Οι τρεις επιλογές του πρωθυπουργού για ισάριθμες κρίσιμες θέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παράγει τα πολιτικά αποτελέσματα που σχεδίαζε το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η τοποθέτηση ενός «σύγχρονου δεξιού» όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενός εγνωσμένου συντηρητικού με επίσης γνωστή την αποδοχή του από άλλες πολιτικές δυνάμεις, του Κωνσταντίνου Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του δεξιού μεν, οικουμενικού δε, Νικήτα Κακλαμάνη ως Προέδρου της Βουλής, έκλεισαν ένα κύκλο επιλογών του πρωθυπουργού.
Ο κύκλος αυτός, είχε σαφή πολιτική στόχευση: Την ανάδειξη των προοπτικών που έχει η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας (που είναι και η πλειοψηφία της πολιτικής της βάσης) και την αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος, η οποία ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις που ανεβάζουν τις επιδόσεις της ΝΔ περί το 30%, κι ενώ απέχουμε πάνω από δυο χρόνια από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Παρόμοιες αποφάσεις κρίσης σε πρόσωπα και αποδόσεις, αναμένεται να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον επόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες κι εκτιμήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου- θα γίνει στο διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο.
Οι εισηγήσεις για τον χρόνο του ανασχηματισμού
Ο χρόνος εκδήλωσης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι μια από τις παραμέτρους των σχετικών αποφάσεων του πρωθυπουργού. Η γρήγορη ανασύνθεση της κυβέρνησης (Φεβρουάριος- Μάρτιος) θα δώσει καθαρό χρόνο κυβερνητικής δράσης δυο ετών, αρκετός για να παραχθούν και να αφομοιωθούν από την κοινωνία οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
Φυσικά θα υπάρχουν και παραπονούμενοι, αυτοί που θα μείνουν εκτός νυμφώνος, αλλά αυτό πάντοτε συμβαίνει, σε κάθε ανασχηματισμό και δεν αποτελεί λόγο να ακυρωθεί -ή να αναβληθεί, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού- η αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση που δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση που θα ξανακάνει τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση μετά το 2027.
Όσοι αντιτίθενται στην ταχεία αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι εάν αυτή γίνει στις αρχές του καλοκαιριού (πχ Ιούνιο) θα δώσει την ευκαιρία τους νέους υπουργούς να αξιοποιήσουν την καλοκαιρινή ραστώνη, προκειμένου να κατατοπιστούν στα του χαρτοφυλακίου τους και από τον Σεπτέμβριο να είναι «ετοιμοπόλεμοι», σε πλήρη δράση.
Όπως κάνει πάντοτε σε παρόμοιες περιστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει τα επιχειρήματα κάθε πλευράς και αποφεύγει να εκφράσει τη δική του γνώμη, πριν αυτή μετεξελιχθεί σε οριστική απόφαση. Έτσι δεν είναι γνωστός ακόμα ο χρόνος του ανασχηματισμού.
Το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής
Είναι, όμως, γνωστές άλλες παράμετροι: Η επόμενη αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος δεν θα υπηρετεί υποχρεωτικά τη δεξιά στροφή που έκανε ο πρωθυπουργός με τις επιλογές των κ.κ. Τζιτζικώστα, Τασούλα και Κακλαμάνη. Δηλαδή κύριο κριτήριο δεν θα είναι από ποια πτέρυγα της -ευρείας, έτσι κι αλλιώς- Νέας Δημοκρατίας, προέρχεται το πρόσωπο που κρίνεται αν θα παραμείνει, αν θα εισέλθει ή αν θα εξέλθει της κυβέρνησης, αλλά κυρίως και κατά βάση «αν κάνει για τη δουλειά» που προορίζεται ή που εκτελεί.
Το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής που αποτελεί τον «μπούσουλα» εφαρμογής όσων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί στους πολίτες και που παρακολουθείται στη λεπτομέρειά του από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, θα είναι ένας βασικός παράγοντας επιλογής ή απόρριψης προσώπων στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ήδη σε αυτό τον τομέα υπάρχει μια σχηματισμένη εικόνα στα χέρια του κ. Μητσοτάκη από τον στενό του συνεργάτη.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει την κοινοβουλευτική παρουσία στην κυβέρνησή του, όχι όμως σε βάρος της εκτέλεσης του έργου κάθε χαρτοφυλακίου.
Θα αντικαταστήσει ή θα μετακινήσει υπουργούς κι υφυπουργούς με βάση τις ως τώρα επιδόσεις τους. Και στα κενά, θα προωθήσει βουλευτές με κριτήρια τις εκτιμώμενες ικανότητές τους, αλλά και τις περιοχές όπου εκλέγονται.
Το παράδειγμα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός (Κ. Τσιάρας) και υφυπουργός (Χ. Κέλλας) είναι αμφότεροι εκ Θεσσαλίας ορμώμενοι, δείχνει ότι και αυτός ο παράγοντας υπάρχει στις πρωθυπουργικές αποφάσεις. Όχι ως κεντρικός, αλλά υπάρχει.
Ερώτημα η παραμονή στο ΥΠΕΞ του Γ. Γεραπτερίτη
Στο πεδίο των προσώπων, τέλος, τις ορατές αλλαγές θα κρίνουν η τύχη του Γιώργου Γεραπετρίτη (αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ή θα μετακινηθεί στο Μαξίμου σε επιτελική υπουργική θέση), η συνεπαγόμενη μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η αποχώρηση του Χρήστου Στυλιανίδη που θέλει να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου, και η διαφαινόμενη επιστροφή πρώην υπουργών (Σταύρου Παπασταύρου, Κώστα Σκρέκα, Κώστα Κατσαφάδου κλπ) στο κυβερνητικό σχήμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!