Την τελευταία εβδομάδα το κλίμα είναι χωρίς αμφιβολία βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής ήταν απρόσμενες για τους κυβερνώντες και η απάντηση Μητσοτάκη με την τηλεοπτική του συνέντευξη δεν αντέστρεψε αυτό το ζοφερό για τη Νέα Δημοκρατία σκηνικό.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί εκνευρισμός, κυρίως γιατί η πολιτική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών εκ μέρους της κυβέρνησης «κατάφερε» να στρέψει εναντίον της την πλειοψηφία της κοινής γνώμης -όπως τουλάχιστον έδειξε η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα- ενώ βασικός παράγοντας του ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει η δίκη είναι οι (δικαιολογημένες, λένε στο Μαξίμου) απανωτές πρωτοβουλίες συγγενών θυμάτων για διεύρυνση των στοιχείων που πρέπει να συμπεριληφθούν στη δικογραφία.
«Δεν ξέρω πώς τα καταφέραμε να στραφεί ο κόσμος εναντίον μας» έλεγε την Παρασκευή το μεσημέρι στην «Η» έμπειρος κυβερνητικός βουλευτής, «ενώ εμείς σε κάθε αίτημα για συμπερίληψη στοιχείων είμαστε οι πρώτοι που απαντάμε θετικά». Πράγματι, υπάρχει έντονη κριτική για κυβερνητικά στελέχη που είτε έλαβαν λανθασμένες αποφάσεις, είτε απουσιάζουν από την προσπάθεια υπεράσπισης της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα των Τεμπών.
Ανασχηματισμός
Όπως σε κάθε δύσκολη περίσταση, ο πρωθυπουργός συνεργάζεται κυρίως με μια μικρή ομάδα συνεργατών του, στην οποία έχει εμπιστοσύνη. Εν προκειμένω οι δυο εκπρόσωποι, της κυβέρνησης και του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης και Νίκος Ρωμανός, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είναι η στενή ομάδα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταστρώνει τα επόμενα βήματά του τόσο στις επικείμενες κυβερνητικές αλλαγές, όσο και στον πολιτικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιχείρησης εργαλειοποίησης του τραγικού δυστυχήματος με σκοπό την αποκόμιση κομματικών ωφελειών.
Κατ’ αρχήν, ο ανασχηματισμός έρχεται πιο κοντά και ως συνέχεια της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας χρειάζονται ακόμα δυο ψηφοφορίες, η μία που απαιτεί 180 βουλευτές (τα 3/5 της Βουλής) κατά την οποία εκτιμάται ότι επίσης ο υποψήφιος της ΝΔ δεν θα τις συγκεντρώσει, όπως έγινε και στις δυο πρώτες που απαιτούνταν 200 ψήφοι. Έτσι το «ραντεβού με την εκλογή» δίνεται στην τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι. Τότε αναμένεται να εκλεγεί ο κ. Τασούλας ο οποίος στις δυο πρώτες ψηφοφορίες συγκέντρωσε 160 ψήφους.
Μετά την εκλογή, έρχεται ο ανασχηματισμός με κεντρική αλλαγή, όπως όλα δείχνουν, τον διαχωρισμό του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε δυο ξεχωριστά χαρτοφυλάκια, ώστε το νέο υπουργείο Μεταφορών να αφοσιωθεί στον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, κάτι το οποίο είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται, με δεδομένο ότι οι εταιρείες μεταφορών της Αθήνας αλλά και η ΣΤΑΣΥ έχουν περάσει στον έλεγχο του Υπερταμείου.
Προς αποχώρηση
Αλλαγές αναμένονται και σε υπουργούς οι οποίοι είτε έχουν εκδηλώσει πρόθεση αποχώρησης (Στυλιανίδης, Σκυλακάκης), είτε έχουν μείνει πίσω στην υλοποίηση των «μπλε φακέλων», είτε οι σχέσεις με υφυπουργούς είναι προβληματικές και αποβαίνουν σε βάρος του κυβερνητικού έργου. Επιλεκτικές αλλά και ευρείες αναμένεται να είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, όπου θα πρυτανεύσουν κριτήρια εκπροσώπησης περιοχών στις οποίες η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει περισσότερες έδρες, καθώς και τοποθέτησης προσώπων που θα δείχνουν την ευρύτητα της κυβερνώσας παράταξης, δηλαδή από παραδοσιακούς δεξιούς βουλευτές μέχρι εκπροσώπους της διεύρυνσης του κόμματος. Η δοσολογία και τα υπουργεία στα οποία θα τοποθετηθούν αυτοί οι βουλευτές βρίσκονται καλά κρυμμένα από όλους μας, στην προσωπική ατζέντα του πρωθυπουργού.
→ Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Οι κινήσεις της Αντιπολίτευσης
Μια ακόμα αλλαγή που εμφάνισε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η στάση των κυβερνώντων απέναντι σε όσους συγγενείς θυμάτων μετέχουν, εκόντες άκοντες, στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός απέσυρε κάθε είδους αντιπαράθεση πχ με τη Μαρία Καρυστιανού, κι έτσι κάθε επίθεσή της από εδώ και πέρα προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη θα μένει αναπάντητη και θα συσσωρεύει στη συνείδηση της κοινής γνώμης την αίσθηση ότι κάποιοι συγγενείς θυμάτων πολιτικοποιούν ένα θέμα που πρέπει να εκφεύγει της πολιτικής αντιπαράθεσης και να ενώνει την κοινωνία στην επιχείρηση αποκάλυψης του τι πραγματικά συνέβη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
«Ο Μητσοτάκης ποντάρει την πολιτική απειρία της Καρυστιανού, της δίνει βήμα για να εκτίθεται μόνη της στα μάτια του κόσμου» συμπεραίνει ο έμπειρος κυβερνητικός βουλευτής, που μας υπενθυμίζει ότι η διαχείριση του πολιτικού χρόνου είναι μια παράμετρος άσκησης της εξουσίας, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί μαέστρος.
Ένας «καυτός» Φεβρουάριος
Ήδη όσοι προαναγγέλλουν ότι στις συγκεντρώσεις για τα δυο χρόνια της τραγωδίας, στις 28 Φεβρουαρίου, το αίτημα θα είναι «άρση ασυλίας των 300» του Κοινοβουλίου, «παραίτηση της Κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών» δικαιώνουν την καταγγελία του πρωθυπουργού ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το δυστύχημα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Σε αυτό το πεδίο, αναμένεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το δυστύχημα αλλά και η κατάληξη της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το χρόνο υποβολής πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Ο Φεβρουάριος προφανώς θα είναι γεμάτος με «Τέμπη».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!