Σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε αναμενόταν, εκτυλίχθηκε η πενθήμερη συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τον Προϋπολογισμό του 2021. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών την 5η και τελευταία μέρα. Η κοινοβουλευτική μάχη είχε σχεδόν απ’ όλα: Παράθεση αντικρουόμενων στοιχείων, ατάκες και τσιτάτα, τοπικές αναφορές κυρίως από τους βουλευτές της περιφέρειας αλλά κι αυτό που πάντα έχουν οι συζητήσεις για τους προϋπολογισμούς, κάθε τέλος του έτους: Επέκταση της συζήτησης σε όλα τα κρίσιμα πεδία της πολιτικής ατζέντας. Το μόνο που εμφανώς έλειπε ήταν η συναίνεση.
Η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, είχε ένα κοινό σημείο στην επιχειρηματολογία της: Χρέωσε στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Από εκεί και μετά, κάθε κόμμα επέλεγε ποιο στοιχείο θα αναδείξει, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τα επιχειρήματά του. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ «τράβηξε» από το σωρό τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου 2020 για να ισχυριστεί ότι «η ύφεση είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης». Η Νέα Δημοκρατία -όπως έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της συζήτησης- τόνιζε το πρώτο τρίμηνο του 2020, για να υπογραμμίσει ότι η ελληνική οικονομία είχε ανάπτυξη, όταν η ευρωζώνη είχε περάσει σε αρνητική πορεία.
Οι εξαγγελίες
Ο πρωθυπουργός κράτησε για το τέλος και τέσσερις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, ώστε να ενδυναμώσει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ισχυροποιεί τη διεθνή θέση της Ελλάδας, το κράτος βελτιώνει τις υπηρεσίες του προς τον πολίτη, και μπορεί εν μέσω πανδημίας να στηρίζει αδύναμα στρώματα της κοινωνίας: Σε λίγες μέρες υπογράφεται η σύμβαση για αγορά 18 υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αμέσως μετά, σε πολύ υψηλούς τόνους, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ψηφίζει ούτε τις αμυντικές δαπάνες, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. «Πατριωτισμός με τσάμπα κόλλυβα» ήταν η έκφραση του κ. Μητσοτάκη.
Η δεύτερη εξαγγελία ήταν ότι για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα υπάρξει μείωση ενοικίου κατά 80% για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το δεύτερο κύμα κορονοϊού και παραμένουν κλειστές. Η τρίτη του εξαγγελία αφορούσε στην αυριανή (Τετάρτη) αναγγελία συνεργασίας μεταξύ της «Enterprise Greece» και της εταιρείας Next.e.GO για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα και η τέταρτη το ότι η επόμενη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», η «Επιστρεπτέα 5» θα έχει ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, «έχτισε» στην ομιλία του μια σειρά επιχειρημάτων κάτω από την «ομπρέλα» που ο ίδιος απηύθυνε στον πρωθυπουργό: «Αποτύχατε». Η κριτική του αφορούσε στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία και στην αδυναμία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, της κυβέρνησης να στηρίξει αποτελεσματικά όσους πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες του lockdown.
Επίθεση στη «συντηρητική» πολιτική της κυβέρνησης έκανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία όμως δήλωσε ότι το κόμμα της υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Η κυρία Γεννηματά μίλησε για «σιωπηρό θυμό της κοινωνίας» και συμπέρανε ότι με τον προϋπολογισμό του 2021 κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στη συνέχεια απαρίθμησε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, που είναι, μεταξύ άλλων, η νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, η επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, η κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου, η καταβολή του 100% του μισθού όσων εργαζομένων τίθενται σε αναστολή κλπ.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συσχέτισε την κριτική του στις κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις με τα «δομικά προβλήματα» του καπιταλισμού. Κριτικές προς την κυβέρνηση ήταν και οι ομιλίες των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών, Κ. Βελόπουλου και Γ. Βαρουφάκη.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές της ΝΔ, δηλαδή έλαβε 158 θετικές ψήφους και έτσι εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!