Η κατάστασης στην Ελλάδα για την διαχείριση των υδάτων και η άμεση ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το νερό συζητήθηκε εκτενώς κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum V.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Νίκος Ανδρίτσος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, τόνισε πως «το προϊόν της φιλοξενίας στην Ελλάδα συντίθεται και προσφέρεται. Δεν είμαστε ένα αυτόνομο προϊόν. Οι τουρίστες έρχονται να απολαύσουν ένα προϊόν το οποίο πράγματι μας ανήκει την ώρα που κόβουμε την κορδέλα. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, έχουν γίνει ένα σωρό εργασίες, από διάφορες εταιρείες. Δε θα μπορούσα να έχω ένα καλό προϊόν φιλοξενίας, αν δεν είχα την ‘’Κύκνος’’ να μου δίνει ένα ανώτερο προϊόν να προσφέρω και αν δεν είχα όλες τις τοπικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις να παρέχουν το μάξιμουμ για να προσφέρουμε ένα εθνικό προϊόν. Δεν θα μπορούσα να το κάνω, αν τα νερά της περιοχής δεν επαρκούσαν ή αν δεν ήταν ποιοτικά στο επίπεδο που είναι. Η ανησυχία μου στο θέμα του νερού περιορίζεται σε τρεις γενικές ενότητες. Το ένα είναι αν υπάρχει επάρκεια νερού, το δεύτερο αν κάνουμε εμείς σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και αν φροντίζουμε η κατανάλωση ανά διανυκτέρευση να είναι σε ένα επίπεδο που να δικαιολογεί και την ποιοτική εμπειρία και να μη δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Μας απασχολεί και το γεγονός ότι είμαστε ένας χώρος στον οποίο μπορούμε να εκπαιδεύουμε εργαζόμενους και επισκέπτες σε καθημερινή βάση, ώστε να γίνονται λίγο καλύτεροι στην καθημερινότητα τους χρησιμοποιώντας από τον πολύτιμο πόρο με τον καλύτερο τρόπο».
Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μέση κατανάλωση και να οριοθετείται με σταθερή τιμή, ενώ πρότεινε penalty σε περίπτωση υπερκατανάλωσης και επιβράβευση σε περίπτωση υποκατανάλωσης.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε., Αχιλλέας Αγγελόπουλος, σημείωσε πως στην έντονη περίοδο αρδευτικών αναγκών του νομού μας έφευγαν 17 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα ανα ημέρα. Στο τρίμηνο είναι 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Φέτος πήραμε λιγότερο νερό λόγω της λειψυδρίας και έχουμε απώλειες πάνω από 30%. Δεν συντηρούνται τα δίκτυα, δεν υπάρχει σωστός καταμερισμός», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Διευθυντής Στρατηγικής & Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Σαχίνης, ανέφερε πως «χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Ελπίζω να υλοποιηθεί στην Ελλάδα ο κανονισμός για την επαναχρησιμοποίηση στην αγροτική άρδευση. Αυτό πρέπει να κάνουν οι δήμοι, και για αυτό πρέπει να κάνουν σύντομα την αλλαγή. Χρηματοδοτήσεις υπάρχουν. Η κυκλικότητα λοιπόν είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν έχουμε επιλογή να μην το ακολουθήσουμε. Πρέπει πλέον να θεωρούμε τους αγωγούς αποχέτευσης ως πηγή νερού για χρήσεις όπως βιομηχανικές και ξενοδοχειακές αλλά μη πόσιμες. Όλο αυτό είναι μια αλλαγή κουλτούρας. Η ΕΥΔΑΠ έχει αυτήν την τεχνογνωσία, όμως οι άλλοι μικρότεροι δήμοι πώς θα το αποκτήσουν; Απαιτείται ένταση στην αλλαγή κουλτούρας».
Το Olympia Forum V συνδιοργανώνεται από την εφ. «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!