Υπό τον τίτλο «Δυνατή οικονομία-Ισχυρή κοινωνία» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε πριν από λίγο ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, κυρίως αυτού που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και γενικότερα.
Είναι η πρώτη ισχυρή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, όχι μόνο όσα τον στήριξαν στις περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και σε εκείνα που στήριξαν άλλες πολιτικές παρατάξεις, ακόμα και την κεντροδεξιά. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλη την κοινωνία, δηλαδή σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και σε κάθε νοικοκυριό που έχει ή αύξησε τα χρέη του στην εποχή της πανδημίας.
Το σχέδιο Τσίπρα βασίζεται σε τρεις άξονες, πριν όμως αναφερθεί σε καθέναν από αυτούς ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο του κόμματός του, πάνω στο οποίο στήριξε τις προτάσεις του.
Το πολιτικό πλαίσιο των προτάσεων Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δίπλα στην αγωνία του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας για τη ζωή, προστέθηκε και η αγωνία για τη δουλειά τους. Η οικονομία δοκιμάζεται σκληρά, ανέφερε, μόλις δυο χρόνια από τότε που βγήκε από τη δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων.
Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα ένα σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, «δεν διαθέτει τέτοιο σχέδιο. Επίσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί. Εμείς μπορούμε, διότι δεν βασιζόμαστε σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Αντίθετα, όσα λέει η κυβέρνηση, αποτελούν πιστό αντίγραφο όσων έλεγε κι όσων έκανε 10 χρόνια πριν» (ελαστικοποίηση εργασίας με μείωση μισθών και μέτρα προς όφελος των λίγων).
«Αυτό δεν είναι συνταγή επανεκκίνησης. Είναι συνταγή αυτοκτονίας για το 90% της οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίοι» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πολιτική θα επιφέρει «λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες θα είναι πνιγμένες στα χρέη».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται σε τρεις πυλώνες
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι χωρίς ελάφρυνση βαρών, ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε τα νοικοκυριά θα τα καταφέρουν. «Για εμάς, οικονομία είναι ο πλούτος που παράγεται βιώσιμα και διανέμεται δίκαια» πρόσθεσε, γι αυτό και η δυνατή οικονομία γίνεται ταυτόσημη με την ισχυρή κοινωνία. Στον σχεδιασμό μας, κρίσιμος παράγοντας είναι η βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, και γι' αυτό ρωτήσαμε τους ανθρώπους που αποτελούν τον πυρήνα της. Δηλαδή τη μεσαία τάξη. Αυτή που προεκλογικά θυμήθηκε η σημερινή κυβέρνηση αλλά τώρα, με την πολιτική της, μεταβάλλει τη μεσαία σε αόρατη τάξη». Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαμόρφωσε ένα σχέδιο που εδράζεται σε τρεις πυλώνες.
Πρώτος πυλώνας: Ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε στην πανδημία
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα νέα χρέη του κορονοϊού προς το Δημόσιο και τις τράπεζες φτάνουν τα 17 δισ. ευρώ και υπογράμμισε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα φτωχοποίησης με πρώτο θύμα τους ευάλωτους. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη χωρίς αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας» τόνισε.
Οδηγός των προτάσεων Τσίπρα είναι η ρύθμιση που είχε κάνει ως κυβέρνηση το 2019 για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το νέο σχέδιο προβλέπει για χρέη που θα έχουν δημιουργηθεί την περίοδο Μαρτίου 2020 έως Αυγούστου 2021, πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και μέρους της βασικής οφειλής. Για το υπόλοιπο χρέος η αποπληρωμή θα γίνει σε έως 120 δόσεις.
Το ποσοστό της βασικής οφειλής που θα διαγραφεί, θα αφορά σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικά Ταμεία, τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης και θα προκύπτει με κριτήριο το ποσοστό απώλειας εισοδήματος για τα νοικοκυριά και μείωσης τζίρου για τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα:
- Για μείωση τζίρου ή εισοδήματος 10-20% η μείωση της βασικής οφειλής θα είναι 40%
- Για μείωση 30-40% η μείωση θα είναι 50% και
- Για μείωση άνω του 40% η μείωση θα είναι 60%.
Για τα χρέη σε τράπεζες ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα υπάρξει αναστολή κι επιμήκυνση πληρωμών, καθώς και διαγραφή μέρους των οφειλών για τους πιο ευάλωτους. «Από την πρώτη μέρα θα επαναφέρουμε τον ρόλο του δημοσίου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό».
Ειδικότερα: Διαγραφή όλων των τόκων υπερημερίας για την περίοδο της κρίσης. Αναστολή πτωχεύσεων. Πάγωμα τοκοφορίας. Μη απώλεια ρυθμίσεων και δημιουργία νέων εγγυοδοτικών σχημάτων.
Δεύτερος πυλώνας: Ενίσχυση ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα 9 μέτρα που προτείνει σε αυτό το θέμα:
- Κάλυψη τμήματος επιταγών ή αγορών μέσω κρατικού δανεισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ενίσχυση που θα φτάνει έως το 30% του κόστους προμηθειών του 2019.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση θέσεων εργασίας. Επιδοτείται το σύνολο των εισφορών εργοδότη κι εργαζομένου για έξι μήνες, με υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για άλλους έξι μήνες.
- Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
- Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αναπτυξιακής Τράπεζας και των συστημικών τραπεζών μέσω προγραμμάτων εγγύησης έως και του 90% των δανείων που θα δοθούν.
- Ειδικός Ακατάσχετος Λογαριασμός για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
- Μικροχρηματοδοτήσεις για επιχειρηματικές «ανάσες».
- Ρύθμιση οφειλών σε ΔΕΚΟ- ΟΤΑ σε τουλάχιστον 24 δόσεις.
- Διαγραφή τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών λειτουργίας μιας επιχείρησης.
- Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% για όσο διαρκεί η κρίση.
Τρίτος πυλώνας: Μόνιμο ολιστικό σχέδιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους
Το Σχέδιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν έχει ημερομηνία λήξεως, καλύπτει όλους τους οφειλέτες και θα τεθεί σε ισχύ, καταργώντας παράλληλα τον αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο της σημερινής κυβέρνησης. Επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο τρίτος πυλώνας εκτείνεται σε τρεις άξονες:
- Ο εξωδικαστικός μηχανισμός φεύγει από τις τράπεζες που αφορά σε οφειλές σε Δημόσιο, ΕΦΚΑ και τράπεζες και η ρύθμιση θα γίνεται αυτόματα από ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα είναι δεσμευτική για τους πιστωτές.
- Στην εξωδικαστική διαδικασία ο οφειλέτης θα κάνει αίτηση στην πλατφόρμα, στη συνέχεια θα πρέπει να συναινέσει στην άρση του απορρήτου των καταθέσεών του και ακολούθως με αυτόματο τρόπο θα γίνεται η ρύθμιση η οποία επίσης θα είναι δεσμευτική για τους πιστωτές. Προφανώς θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
- Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το Σχέδιο παρέχει δικαστική και εξωδικαστική διαδικασία και πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να αποφευχθεί ένα τεράστιο κύμα εκποιήσεων.
Για τα ρυθμισμένα δάνεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι θα υπάρξει Ειδικό Ταμείο αναδιαρθρώσεων και το οποίο θα καταβάλει τμήμα των ρυθμισμένων οφειλών. Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης των αγροτικών χρεών, την οποία προβλέπει το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Κοστολογημένο Σχέδιο
Μετά την παρουσίαση των τριών πυλώνων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Σχέδιο που παρουσίας είναι κοστολογημένο στα 5,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,1 δισ. είναι επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα 3,6 δισ. είναι απώλειες από μειώσεις φόρων κάθε είδους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!