Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιμείνει στη συγκράτηση της οικονομικής ανάπτυξης δεδομένων των σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων και να περιμένει για την επόμενη μείωση των επιτοκίων της μέχρι να υποχωρήσει η αβεβαιότητα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά από το 2019, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για το ποια θα είναι η συνέχεια, αν και η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε να εννοηθεί ότι ήταν το πρώτο βήμα σε μια σειρά μειώσεων.
«Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, ένας τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι να περιμένεις λίγο, να περιμένεις και να βεβαιωθείς ότι δεν κάνεις ένα βήμα που θα μετανιώσεις», δήλωσε ο Λέιν σε εκδήλωση στο Δουβλίνο.
Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει αρκετά για μια νέα μείωση επιτοκίων
Δεν θα υπάρξει μείωση τον Ιούλιο
Η Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε κατά διαστήματα να περιμένει περισσότερες από μία συνεδριάσεις προτού μειώσει ξανά τα επιτόκια, με όλες αυτά τα σχόλια να εκλαμβάνονται ως μήνυμα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τον επόμενο μήνα.
Ο Λέιν σημείωσε ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι ο βασικός άγνωστος και δικαιολογεί τη διατήρηση των επιτοκίων σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να περιορίζεται η ανάπτυξη.
«Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας και οι ακόμα αυξημένες πιέσεις στις τιμές - που είναι εμφανείς στους δείκτες για τον εγχώριο πληθωρισμό, τον πληθωρισμό υπηρεσιών και τις μισθολογικές αυξήσεις - σημαίνουν ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε μια περιοριστική νομισματική στάση», είπε.
Οι αγορές βλέπουν μία επιπλέον μείωση των επιτοκίων και πιθανόν και δεύτερη κατά το δεύτερο εξάμηνο και τρεις έως τέσσερις μειώσεις κατά τους επόμενους 18 μήνες.
«Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι θα είμαστε ευέλικτοι. Εάν πιστεύουμε ότι (τα δεδομένα) έχουν κινηθεί προς μια κατεύθυνση, θα κάνουμε περισσότερα. Αν δούμε ότι έχουν κινηθεί προς μια άλλη κατεύθυνση, θα κάνουμε λιγότερα», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ που κάνει τις εισηγήσεις για τη νομισματική πολιτική.
Διαβάστε επίσης: Νάγκελ: Η ΕΚΤ ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα
Αυξήσεις μισθών
Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις των μισθών - που είναι βασικός μοχλός του πληθωρισμού - είναι υψηλές καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν τους μισθούς στον προηγούμενο πληθωρισμό, αλλά αναμένει ότι θα επιβραδυνθούν το 2025. Αυτό συμβάλλει στη στήριξη της προβλεπόμενης μείωσης του πληθωρισμού το 2025, με λιγότερες πιέσεις από το κόστος εργασίας το επόμενο έτος, δήλωσε.
Για τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων είπε ότι θα συρρικνωθούν περαιτέρω και ότι και αυτό θα απορροφήσει επίσης μέρος των μισθολογικών αυξήσεων, περιορίζοντας τις πιέσεις στις τιμές.
Αν και η οικονομική ανάπτυξη έχει ανακάμψει φέτος - με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο α' τρίμηνο - αυτό δεν φαίνεται να απειλεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τον πληθωρισμό καθώς η ζήτηση στους τομείς που είναι πιο ευαίσθητοι στα επιτόκια παραμένει υποτονική.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!