Με την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους και Έλληνες επενδυτές και τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά σπίτια, μεταξύ των οποίων Lazzard, Fidelity, Black Rock κ.α, να δίνουν το παρόν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έκλεισε χθες ουσιαστικά, ο κύκλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν το 70% των επενδυτών που μπήκαν σε αυτό το δεύτερο placement της Εθνικής ενώ σε ότι αφορά στο ελληνικό βιβλίο φέρεται να έχουν εγγραφεί εφοπλιστικές και επιχειρηματικές οικογένειες και θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Αυτή ήταν η τελευταία πράξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, στις 31.12.2024 λήγει ο βίος του και το 8,34% που διατήρησε το Δημόσιο στην ΕΤΕ θα περάσει στο Υπερταμείο μαζί με το περίπου 40% που θα έχει το ΤΧΣ μαζί με το e-EΦΚΑ στην Attica μετά την επικείμενη ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ.
Κατανομή μετοχών και τελική τιμή διάθεσης
Εντός της ημέρας αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΧΣ και την Εθνική Τράπεζα για την τιμή προσφοράς το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς και την προσεχή Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών. Το 85% των προσφερόμενων μετοχών κατανέμεται στους διεθνείς επενδυτές και το 15% στους Έλληνες.
Σε ότι αφορά την χθεσινή τελευταία του placement, το Ταμείο ενημέρωσε, λίγες ώρες πριν το κλείσιμο των βιβλίων ότι προσφορές κάτω από τα 7,55 ευρώ «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψη στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών». Η τελική τιμή διάθεσης των 91.471.515 μετοχές θα διαμορφωθεί στα 7,55 ευρώ δηλαδή 40% υψηλότερα από τα 5,30 ευρώ που ήταν η τιμή διάθεσης του 22% πριν από ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 690,609 εκατ. ευρώ για τις 91.471.515 μετοχές.
Στόχος του placement και η γεωπολιτική επίδραση
Στο ιδεατό σενάριο των 7,95 ευρώ ανά μετοχή το Ταμείο θα εισέπραττε 727 εκατ. ευρώ ωστόσο βασικό ζητούμενο ήταν, όπως στα προηγούμενα placement, η είσοδος μακροχρόνιων και θεσμικών επενδυτών στην Εθνική Τράπεζα. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην τράπεζα και στο ποιοι και σε ποιο βαθμό από τους υφιστάμενους μετόχους ενίσχυσαν περαιτέρω τη θέση τους.
Πριν μπει ο «κόφτης» των 7,55 ευρώ το Ταμείο περιόρισε ο αρχικό εύρος των τιμών στα 7,40 -7,65 ευρώ έναντι αρχικού εύρους 7,30-7,95) και ενώ είχε προηγηθεί η ποιοτική αξιολόγηση των προσφορών που είχε λάβει τις δύο πρώτες μέρες της διαδικασίας.
Ενας από τους λόγους που το αρχικό εύρος τιμών «στένεψε» όχι μόνο με αύξηση του κάτω ορίου αλλά και με μείωση του άνω ορίου ήταν και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ προχθές το βράδυ που επιβεβαίωσε τους φόβους των προηγούμενων ημερών και με τον κίνδυνο να βρεθούμε εν μέσω ενός περιφερειακού πολέμου να είναι αυξημένος.
Οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν για να ανέβουν οι προσφορές των μακροπρόθεσμων επενδυτών ψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, δηλαδή πάνω από τα 7,65 ευρώ πολύ δε μάλλον στα 7,95 ευρώ. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή η τιμή της μετοχής ήταν στα 7,844 ευρώ και τη Δευτέρα πρώτη μέρα του placement η μετοχή έκλεισε στα 7,676 ευρώ
Το αρχικό εύρος τιμών 7,30-7,95 ευρώ έγινε αντικείμενο κριτικής προς το Ταμείο που με το άνω όριο, με premium περίπου 1,4% σε σχέση με τα 7,844 ευρώ, επιχείρησε να «σπρώξει» όσο το δυνατόν υψηλότερα την τελική τιμή διάθεσης ώστε να έχει το δημόσιο μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος.
Ωστόσο, πηγές της αγοράς εκτιμούσαν ότι ίσως δεν συνυπολογίστηκαν, στον βαθμό που θα έπρεπε, οι γεωπολιτικές ανησυχίες που υπάρχουν εδώ και πολλές ημέρες (όπως υπενθυμίζουν με νόημα οι ανησυχίες για τις εξελίξεις τη Μέση Ανατολή εντάθηκαν μετά την επίθεση κατά της Χεζμπολάχ με τους βομβητές), αλλά και παράμετροι που αφορούσαν το ίδιο το placement, όπως για παράδειγμα ότι το Δημόσιο αποφάσισε να διατηρήσει ποσοστό 8,4% - αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μέλλον - μειώνοντας στο 10% το ποσοστό διάθεσης.
Η σημασία της εισόδου ποιοτικών επενδυτών
Για το Ταμείο ο βασικός στόχος ήταν η είσοδος μακροχρόνιων επενδυτών, κορυφαίων διεθνών «παικτών» που δίνουν, όπως και στο προηγούμενο placement ψήφο εμπιστοσύνης και θα υποστηρίξουν τις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας
Η παράμετρος, της εισόδου ποιοτικών επενδυτών είναι σε κάθε περίπτωση η πιο σημαντική. Η υπερκάλυψη κατά 12 φορές του διεθνούς βιβλίου από μόνη της δεν αποτελεί παράγοντα «επιτυχίας» καθώς βραχυχρόνοι επενδυτές, hedge fund ζητούν πολλά, εκτινάσσοντας τη ζήτηση ωστόσο δεν προτιμώνται… την ώρα της κατανομής.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του placement της ΕΤΕ (22%) τον περασμένο Νοέμβριο μετοχές απέκτησαν ισχυροί επενδυτές από όλο τον κόσμο, όπως Lazard Asset Management, RWC, Wellington, Capital World, Blackrock,Fidelity, Pictet, GQG Partners, Triton, Helikon Investments, GIC, Robeco, Norges κ.α
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!