Νέα
  • ΓΔ: 1615.15 -0.19%
  • Τζίρος: 15,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία: Πολιτικό θρίλερ με το σχηματισμό κυβέρνησης - Τι περιμένει η Αθήνα

Η φράση με την οποία κατέληγε το συγχαρητήριο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον νικητή των γερμανικών εκλογών, πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς είναι η μόνη, ίσως, σταθερά του αποτελέσματος της χθεσινής αναμέτρησης: «Ένα πράγμα είναι σαφές: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας».

Πράγματι, εκτός από αυτή την παράμετρο, τίποτε άλλο δεν είναι σίγουρο στο μετεκλογικό πολιτικό τοπίο της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης: Μπορεί η γερμανική Κεντροδεξιά να έφτασε (αργά χθες το βράδυ) το 28,9%, μπορεί το ακροδεξιό AfD να έπεσε (έστω και οριακά) κάτω από το 20% (19,9%), μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς να κατέγραψαν ποσοστό λίγο παραπάνω από όσο τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις (16,2%), ωστόσο το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία παραμένει νεφελώδες.

Ο Φρίντριχ Μερτς διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι η χώρα θα αποκτήσει γρήγορα κυβέρνηση, αλλά αυτό το «γρήγορα» για τα γερμανικά δεδομένα σημαίνει αρκετές εβδομάδες, όχι λιγότερο από 2-3 μήνες. Περιμένοντας τα ποσοστά και τις έδρες κάθε κόμματος στη νέα Μπούντεσταγκ να οριστικοποιηθούν, έχουν ήδη αρχίσει τα σενάρια για τα κόμματα που θα μετάσχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Η μεγάλη πτώση των Σοσιαλδημοκρατών δεν δείχνει, ως τώρα, να μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με την πάλαι ποτέ «μεγάλη συμμαχία» (Χριστιανοδημοκράτες- Σοσιαλδημοκράτες), αλλά θα χρειαστεί κι ένα τρίτο κόμμα, ίσως οι Πράσινοι που κατέγραψαν υψηλά ποσοστά παρά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Σολτς, ή οι Φιλελεύθεροι, αν τελικά ξεπεράσουν το όριο εισόδου στη γερμανική Βουλή (5%).

Τέλος ο Όλαφ Σολτς και Κρίστιαν Λίντνερ

Ο Όλαφ Σολτς τελειώνει από επικεφαλής του SPD μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, αλλά δεν είναι ο μόνος: Και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την πολιτική αν το κόμμα του δεν πετύχει το 5% που απαιτείται για την είσοδό του στη νέα Βουλή. 

Αυτό επίσης θα σημάνει και την ακύρωση του σεναρίου για τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Έτσι τα πράγματα στη Γερμανία οδηγούνται πιθανότατα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό CDU- SPD με την προσθήκη των Πρασίνων, ο επικεφαλής των οποίων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ανοικτός σε αυτή την προοπτική.

Ικανοποίηση στην Ελλάδα

Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη από τη χθεσινή ετυμηγορία των Γερμανών πολιτών, που ψήφισαν σε ποσοστό περισσότερο από κάθε άλλη φορά (84%). Οι σχέσεις Μητσοτάκη- Μερτς είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον απερχόμενο Όλαφ Σολτς. Με τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας ο κ. Μητσοτάκης είναι μαζί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ πρόσφατα πύκνωσε τις επαφές του με τον κ. Μερτς, ενόψει των ποσοστών που έδιναν οι δημοσκοπήσεις -κι επιβεβαιώθηκαν εν πολλοίς στις κάλπες- στα κόμματα της Γερμανίας.

Ωστόσο στο ορατό μέλλον ο Φρίντριχ Μερτς θα χρειαστεί να αναπτύξει τις πολιτικές του στο εσωτερικό της χώρας του, οπότε στα επόμενα δυο χρόνια δεν θα αποτελέσει εκείνη την πολιτική φυσιογνωμία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου συνεχίζει έχοντας ως δεδομένη την αστάθεια που χαρακτηρίζει τόσο τη Γερμανία, όσο και τη Γαλλία στις μέρες μας.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι, εκτός της Γαλλίας, η Ακροδεξιά γίνεται υπολογίσιμη πολιτική δύναμη και στη Γερμανία, όπου χθες η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που έρχεται δεύτερο σε εκλογές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόσο η Αθήνα, όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βάζουν, πλέον, στην εξίσωση, την πιθανότητα ενός «μαύρου γαλλογερμανικού άξονα» με πρωταγωνιστές την Μαρίν Λεπέν του Γαλλικού Μετώπου και την Αλίς Βάιντελ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Επίσης οι δυνάμεις που χαρακτηρίζονται «αντισυστημικές» και δεν κρύβουν τα φιλικά τους αισθήματα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη σημερινή Ρωσία, αυξάνουν τις δυνάμεις τους μετά τις χθεσινές εκλογές στη Γερμανία και, όπως είναι φυσικό, μαζί και τους φόβους για το τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον, πλέον, επικεντρώνεται στην τελική σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων του νέου κυβερνητικού συνασπισμού και, βέβαια, τις προγραμματικές δηλώσεις Μερτς, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση της μεγαλύτερης και ισχυρότερης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ