώνουν σε δύο χρόνια τον πτητικό κύκλο τους ενώ ο στόλος των μονοκινητήριων T-6A Texan, με τα οποία εκπαιδεύονται οι Ίκαροι από το Σεπτέμβριο του 2001, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσχέρειες υποστήριξης.
Η υλοποίηση του προγράμματος του Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων θα γίνει με διακρατική συμφωνία μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συντήρηση των Τ-6 Texan και τη διάθεση 10 νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 της ιταλικής Leonardo. Στόχος το υψηλότερο επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης στους Έλληνες πιλότους πριν την ένταξή τους στις πολεμικής μοίρες αλλά και η μετεξέλιξη της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας σε περιφερειακό κέντρο πτητικής εκπαίδευσης ιπταμένων από χώρες εντός αλλά και εκτός του ΝΑΤΟ.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες στην επιλογή της ισραηλινής Elbit από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η εμπειρία της από τα κέντρα εκπαίδευσης πτήσεων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει αναλάβει από το 2012. Εκεί οι Ισραηλινοί πιλότοι αποκτούν πλήρη επίγεια προηγμένη ηλεκτρονική κατάρτιση προσομοίωσης και αεροπορική εκπαίδευση με 20 αεροσκάφη T-6 και 30 αεροσκάφη M-346 με υψηλές διαθεσιμότητες.
Η Elbit εκτελεί ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, κυρίως στους τομείς της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας. Τα αεροπορικά, χερσαία και ναυτικά συστήματα, που αναπτύσσει, είναι εγκατεστημένα σε νέες πλατφόρμες ή σε πλατφόρμες που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό.
Οι κύριες δραστηριότητές της περιλαμβάνουν:
- στρατιωτικά συστήματα αεροσκαφών και ελικοπτέρων,
- εμπορικά αεροπορικά συστήματα και αεροσυστήματα,
- συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένα επιφανειακά σκάφη,
- ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, νυχτερινή όραση και αντίμετρα,
- συστήματα χερσαίων οχημάτων,
- πυρομαχικά,
- συστήματα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης (C4ISR) και κυβερνοχώρου,
- ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου και πληροφοριών.
Δείτε βίντεο με το πρόγραμμα αεροπορικής εκπαίδευσης της Elbit:
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!