Ως επίδειξη ισχύος απέναντι στις τραπεζικές πρακτικές και την απροθυμία των διοικήσεων τους να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ελαφρύνσεις εκλαμβάνονται από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.
Τα μέτρα για τις τράπεζες
Μετά την προαναγγελία που ο ίδιος είχε κάνει προ καιρού, ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ εξήγγειλε οκτώ μέτρα που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ειδικότερα:
· Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών)
· Τίθεται πλαφόν 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
· Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων, αφού θα έχει αυξηθεί η προσφορά.
· Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
· Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
· Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
· Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ και
· Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός προχώρησαν σε αυτές τις αποφάσεις διότι εκτίμησε ότι σε μια περίοδο που η πολυετής ακρίβεια δοκιμάζει τα νοικοκυριά, κυρίως τα πιο ευάλωτα, θα έπρεπε οι διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν οικειοθελώς σε μια σειρά ελαφρύνσεων για τους συναλλασσόμενους με αυτές. Η απροθυμία τους, έφερε τις παραπάνω ανακοινώσεις.
Μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα τόσο για χαμηλοσυνταξιούχους όσο και για ενστόλους:
· Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος (συνολικά μιλάμε για 310.000 συνταξιούχους με χαμηλές αποδοχές οι οποίοι θα έχουν εφεξής δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους).
· Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι λεπτομέρειες της κυβερνητικής στήριξης προς αυτούς, θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι παραπάνω εξαγγελίες εντάσσονται στην πρωθυπουργική στρατηγική για επιστροφή στην κοινωνία του μερίσματος από την ανάπτυξη της οικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Και φυσικά», λένε οι ίδιες πηγές, «αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί. Αυτό το μέρισμα θα δίνεται σε κατηγορίες πληθυσμού που, κατά τεκμήριο, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ή έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα δέκα δύσκολα χρόνια των μνημονίων».
Προϋπόθεση προόδου η κυβερνητική σταθερότητα
Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανάφερε το ισχυρό επιχείρημα της κυβερνητικής σταθερότητας, «που τελικά είναι προϋπόθεση κάθε προόδου. Είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο συχνά το θεωρούμε αυτονόητο, αποτελεί, ωστόσο, επίκαιρο και κρίσιμο ζητούμενο για πολλά κράτη», όπως είπε.
Αμέσως μετά υπενθύμισε ότι σήμερα ταξιδεύει για τον Λίβανο «στην πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου Πρωθυπουργού στη χώρα μετά την τελευταία ανακωχή και τις εξελίξεις στη Συρία, κάτι που επιβεβαιώνει τον ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή, με αυτή την κυβέρνηση να κρατά ταυτόχρονα σταθερά το τιμόνι του τόπου».
Συμπληρωματικά, συνεργάτες του πρωθυπουργού επεσήμαιναν χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο ότι οι 159 θετικές ψήφοι που έλαβε ο κρατικός προϋπολογισμός (155 βουλευτές της ΝΔ, και οι ανεξάρτητοι Λευτέρης Αυγενάκης, Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, αποτυπώνουν και στη Βουλή τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Μητσοτάκη στην κοινωνία.
Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ υπήρξε η πληροφορία ότι ίσως η επισπευστεί η επιστροφή του κ. Αυγενάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Το τρίπτυχο «πολιτική σταθερότητα, θεσμική συνέπεια, οικονομική ανάπτυξη με επιστροφή του μερίσματος στην κοινωνία», καθόρισε τη χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη, αλλά προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη στρατηγική του από τώρα έως τις επόμενες εκλογές, το 2027.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!