Η κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, που πραγματοποιείται κατά την πενθήμερη συζήτηση, που ξεκινά την προσεχή Τετάρτη κι ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή στη Βουλή για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, κυριαρχεί στην ατζέντα του πρωθυπουργού για την εβδομάδα που αρχίζει αύριο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, άλλωστε, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με έμφαση στη διευκόλυνση παροχής στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, τις προμήθειες, τη μεγάλη διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, καθώς και την αξιοποίηση ακινήτων που έχουν περιέλθει σε τράπεζες και servicers.
Οι επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι συγκεκριμένες: Πρώτον, οι τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης πρέπει να αναδεικνύουν την κυβερνητική προτεραιότητα, που είναι ότι κατά την επόμενη τριετία θα διανεμηθεί στους πολίτες το μέρισμα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Δεύτερον, ότι απέναντι στην κυβερνητική πολιτική δεν υπάρχει καμία δομημένη και συνολική πολιτική- οικονομική αντιπρόταση, παρά μόνο αποσπασματικές διαφωνίες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης με επιμέρους κυβερνητικά μέτρα. Δηλαδή πρέπει να γίνει σαφές, λέει η οδηγία του Μαξίμου στους βουλευτές, ότι στην κυβερνητική πολιτική ΤΙΝΑ (there is no alternative). Και τρίτον, κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που θα πάρει το λόγο στη συζήτηση, να αναπαράγει στα μέσα ενημέρωσης της εκλογικής του περιφέρειας τα βασικά σημεία της ομιλίας του, δηλαδή τις κύριες γραμμές της κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Ερχονται παρεμβάσεις στις τράπεζες προς ανακούφιση καταναλωτών και καταθετών
«Μπετόν αρμέ» η γαλάζια ΚΟ
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση έχει και μια ακόμα επιδίωξη: Να φανεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι «μπετόν αρμέ» κατά την έκφραση του πρωθυπουργού σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος μετά τη διαγραφή Σαμαρά. Αναμένει να πάρουν τον λόγο και βουλευτές, τα ονόματα των οποίων έχουν στο πρόσφατο παρελθόν συνδεθεί με τον Μεσσήνιο που τέθηκε για δεύτερη φορά εκτός Νέας Δημοκρατίας και να μιλήσουν για τις προοπτικές της κυβέρνησης, υπερασπιζόμενοι την πολιτική της. Τέτοιοι είναι οι κ.κ. Χρυσομάλλης, Κατσανιώτης, Βλάσης, Αθανασίου, Μπαραλιάκος, Σιμόπουλος κλπ. Για όσους είχαν στο παρελθόν το χαρακτηρισμό «σαμαρικός» (που πλέον ακούγεται σαν ρετσινιά στη ΝΔ) και μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο, κυρίως ως υφυπουργοί, η υπεράσπιση της κυβερνητικής γραμμής είναι όχι απλώς αναμενόμενη, αλλά και αυτονόητη (Βαρτζόπουλος, Σταμενίτης, Καραγκούνης).
Η στάση Σαμαρά
Στη συζήτηση, βέβαια, αναμένεται να λάβει το λόγο και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν καθόλου γι αυτό. «Είναι ήδη εκτός ΝΔ κι αποξενωμένος εντελώς από τη λαϊκή μας βάση» λέει στην «Η» συνομιλητής του πρωθυπουργού, «συνεπώς ό,τι κι αν πει ο κόσμος θα το χρεώσει σε έναν πολιτικό εκτός ΝΔ που κινείται στο χώρο της ακροδεξιάς».
Αυτό το κλίμα επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης και για την ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με «Το Βήμα» και το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων από 12 έως 14 Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ, θυμηδία στους κυβερνώντες προκαλεί η τακτική Σαμαρά να βάζει τα λίγα μικρομεσαία στελέχη που αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στη νέα πολιτική έρημο που ανοίγεται μπροστά του, να φεύγουν από τη ΝΔ ανά 20ήμερο, σε μια προσπάθεια να συντηρεί την εικόνα των αποχωρήσεων για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορεί. «Είναι η γνωστή μέθοδος Συμπιλίδη», λέει ο συνομιλητής μας, «αφού και το 1993 τα στελέχη του αποχωρούσαν ένα- ένα για να κάνουν μπούγιο».
Αντίθετα, με ικανοποίηση το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει την μετριοπαθή στάση που τηρεί ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνεχίζει να εκφράζει συγκεκριμένες διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική, ποτέ όμως πέραν των ορίων που επιβάλει η παραταξιακή του συνείδηση και σε σαφή, πλέον, απόσταση από την τακτική και τις πρακτικές Σαμαρά. Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή του ομιλία το μεσημέρι στην παλαιά Βουλή, με αφορμή τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!