Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε «συγκρατημένη» διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια, με τη νέα επικεφαλής του SSM, Κλαούντια Μπουχ, να ακολουθεί γενική μία «σκληρή γραμμή» στην εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης.
Μισό χρόνο μετά την έναρξη της θητείας της ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Μπουχ διέλυσε τις όποιες ελπίδες είχαν στελέχη των τραπεζών για μια πιο χαλαρή σχέση με την εποπτική Αρχή, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Υπό την ηγεσία της Μπουχ, η ΕΚΤ θα επιβάλει πρόστιμα σε αρκετές τράπεζες για παρατεταμένες αδυναμίες τους να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Aύξηση των προβλέψεων
Για άλλες τράπεζες, πάλι, όπως κυρίως οι γερμανικές που έχουν υψηλή έκθεση σε εμπορικά ακίνητα, τα κέρδη τους μπορεί να περιοριστούν από την απαίτηση του SSM να σχηματίσουν προβλέψεις για ζημιές από δάνεια που έχουν δώσει στον κλάδο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις τραπεζών που έχουν αναλάβει κινδύνους με δάνεια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Η Μπουχ συνεχίζει την προληπτική προσέγγιση σε θέματα εποπτείας, την οποία ακολουθούσε ο προκάτοχός της, Αντρέα Ενρία, με αποτέλεσμα να έχει μπει κατά διαστήματα στο στόχαστρο τραπεζικών στελεχών. Η Γερμανίδα, πρώην στέλεχος της Bundesbank, θέλει να προετοιμάσει τις τράπεζες για νέους τύπους κινδύνου και λέει ότι η ΕΚΤ θα είναι «παρεμβατική» για να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που βλέπει.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετώπισαν καλά τα προβλήματα του χθες… Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να αντέξουν εξίσου καλά τις αυριανές προκλήσεις», δήλωσε σε ομιλία της στην Ευρωβουλή.
Οι προκλήσεις αυτές απορρέουν εν μέρει από την αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων από το 2022. Οι επιπτώσεις τους δεν έχουν ακόμη διαχυθεί πλήρως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι πιθανό να επιτείνουν τον αρνητικό αντίκτυπο για τους δανειολήπτες, σύμφωνα με την Κέρστιν αφ Γιόχνικ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Πιστεύουμε ότι είναι βασικό για τις τράπεζες να διαχειριστούν έγκαιρα τους προβληματικούς πελάτες και τα ανοίγματά τους», δήλωσε η ίδια σε συνέδριο που διοργάνωσε η Goldman Sachs Group χθες.
Η Γιόχνικ είναι μία από τους τρεις εκπροσώπους της ΕΚΤ στο Εποπτικό Συμβούλιο, η θητεία των οποίων λήγει αργότερα φέτος. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τους διαδόχους τους χθες, ορίζοντας τρεις νέους εκπροσώπους.
Ερευνα για δάνεια 12 μεγάλων τραπεζών
Η εποπτική αρχή διενεργεί επίσης μία ενδελεχή έρευνα που αφορά περίπου δώδεκα μεγάλες τράπεζες για να διασφαλίσει ότι σταθμίζουν επαρκώς την πιθανότητα να κοκκινίσουν μοχλευμένα δάνεια, στα οποία περιλαμβάνονται οι πιστώσεις που προσφέρονται σε υπερχρεωμένες εταιρείες, όπως αυτές που ανήκουν σε εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών (private equity firms).
Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομία, η Μπουχ έχει επίσης δείξει μικρό ενδιαφέρον για την προσπάθεια ορισμένων εθνικών ρυθμιστικών Αρχών να επιτρέψουν στις τράπεζες να διανείμουν περισσότερα χρήματα στους μετόχους τους. Οι πληρωμές προς τους μετόχους αποτελούν εδώ και καιρό βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών της Ευρωζώνης. οι οποίες υποστηρίζουν ότι η αυστηρή γραμμή της εποπτικής Αρχής ευθύνεται εν μέρει για τις χαμηλές αποτιμήσεις τους.
Ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι γεωπολιτικές κρίσεις αποτελούν τον πιο άμεσο κίνδυνο, η ΕΚΤ πιέζει επίσης τις τράπεζες να προετοιμαστούν για ζημίες από δάνεια ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών ή της παύσης λειτουργίας ρυπογόνων εταιρειών.
Οι πρώτες κυρώσεις για την κλιματική αλλαγή
Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι έως και τέσσερις τράπεζες αντιμετωπίζουν τις πρώτες κυρώσεις, επειδή δεν τήρησαν τις προθεσμίες που είχε θέσει η ΕΚΤ για την αξιολόγηση της έκθεσής τους σε κλιματικούς κινδύνους.
Αρκετοί είναι αυτοί που επικρίνουν την αυστηρότητα της ΕΚΤ. Αρκετοί ελεγκτές εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τη μεθοδολογία της εποπτικής αρχής για τα αποθεματικά που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες λόγω της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα της προσέγγισης. Οι τραπεζίτες αναφέρουν επίσης την έμφαση στην κλιματική αλλαγή ως απόδειξη ότι συνεχίζουν να αυξάνονται τα ρυθμιστικά τους εμπόδια, σε αντίθεση με άλλες χώρες.
Ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ
«Υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και οι πολιτικοί στην Ευρώπη και η ρυθμιστική Αρχή δεν μπορούν να το παραβλέπουν αυτό», δήλωσε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρόεδρος της γαλλικής Societe Generale και πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό θυμίζει τις επικρίσεις για την ΕΚΤ που είδαν το φως το 2022, όταν αρκετοί κορυφαίοι τραπεζίτες κατακεραύνωναν αυτό που θεωρούσαν υπερβολικά ωμή και παρεμβατική εποπτεία. Οι πιέσεις τους, ωστόσο, υποχώρησαν μετά την αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ελβετίας στις αρχές του 2023 που ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρή εποπτεία των τραπεζών.
Ο Ενρία είχε ηρεμήσει επίσης κάπως την ένταση που είχε δημιουργηθεί με την επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να βελτιώσει τους ετήσιους ελέγχους των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, γνωστούς ως SREP.
«Η νέα SREP δεν θα σημαίνει λιγότερη εποπτεία ή μια πιο ελαφριά προσέγγιση », δήλωσε σχετικά με τις αλλαγές αυτές η Μπουχ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!