Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ευθεία σύγκρουση ΗΠΑ - Τουρκίας και το παράθυρο ευκαιρίας που βλέπει η Αθήνα

«Ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι παίρνουν την εκδίκησή τους από τους ομαδικούς τάφους τους σχεδόν ένα αιώνα μετά τη γενοκτονία τους. Η απόφαση Μπάιντεν δεν αφορά μόνο στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Έχει βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο», ανέφερε χθες στην «Η» βετεράνος διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία στα ελληνοτουρκικά και στο διαχρονικό ρόλο των ΗΠΑ σε αυτά και πρόσθεσε, «Με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν κατάλαβε για τα καλά ότι η πολιτική που ακολουθεί, τον οδηγεί σε αδιέξοδο. Έως χθες πίστευε ότι οι ΗΠΑ του Μπάιντεν θα αποδειχθούν κάτι σαν την Ευρώπη, δηλαδή θα τον πηγαίνουν με παρακάλια και «χαντρούλες» από Σύνοδο Κορυφής σε Σύνοδο Κορυφής. Τώρα, τα πράγματα γίνονται ολοκάθαρα. Η περίπτωση της αναγνώρισης της αρμενικής Γενοκτονίας έστειλε τόσο στο προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας όσο και στο ποικιλώνυμο κατεστημένο αυτής της χώρας, ηχηρά σήματα συναγερμού ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι».

Πράγματι, ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της (μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πολιτική του «επιτήδειου ουδέτερου», που όμως λειτούργησε θετικά για τους Τούρκους ακριβώς λόγω των έκτακτων συνθηκών του πολέμου), η γειτονική μας χώρα δεν άσκησε πολιτική σε μείζονα ζητήματα χωρίς τη στήριξη, ή έστω την ανοχή της Ουάσιγκτον.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, η άρνηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον να στηριχθεί η τουρκική οικονομία, η οποία περνάει περίοδο μεγάλης κρίσης, η επίθεση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων S-400 κι οι συνακόλουθες κυρώσεις, και τώρα η συμβολική, αλλά πολύ σημαντική αναγνώριση από τον Λευκό Οίκο μιας Γενοκτονίας που αμαυρώνει τη συνολική εικόνα της Τουρκίας στο σύγχρονο κόσμο, είναι μια αποφασιστική υπόδειξη συμμόρφωσης της Άγκυρας προς το Διεθνές Δίκαιο και την ιδιότητά της ως χώρας- μέλους του ΝΑΤΟ. Οι πολλές και εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία από χθες το απόγευμα δείχνουν ότι το μπρά ντε φερ Ουάσιγκτον- Άγκυρας κορυφώνεται και κάποιος εκ των δυο πρέπει να υποχωρήσει. Κι όλοι γνωρίζουν ποιος θα είναι αυτός…

«Παράθυρο ευκαιρίας»

Η Αθήνα βλέπει σε αυτές τις εξελίξεις ένα «παράθυρο ευκαιρίας» το οποίο δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο. Κεντρική επωδός της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα fora που μετέχει (κυρίως στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ και τις τριμερείς συμμαχίες που καλλιεργεί με κράτη της ευρύτερης περιοχής Βαλκανίων, Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Αραβικής Χερσονήσου), είναι ότι η παραβατική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την «διπλή προσέγγιση» του μαστίγιου και του καρότου, δηλαδή από τη μια την επίδειξη δύναμης και από την άλλη την προσφορά ενός πλαισίου που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να προσαρμόσει την πολιτική της.

Τα πρώτα μηνύματα από την τουρκική πρωτεύουσα μετά την αναγνώριση από τον Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ότι η σημερινή πολιτική πρέπει να υποστεί αλλαγές ώστε σταδιακά να ανακτήσει όσες από τις παλαιές της συμμαχίες έχει χάσει. Το επιχείρημα διατυπώνεται με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον, καθώς πάγια είναι η τουρκική θέση ότι συμμαχίες, παζάρια και προσπορισμός ωφελειών από δυνάμεις όπως η Ευρώπη, η Ρωσία ή η Κίνα είναι καλοδεχούμενα υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαρρηγνύονται οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να συμμετέχει ενεργά στη «διπλή προσέγγιση» έναντι της Τουρκίας (όπως ήδη έχει κάνει στο πλαίσιο της ΕΕ) παρέχοντας ιδέες και προτάσεις σε δυνάμεις- κλειδιά της διεθνούς κοινότητας, για το «καρότο» προς το καθεστώς Ερντογάν. Θέλει, δηλαδή, να συμβάλει στη δημιουργία ενός ελκυστικού πακέτου υποχρεώσεων και δικαιωμάτων της Άγκυρας, που θα εκτονώσει με στρατηγικούς όρους την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα επαναφέρει την ομαλότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρώτη περίοδος αποτίμησης αυτής της νέας περιόδου αρχίζει από την προσεχή Τρίτη, όταν θα ξεκινήσει στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό και θα φτάσει έως τις 14 Ιουνίου, όταν θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Έως τότε εκτιμάται ότι η Άγκυρα θα έχει δώσει ενδείξεις αλλαγής πολιτικής ή αντίθετα εμμονής της στις σημερινές, αδιέξοδες επιλογές της. Ως τότε, οι διπλωματικές μηχανές της Αθήνας εργάζονται στο φουλ, ώστε η τωρινή ευνοϊκή συγκυρία να μετουσιωθεί σε κεκτημένα της εξωτερικής μας πολιτικής προς το συμφέρον της χώρας μας και γενικότερα του Ελληνισμού.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ