Γνωστός για τη μεθοδικότητα και τον προγραμματισμό με ό,τι καταπιάνεται, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που μετακόμισε πριν λίγες μέρες στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, έχει ήδη σχεδιάσει και αρχίζει να εφαρμόζει τις πρώτες αλλαγές στη λειτουργία του επιτελικού κέντρου της κυβέρνησης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει εντοπίσει τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργίες και παθογένειες στο επίκεντρο του επιτελικού κράτους και ήδη δρομολογεί τις πρώτες δομικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του, η λειτουργία του κέντρου της κυβέρνησης περιλαμβάνει τέσσερις ξεχωριστές δράσεις.
Οι πρώτες κινήσεις
Η πρώτη δράση είναι η στρατηγική χάραξη της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί. Μέσα στο χρονικό διάνυσμα των δύο ετών, που μεσολαβούν ως τις εκλογές, η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι χαράσσονται αποκομμένοι από την επικαιρότητα, που εκ των πραγμάτων θολώνει την κρίση και λειτουργεί με όρους τακτικής κι όχι στρατηγικής. Για παράδειγμα, ο χωρισμός της διετίας σε τέσσερα εξάμηνα και ο καθορισμός συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων που πρέπει να επιτευχθούν μέσα σε κάθε εξάμηνο, είναι μια δομική αλλαγή που ήδη «τρέχει» στο Μαξίμου, με τη βοήθεια και άλλων «πυλώνων» του συστήματος Μητσοτάκη, όπως ο Άκης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης και άλλοι.
Η προώθηση του κυβερνητικού έργου
Η δεύτερη δράση αφορά την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Τα στοιχεία που αξιοποιούνται εδώ παρέχει κυρίως ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρακολουθεί την εφαρμογή του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, ανά υπουργείο. Οι καθυστερήσεις, οι αναβολές και τα εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση κάθε κυβερνητικής δράσης συνεπάγονται, πλέον, γρήγορη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του αντίστοιχου υπουργείου. Επιπρόσθετα, η παραγωγή του κυβερνητικού έργου συντίθεται με τους στρατηγικούς στόχους, έτσι ώστε η μια δράση να υπηρετεί την άλλη.
Εμφαση στην επικοινωνία
Αυτή η σύνθεση, όμως, πρέπει να διαχέει τη θετική της πλευρά στην κοινή γνώμη. Η τρίτη δράση είναι και αυτή που έχει δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η σωστή επικοινωνία. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι πρέπει να επικοινωνείται η παραγωγή του κυβερνητικού έργου και τα οφέλη που αυτό δημιουργεί για τους πολίτες, με τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ανακτήσει την προνομιακή της επαφή με όσους μετριοπαθείς την έχουν εγκαταλείψει ή έχουν πάρει αποστάσεις περιμένοντας συγκεκριμένες αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική. Οι πληροφορίες για αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επιμένουν και αφορούν σε μεγαλύτερο εύρος από τις ως τώρα μεταβολές. Αυτή η δράση αποτελεί πραγματικό στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικότερα του νέου επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου για τα επόμενα δύο χρόνια.
→ Διαβάστε επίσης: Μαξίμου: Σταθερότητα ή χάος η νέα στρατηγική - Πώς η Ζωή δίνει ζωή σε ένα νέο δίλημμα
Η καλύτερη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Η επικοινωνία είναι βασικό στοιχείο και στην τέταρτη δράση που επιφέρει η μετακόμιση Χατζηδάκη στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού, που είναι η καλύτερη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος). Κοινοβουλευτικός έλεγχος, υπεράσπιση νομοσχεδίων που φέρνουν τα υπουργεία προς ψήφιση, αντιπαράθεση με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όλα αυτά «δένουν» με τους στρατηγικούς στόχους και το κυβερνητικό έργο της Νέας Δημοκρατίας σε ένα ενιαίο σύνολο (αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο σχεδιασμός, μένει να φανεί κατά πόσο αυτό θα επιτευχθεί στην πράξη). Πέραν αυτού, οι βουλευτές ωθούνται σε ενεργότερη παρουσία τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, όχι μόνο μέσω του τοπικού Τύπου αλλά και με προσωπικές επισκέψεις τους σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας, σε γειτονιές και προάστια των μεγάλων πόλεων.
Το μυστικό της επιτυχίας
Το μυστικό της επιτυχίας αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργική σύνθεση λειτουργιών, που από πρώτη ματιά φαίνονται ανεξάρτητες μεταξύ τους. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία στα 50 χρόνια της ζωής της, μόνο ως εξαίρεση είχε πειστική και παραγωγική επικοινωνία των θέσεων και των απόψεών της. Ο κανόνας των επικοινωνιακών επιδόσεων του κυβερνώντος κόμματος στο παρελθόν δεν είναι με το μέρος όσων σχεδιάζουν μια νέα λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου στα επόμενα δύο χρόνια…