Επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση για συγκάλυψη των ευθυνών στη τραγωδία των Τεμπών, τις οποίες προσδιόρισε σε τρία επίπεδα.
Συγκάλυψη
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «συγκάλυψη είναι να παραπλανάς στρατηγικά την κοινή γνώμη μέσω fake news, γιατί έρχονται εκλογές. Το έκανε αυτό η Νέα Δημοκρατία; Το έκανε. Λίγες ώρες μετά την τραγωδία, έστειλαν χαλκευμένες συνομιλίες του σταθμάρχη σε φιλικά μέσα ενημέρωσης, για να ενδυναμώσουν το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν απόλυτα σίγουρος ότι ευθύνονταν τα έλαια των μηχανών και ότι δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Έκαναν παραπλάνηση της κοινής γνώμης; Βεβαίως!», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ως δεύτερο επίπεδο συγκάλυψης, ο Ανδρουλάκης σημείωσε την απόκρυψη στοιχείων από τη δικαιοσύνη. «Έγινε αυτό; Ναι, έγινε. Ο κ. Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά, έστειλε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χ. Τριαντόπουλο, και εκείνος μετείχε σε μια συνάντηση, όπου τα τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα διώκονται από τη δικαιοσύνη για τις αποφάσεις τους σχετικά με το μπάζωμα. Τώρα, η δικογραφία φτάνει και στον υφυπουργό. Αν δεν είχε γίνει το μπάζωμα, η δικαιοσύνη θα είχε περισσότερα στοιχεία για να μας πει γιατί έγινε η έκρηξη. Το τρίτο στοιχείο της συγκάλυψης είναι τα πολιτικά πρόσωπα: Έγινε ασπίδα ο κ. Μητσοτάκης για τα πολιτικά πρόσωπα, ώστε να μην οδηγηθούν στη δικαιοσύνη; Έγινε», τόνισε.
Για το τρίτο επίπεδο, ο Ανδρουλάκης εξήγησε τον χαρακτηρισμό «ενορχηστρωτής» για τον πρωθυπουργό: «Όλα αυτά τα κάνουν μόνοι τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Δηλαδή, ο Τριαντόπουλος βρέθηκε μόνος του σε αυτή τη συνάντηση, όπου πήρε την απόφαση για το μπάζωμα; Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πήραν μόνοι τους την απόφαση να ψηφίσουν να μην παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής; Στην Εξεταστική Επιτροπή, που ο κ. Μητσοτάκης είπε σε αυτό το στούντιο ότι δεν ήταν η καλύτερη στιγμή του κοινοβουλίου, ο κ. Μαρκόπουλος πήρε την απόφαση να μην κληθεί ο Τριαντόπουλος ως μάρτυρας;», διερωτήθηκε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέληξε την επιχειρηματολογία του λέγοντας: «Εδώ, λοιπόν, ο ελληνικός λαός και εμείς όλοι έχουμε να πάρουμε μια απόφαση: Ή έχουμε ένα επικίνδυνα ανίκανο σύστημα εξουσίας, ή έχουμε ένα επικίνδυνα ικανό για όλα σύστημα εξουσίας. Εγώ, μέσω της προσωπικής μου εμπειρίας στο θέμα των υποκλοπών, επιλέγω το δεύτερο. Είναι ικανοί για όλα, μπροστά στο φόβο να χάσουν την εξουσία».
Για τα νέα βίντεο
Σχετικά με τα νέα βίντεο από την κίνηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας πριν τη σύγκρουση, ο Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «δεν αποκαλύπτουν ποια είναι η αιτία της έκρηξης και της ανάφλεξης». Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, τόνισε: «Ή εξαρχής ή στην πορεία μαθαίνει ότι αυτά που λέει δεν ισχύουν και τα αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό πολύ καιρό μετά, για έναν και μόνο λόγο: γιατί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις μεγάλες πλατείες της χώρας φώναξαν ότι δεν ξεχνούν και θέλουν την αλήθεια».
Δικαστικοί χειρισμοί και θεσμικές αλλαγές
Ερωτηθείς για τους δικαστικούς χειρισμούς, ο Ανδρουλάκης τόνισε: «Θεωρώ ότι η δικαιοσύνη θα μπορούσε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της στη χώρα γενικότερα». Δεσμεύτηκε ότι οι πρωτοβουλίες του θα είναι συγκεκριμένες:
- Στην αναθεώρηση του Συντάγματος, θα προτείνουμε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Δεν θα επιλέγεται από το κυβερνών κόμμα. Θα βρεθεί άλλος τρόπος για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα.
- Για τέσσερα χρόνια μετά την αφυπηρέτηση των δικαστικών, δεν θα μπορούν να παίρνουν δημόσια θέση.
- Πρέπει να συζητήσουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Πρέπει να υπάρχει ένα ευέλικτο πλαίσιο, για να μην έχουμε περιπτώσεις όπως του Καραμανλή ή του Τριαντόπουλου.
Απάντηση στις κυβερνητικές κατηγορίες
Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί εργαλειοποίησης της τραγωδίας από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Θέλω αντικειμενικά να σκεφτούν οι πολίτες: αυτά που έκανε ο Τσίπρας με τον Καμμένο στο Μάτι εκείνο το βράδυ, τα ίδια δεν έκανε και η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των Τεμπών;»
Αντέκρουσε τις κατηγορίες από την κυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ για υποδαύλιση της τοξικότητας και τόνισε: «Είναι δυνατόν να χρεώνουν τον Ρουβίκωνα στο ΠΑΣΟΚ; Πού φτάσαμε; Υπάρχει για τον κ. Μητσοτάκη και για το επιτελείο του η στοιχειώδης θεσμική συμπεριφορά; Χθες άκουσα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να καταγγέλλει ότι το ΠΑΣΟΚ τους έλεγε "παιδεραστές". Θέλω πραγματικά να μας υποδείξουν δήλωση ενός στελέχους, ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που να αποκαλεί "παιδεραστές" τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Τα λένε γιατί έχουν χάσει την ψυχραιμία τους».
Επίσης, επέκρινε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Τασούλα, που ως τότε πρόεδρος της Βουλής, «όφειλε θεσμικά, βάσει του άρθρου 153 παρ. 2, να ανακοινώσει ότι ήρθε συμπληρωματική δικογραφία ογκώδης για τον κ. Τριαντόπουλο στη Βουλή. Δεν το έκανε και έχει ευθύνες».
Εκλογές και πρόταση δυσπιστίας
Ερωτηθείς αν ζητά εκλογές, ο Ανδρουλάκης ανέφερε: «Δεν θα κάνω ό,τι έκαναν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, να ζητάω κάθε τρεις και λίγο εκλογές. Έχω μια άλλη κουλτούρα. Όμως, θα γίνει πρόταση δυσπιστίας, διότι υπάρχει δυσπιστία απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση. Προφανέστατα, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».
Το θέμα της Σορβόννης
Τέλος, ο Ανδρουλάκης αναφέρθηκε δηκτικά στην κυβερνητική ανακοίνωση ότι έρχεται πανεπιστήμιο από τη Σορβόννη στην Ελλάδα: «Δεν έρχεται η Σορβόννη. Η κανονική Σορβόννη είναι τέταρτη στην κατάταξη των γαλλικών δημόσιων πανεπιστημίων. Η Σορβόννη που έρχεται είναι 44η στη γαλλική κατάταξη και στην 920η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ πολλά ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις.
Θέλω να ρωτήσετε τον κ. Πιερρακάκη: όταν έλεγε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται η Σορβόννη, εννοούσε τη Σορβόννη που είναι 4η στη γαλλική κατάταξη ή τη Σορβόννη που είναι 44η; Παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Δεν έχουν καμία, μα καμία αξιοπιστία. Σε ένα βίντεο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ως ευφυολόγημα ότι εμείς και η Κούβα είμαστε οι δύο τελευταίες χώρες. Εμείς είπαμε "ναι, να έχουμε ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και μη κρατικά/μη κερδοσκοπικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου". Ξέρετε ποια είναι η πλάκα; Το Πανεπιστήμιο της Αβάνας είναι στην 620η θέση, και το "Πανεπιστήμιο της Σορβόννης... α λα Πιερρακάκης" είναι στην 920η, τριακόσιες θέσεις πίσω. Δυστυχώς, όλα γίνονται με έναν λανθασμένο τρόπο, προς όφελος ισχυρών συμφερόντων και εις βάρος του ελληνικού λαού», κατέληξε.