Με το μετρό της Θεσσαλονίκης παρομοίασε το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή του συνάντηση με επενδυτές, στο πλαίσιο του Συνεδρίου που οργάνωσε η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα στις συνομιλίες του με επενδυτές τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα έκανε σαφείς αναφορές και στην μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας που υπάρχει στην χώρα μας, σε μια μέρα που η μεν γαλλική κυβέρνηση κατέρρεε, η δε γερμανική κυβερνητική συμμαχία αφού διαλύθηκε, αναγκάστηκε να οδηγήσει τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Παράλληλα καθησύχασε τους συνομιλητές του, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων, χρειάζεται ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και γι' αυτό στις πολιτικές που θα ακολουθήσει δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Περιθώρια συνεργασίας
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς των δυο οικονομιών, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το μεταναστευτικό που εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, ως απότοκο των δυο συνεχιζόμενων πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Τέλος, θα συζητηθούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό με την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μια και η Μεγάλη Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες στο πρόβλημα.
→ Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες
Τα Γλυπτά
Η πληροφορία που διέρρευσε όμως χθες το απόγευμα είναι ότι ελληνική κυβέρνηση και Βρετανικό Μουσείο είναι κοντύτερα από ποτέ σε μια συμφωνία που θα επαναφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη φυσική τους θέση, με τη σιωπηρή συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης. Το σχέδιο είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να μην πλήττει τον πυρήνα ούτε των ελληνικών ούτε των βρετανικών θέσεων, δηλαδή η μεν χώρα μας να μην αναγνωρίσει βρετανική κυριότητα στα Μάρμαρα, η δε Βρετανία να μην «κολλήσει» στο νόμο του 1963 που μπλοκάρει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.
Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα για μια περίοδο 15 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα δανείσει στο Βρετανικό Μουσείο άλλες αρχαιότητες, ενώ θα στέλνουμε εκεί και περιοδικές εκθέσεις. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει στο ζήτημα της κυριότητας των Γλυπτών, ούτε να απεμπολήσει κανένα δικαίωμά της στο θέμα αυτό.
Το παρασκήνιο
Η προεργασία έγινε στο παρασκήνιο, με τους Βρετανούς να ισχυρίζονται ότι έγιναν ιδιωτικές συζητήσεις για το θέμα και την Αθήνα να το αρνείται. Αναμφίβολα το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στη σημερινή (10.45 τοπική ώρα) συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ, παρά τις επίσημες διαψεύσεις την Αθήνα, η οποία απαντά ότι οι συζητήσεις δεν γίνονται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά με το Βρετανικό Μουσείο. Η απάντηση αυτή δίνεται από τους Έλληνες αξιωματούχους γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει το ζήτημα των Γλυπτών να μονοπωλήσει τη συνάντησή του με τον κ. Στάρμερ στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.
Οι καλές σχέσεις και η «χημεία» μεταξύ Μητσοτάκη - Στάρμερ, πιστοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπέπεσε σε ένα σοβαρό διπλωματικό σφάλμα όταν ακύρωσε επίσημη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει πολύ ενοχλημένος από τη Βρετανία, να συναντηθεί με τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!