Μέτρα για τη στήριξη των νέων που πληρώνουν ενοίκιο προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κάνοντας λόγο και για συγκεκριμένα μέτρα «στην πορεία για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες», ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα καταβολής 13ου και 14ου μισθού ή 13ης και 14ης σύνταξης καθώς κοστίζουν συνολικά 8 δισ. ευρώ και δεν υπάρχει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κάνει προτεραιοποίηση των αναγκών με αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους καθώς η εποχή του «δώστα όλα» έχει τελειώσει, ενώ είπε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό με αιχμή της ΔΕΘ και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
«Αυτό που μπορώ να σας πω σαν κατεύθυνση είναι: μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τους νέους και τις νέες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νοίκι. Θα υπάρξουν, προφανώς, και συγκεκριμένα μέτρα στην πορεία για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες. Περαιτέρω ανακοινώσεις, όμως, δεν θα γίνουν σήμερα από εμένα», είπε.
«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που πονάνε και θέλουμε να τις στηρίξουμε προτεραιοποιόντας τες.
Ταυτόχρονα, οφείλουμε να στηρίξουμε και την ελληνική οικονομία γιατί, σε συνάρτηση με την ερώτηση που μου κάνατε πριν για τα δημοσιονομικά, γνωρίζουμε πολύ καλά -και επιτρέψτε μου να πω ειδικά η δική μου η γενιά γνωρίζει πάρα πολύ καλά- τι σημαίνει η χώρα να χάνει τη σταθερότητά της, τι σημαίνει η χώρα να πειραματίζεται με αρνητική χροιά στον όρο. Αυτό δεν θα το αφήσουμε να ξανασυμβεί», είπε ο κ. Κυριακάκης.
Σταματά η ποινική δίωξη για όσους είναι σε ρύθμιση
Αναφέρθηκε σε διάταξη που κατατίθεται στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που είναι τώρα στη Βουλή, με την οποία «εάν κάποιος ρυθμίσει και εξυπηρετεί τις οφειλές του, η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση και όταν εξοφλήσει το αξιόποινο θα εξαλείφεται.
Εάν κάποιος, βέβαια, σταματήσει να πληρώνει, τότε θα κινείται η δικαστική διαδικασία, είπε.
«Δεν μπορεί να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, αυτό είναι κάτι που δεν κοστίζει στο κράτος, αλλά διευκολύνει πολύ τους πολίτες και αυτή θα είναι και η δική μας δουλειά.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με καθημερινές αλλαγές τη ζωή των πολιτών, τη ζωή των επιχειρήσεων ευκολότερη. Θα προσπαθήσουμε να λύνουμε από ένα πρόβλημα κάθε μέρα», πρόσθεσε.
Αρση εμποδίων για την ανάπτυξη
Για τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι δεν συζητήθηκε μόνο το θέμα των δασμών αλλά και γενικότερα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο αφαίρεσης εμποδίων (για την ανάπτυξη), το οποίο θα δείτε να αναπτύσσεται, εν συνόλω, στην πορεία κεντρικά από την κυβέρνηση και να ακουμπά μία σειρά από ζητήματα και τη συνεργασία όλων των Υπουργείων.
Αυτό θα το ανακοινώνουμε το ένα μετά το άλλο. Εξαρχής, εγώ μπορώ να σας πω ότι σίγουρα θα σταθούμε πάρα πολύ στην αφαίρεση εμποδίων το επόμενο διάστημα και στο πώς θα βελτιώσουμε τη συνθήκη της οικονομίας».
Θέλει σκέψη η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς
Για τους δασμούς είπε ότι σε η έκθεση της Ελλάδας σε πρώτο επίπεδο είναι χαμηλή, επειδή οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόνο στο 4,9% των συνολικών, αλλά αυτό δεν θα είναι μία στατική εικόνα, πρόσθεσε, σημειώνοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση σε οικονομίας, όπως η γερμανική, «με τις οποίες αλληλεπιδρούμε».
Και βεβαίως υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το ποια θα είναι η ευρωπαϊκή απάντηση.... Θεωρούμε σωστό ότι η Ευρώπη ζυγίζει την στάση της -και πολύ καλά κάνει- δεν αντιδρά σε πρώτο χρόνο... Θέλει σκέψη το αν πρέπει να απαντήσει κανείς στους δασμούς με δασμούς και σε τι κλίμακα το κάνει, εάν το κάνει. Γιατί δεν θέλουμε να επιβαρύνουν με πληθωριστικό κύμα οι δασμοί αυτοί σε όλη την Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά τους πολίτες μας, είπε.
Σε ερώτηση, αν θα ζητηθεί εξαίρεση ελληνικών προϊόντων, που δεν παράγονται από τις ΗΠΑ - όπως οι ελιές, το λάδι και η φέτα - από τους δασμούς, ο υπουργός είπε: «Όλα θα τα συζητήσουμε στην πορεία, εμείς θα διαφυλάξουμε το εθνικό συμφέρον σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις».