Νέα
  • ΓΔ: 1532.56 +0.11%
  • Τζίρος: 21,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρεύμα: Στην τελική ευθεία η μάχη με την Κομισιόν για το πλαφόν στη χονδρική - Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς

Πηγή: Eurokinissi

Μάχη με την Κομισιόν για τις τιμές της ενέργειας ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακιστεί στο ενδεχόμενο απότομης ανόδου των τιμών εν όψει του χειμώνα.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει ένα όριο στην χονδρική τιμή του ρεύματος, εμποδίζοντας τις ακραίες αυξήσεις να περάσουν στα τιμολόγια λιανικής των επόμενων μηνών. Αν οι τιμές ανεβαίνουν πάνω από αυτό το όριο, προκειμένου να μπορεί να καλύπτει το κόστος των επιδοτήσεων στόχος είναι να μπορεί να ενεργοποιήσει έναν Μηχανισμό Υπερεσόδων, όπως αυτός που υπήρχε το 2022, ο οποίος να συγκεντρώνει από τα παραπάνω έσοδα των παραγωγών, τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

→ Διαβάστε επίσης: «Αγωγός» Πούτιν - Σολτς: Η ενέργεια σπάει τον πάγο Γερμανίας - Ρωσίας

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχει γενικευμένη κρίση, καθώς αποτελεί μια παρέμβαση που αντιτίθεται στην Οδηγία για την αγορά ενέργειας της Κομισιόν. Γι’ αυτό και χρειάζεται μια ειδική έγκριση στη βάση της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πλευράς για τις ενδημικές κρίσεις.

Συνάντηση με Κομισιόν την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη με το κοινοτικό κλιμάκιο στην Αθήνα, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις για παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, όχι μόνο όταν υπάρχει γενικευμένη κρίση, αλλά και όταν συντρέχουν λόγοι που προκαλούν «ενδημικές κρίσεις».

Σημειώνεται ότι τις πρώτες δεκαοκτώ μέρες του μήνα η τιμή της ενέργειας σημείωσε αύξηση 56% - δηλαδή με ένα μέσον όρο 140 ευρώ / μεγαβατώρα έναντι 90 ευρώ που έκλεισε ο Οκτώβρης – και οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν έντονη ανησυχία για το τι μπορεί να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.  

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάγκη να ελέγξει το φαινόμενο των τιμών ενέργειας είναι η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στα θέματα ενέργειας λέγοντας με έμφαση ότι «δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες. Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη».

Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά».

Εν τω μεταξύ το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο και για «οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα αν χρειαστεί», ενώ ο υπουργός κ. Σκυλακάκης τη Πέμπτη είχε πει «δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτές τις τιμές, οι οποίες δεν αντανακλούν τα πραγματικά κόστη στην αγορά, να περάσουν στον καταναλωτή».

Το σενάριο που προκρίνει η ελληνική πλευρά αφορά κάποιο είδος μηχανισμού για φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις  και θα επιστρέφει τα παραπάνω κέρδη των εταιρειών ενέργειας στα τιμολόγια μέσω επιδοτήσεων.

Η επιστολή στην Κομισιόν που ανέδειξε το θέμα

Τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και το αίτημα για προτεραιότητα στην ανάπτυξη διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων από την Κομισιόν, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, το Σεπτέμβριο απέστειλαν κοινή επιστολή, προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Καντρι Σίμσον, η οποία συνυπογράφεται από τον υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας Σεμπάστιαν - Ιοαν Μπουρντουγια και τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντιμιρ Μαλινοφ. Με την επιστολή ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

Οι τρεις υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας, τόσο την ενεργειακή ασφάλεια, όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή.

Η επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, συνοδευόταν από ένα κοινό τεχνικό υπόμνημα που αναπτύχθηκε από τις τρεις χώρες, σε συνδυασμό με ένα σημείωμα από τους αντίστοιχους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς, το οποίο περιγράφει τους κύριους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ