Στο φουλ εργάζονται οι κυβερνητικές μηχανές, όχι μόνο σε θέματα καθημερινότητας και διαχείρισης της συγκυρίας, αλλά και στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για ουσιαστική δημοσκοπική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος στο επόμενο εξάμηνο, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει εκ νέου μια ακόμα αυτοδύναμη κυβερνητική θητεία στις εκλογές που πιθανότατα θα διεξαχθούν το 2027.
Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη
Σε αυτό το πλαίσιο, τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία στέλνουν προτάσεις στην ηγεσία της κυβέρνησης για πιθανές νέες παροχές, που ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει τον κύριο όγκο της μεσαίας τάξης, η οποία έχει πάρει αποστάσεις χωρίς όμως να κατευθυνθεί προς κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη Νέα Δημοκρατία. Τα μέτρα που προτείνονται, συνεπώς, αφορούν πρωτίστως αυτό που αποκαλούμε μεσαία τάξη και σε δεύτερο πλάνο τη νέα γενιά, στην οποία διαχρονικά το κυβερνών κόμμα καταγράφει «χαμηλές πτήσεις».
Μια πρόταση είναι οι φοροαπαλλαγές να αφορούν στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά (δυο και άνω), οι οποίες θα φορολογούνται με μειωμένους συντελεστές και θα πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.
Οι απειλές από τους δασμούς
Αυτή η προσπάθεια, πάντως, μπορεί να περιοριστεί ή ακόμα και να ματαιωθεί, ανάλογα με την πορεία της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας, ως αποτέλεσμα του προστατευτισμού που επέλεξε ως πολιτική ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με την επιβολή δασμών, τις αντιδράσεις των άλλων κρατών και υπερεθνικών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και την εξέλιξη των πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.
Για το θέμα ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ξεκαθάρισε, μεν, ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναμφίβολα καλή, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική στην εφαρμογή της δημοσιονομικής της πολιτικής, εννοώντας ότι σε κάθε στάδιο θα λαμβάνει υπόψη της τις διεθνείς εξελίξεις, όπως αυτές θα διαμορφώνονται σε περιβάλλον εμπορικών εντάσεων.
«Ο στρατηγικός σχεδιασμός στα δημοσιονομικά παραμένει ο ίδιος», ξεκαθάρισε ο κ. Πιερρακάακης, αναφορικά με το αν η παγκόσμια οικονομική καταιγίδα αλλάζει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό σε σχέση με το «καλάθι» της ΔΕΘ. «Και αυτό σημαίνει πως ύψιστη προτεραιότητα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Ο γενικός σχεδιασμός είναι αυτός και δεν αλλάζει», εξήγησε. Από εκεί και πέρα ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως προτεραιότητα είναι η μείωση των φόρων, μέτρο που έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, όπως επίσης να δοθούν απαντήσεις σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα όπως η στεγαστική κρίση ειδικά για τους νέους.
«Όχι» σε οριζόντια μέτρα
Η αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και η έναρξη ισχύος της ρήτρας διαφυγής, η οποία θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, οδηγούν σε σκέψεις για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών. Πρόκειται για μια εξαγγελία που ήδη έχει γίνει ως περιγραφή, χωρίς να έχει υπεισέλθει κανένας κυβερνητικός σε λεπτομέρειες, κάτι που αναμένεται να γίνει στην ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Αυτές όμως οι μειώσεις δεν θα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, καθώς έχουν ήδη αποκλειστεί οριζόντια μέτρα τύπου 13ου και 14ου μισθού, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο κ. Πιερρακάκης. Μια πρόταση είναι να αφορούν στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά (δυο και άνω), οι οποίες θα φορολογούνται με μειωμένους συντελεστές και θα πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.
Στέγαση και κοινωνική πολιτική
Ειδικά για τα νέα ζευγάρια, αλλά και τους νέους συνολικά, ετοιμάζεται σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, με κύρια μέριμνα την διευκόλυνση εξεύρεσης στέγης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες προτάσεις για ουσιαστική στήριξη με διεύρυνση του προγράμματος «Σπίτι μου 2», τόσο στα ηλικιακά όρια όσο και στα ποσά της ενίσχυσης.
Επίσης, διερευνώνται δυνατότητες δωρεάν στέγασης φοιτητών, δημοσίων υπαλλήλων που δέχονται να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, κι άλλων ομάδων πληθυσμού που είναι εξ αντικειμένου ευάλωτες. Η κυβερνητική αυτή πολιτική θα στηριχθεί στον προϋπολογισμό, αλλά και στα ευρωπαϊκά κονδύλια κοινωνικής συνοχής.
Βέβαια, εδώ το μεγάλο ζήτημα είναι οι επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και η συνακόλουθη ανάγκη των Βρυξελλών να ενισχύσουν αυτόν τον τομέα, με κίνδυνο να μειωθούν τα κονδύλια της κοινωνικής συνοχής.
→ Διαβάστε επίσης: Εκτεθειμένα όλα τα κόμματα με την Προανακριτική για τα Τέμπη
Ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και μείωση τεκμηρίων
Μια δημοσιοποιημένη δέσμευση της κυβέρνησης για ενίσχυση των ενστόλων στα Σώματα Ασφαλείας, η οποία δημοσιοποιήθηκε εσπευσμένα προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις από την εξαγγελία μεγάλων αυξήσεων μόνο στους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων, εντάσσεται ήδη στα κοστολογημένα μέτρα που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης.
Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα μείωσης τεκμηρίων, η επιβολή των οποίων δημιούργησε κύματα οργής στη μεσαία τάξη. Αυτό το μέτρο, πάντως, θα προχωρήσει μόνο αν διασφαλιστεί ότι έτσι δεν θα αυξηθεί εκ νέου η φοροαποφυγή.
Σκοπός αυτών των προτάσεων προς τον κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να τις επεξεργαστεί με τα αρμόδια επιτελεία και να καταλήξει στις τελικές του προτάσεις προς τον κ. Μητσοτάκη, είναι να σταματήσει η παρατεταμένη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, με την επαναφορά του δημόσιου διαλόγου στο πεδίο της οικονομίας, το οποίο διαχρονικά αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών.