Σήριαλ κατάντησε τα τελευταία τρία χρόνια το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ήδη από τις πρώτες μέρες της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον Δεκέμβριο του 2021, ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει μια πρόσκληση για συνάντηση των δυο, ωστόσο το θέμα των παρακολουθήσεων που τότε ξέσπασε σαν θύελλα στο πολιτικό σκηνικό, πάγωσε -πολιτικά αλλά και προσωπικά- τη μεταξύ τους σχέση και παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τη συνάντησή τους.
Η επανεκλογή όμως του κ. Ανδρουλάκη έφερε την ανανέωση της πρόσκλησης εκ μέρους του πρωθυπουργού, την αποδοχή της εκ μέρους του επανεκλεγμένου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και, τελικά, τον προσδιορισμό της συνάντησης για την επόμενη Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στις οποίες δεν ενεπλάκη κανένας από τους δυο, έκαναν τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι που η επαφή και οι συναντήσεις τους να λαμβάνουν, πλέον, και πολιτειακή σημασία.
Τεταμένο κλίμα
Ωστόσο, κι αυτή η πρώτη τους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ήδη εδώ και λίγες μέρες πύκνωσαν οι εκατέρωθεν βολές, με κάθε αφορμή και σε κάθε ευκαιρία. Πολλώ δε μάλλον, που η επόμενη εβδομάδα οδηγεί τη Βουλή και τη χώρα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, και σε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία μετωπικής σύγκρουσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση.
→ Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Πυκνή η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε πολλούς τομείς
Σε αυτό το πλαίσιο, γεννιέται το ερώτημα αν μπορεί η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη να παραγάγει κάτι θετικό για την πολιτική μας ζωή. Και οι δυο πλευρές συνηγορούν στο ότι δεν πρόκειται να βγει κάποια μεγάλη είδηση, κάτι συνταρακτικό, ή κάτι απρόσμενο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εύλογα θα θέσει το θέμα της συμφωνίας των δυο κομμάτων τουλάχιστον σε θέματα και νομοσχέδια που κατά κοινή ομολογία συνιστούν θετικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρξει και κάποια νύξη για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ενόχληση
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε όταν η πρότασή της για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, για τον καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλο, ο οποίος «χρεώνεται» από πολλούς στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, συνάντησε την άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη. Βέβαια στην περίπτωση της εκλογής ΠτΔ αρκούν, τελικά, οι 155 ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, ωστόσο πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να υπάρξει συναίνεση και κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε το πρόσωπο που θα βρίσκεται για τα επόμενα πέντε χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο να έχει τη θετική στάση ευρύτερων δυνάμεων από την κυβέρνηση, που θα το προτείνει. Ένα ακόμα θέμα που αναμένεται σίγουρα να τεθεί από τον πρωθυπουργό, είναι η νέα προσπάθεια Αναθεώρησης του Συντάγματος, που θα εκκινήσει τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και που απαιτεί συγκλίσεις και συναινέσεις για την ολοκλήρωσή της.
Παρακολουθήσεις και ελληνοτουρκικά
Από τη Χαριλάου Τρικούπη, επιμένουν στο ότι η συνάντηση πρέπει να περιβληθεί με την απαραίτητη θεσμική υπόσταση, καθώς οι συναντήσεις πρωθυπουργού - αρχηγού της αντιπολίτευσης εμπεδώνουν το κλίμα ηρεμίας στην κοινωνία. Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να θέσει όλα τα θέματα που εκείνος αξιολογεί ως σοβαρά, από τις παρακολουθήσεις έως τα ελληνοτουρκικά, από την οικονομία έως το κράτος δικαίου, από το ιδιωτικό χρέος έως την ακρίβεια κι από το δημογραφικό ως το στεγαστικό πρόβλημα.
Για όλους τους υπόλοιπους, πλην των δυο ηγετών που θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν την προσεχή Τετάρτη, αυτό που μένει να δούμε είναι αν οι συναντήσεις τους θα αποτελέσουν μια νέα κανονικότητα, ή αν η επόμενη θα γίνει... πάλι σε τρία χρόνια!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!