Νέα
  • ΓΔ: 1457.81 +0.36%
  • Τζίρος: 18,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τι χάθηκε και τι σώθηκε μετά την Πενταμερή της Γενεύης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερα». Αυτή ήταν η λακωνική διαπίστωση διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, όταν ενημερώθηκαν για το τέλος της άτυπης Πενταμερούς που συγκάλεσε στην έδρα του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οπως αναμενόταν από τους περισσότερους, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηχώ της εμφανίστηκαν στη Γενεύη με επίσημη θέση τα δυο κράτη, δηλαδή την de jure διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτή η θέση μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο το Κυπριακό, καθώς είναι εντελώς έξω από όλες τις σχετικές αποφάσεις και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι επίσης αντίθετη στη Χάρτα του Οργανισμού και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ με αυτή διαφωνούν πλήρως τόσο η τρίτη εγγυήτρια δύναμη, Βρετανία, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ασύμβατες θέσεις

Το αδιέξοδο που επιδίωξαν οι Τούρκοι κυριάρχησε τις δυο πρώτες μέρες. Ο ΓΓ του ΟΗΕ άκουγε εντελώς ασύμβατες θέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων από τη μια, κι όλων των άλλων από την άλλη. Κάθε προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες να βρει μια -ελάχιστη, έστω- κοινή βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να σταθεί ώστε να προχωρήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, έπεσε στο κενό.

Τη δεύτερη μέρα, κύκλοι του Γκουτέρες άφησαν να εννοηθεί ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μπορούσε, αν συνεχιζόταν αυτή η ασύμβατη παράθεση θέσεων, να καταθέσει την εντολή διαπραγμάτευσης που είχε, οδηγώντας το Κυπριακό σε πλήρες αδιέξοδο. Οι συζητήσεις της δεύτερης μέρας, όσα είπαν στο δείπνο αλλά και οι τελικές συζητήσεις της τελευταίας μέρας (Μεγάλη Πέμπτη) οδήγησαν τον κ. Γκουτέρες να κρατήσει την εντολή και να διοργανώσει μια ακόμα άτυπη Διάσκεψη σε λίγους μήνες, αφού προηγουμένως κάνει όσους κύκλους επιμέρους επαφών με τα εμπλεκόμενα μέρη κριθούν ως απαραίτητες.

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο

Συμπερασματικά, στη Γενεύη σώθηκε η έννοια των διαπραγματεύσεων, καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειές του, καθώς εκτιμάται ότι η ασύμβατη προς το πλαίσιο του Οργανισμού και το ευρωπαϊκό κεκτημένο θέση της Τουρκίας μπορεί να αμβλυνθεί, λόγω των εξελίξεων που θα μεσολαβήσουν από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την επόμενη σύγκληση μιας παρόμοιας Διάσκεψης. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, όπου θα επανεξετασθούν οι σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας, ενώ άλλοι παράγοντες (πχ δίκη Halkbank) μπορεί να οδηγήσουν εξ ανάγκης σε στρατηγική αναδίπλωση την Τουρκία. Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτίθεται να διερευνήσει ποια περιθώρια απόκλισης από την κεντρική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να γίνουν ανεκτά, στο βωμό της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Αν κάτι χάθηκε στη Γενεύη, είναι χρόνος. Αλλά στο Κυπριακό, έχουν χαθεί δεκαετίες και πολλές ευκαιρίες επίλυσης του προβλήματος. Συνεπώς, κατέληξαν οι διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, το σημαντικό είναι ότι η προοπτική ενός διαλόγου, παραμένει ζωντανή. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ