Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο που κάνει τις προβλέψεις της για πληθωρισμό και καθορίζει την πολιτική της με βάση αυτές τις προβλέψεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης, Πιερ Βουνς.
Η ΕΚΤ έχει σχεδόν δεσμευτεί στη μείωση των επιτοκίων της στις 6 Ιουνίου, αλλά είναι λίγα τα μηνύματα για τις επόμενες κινήσεις της, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού των υπηρεσιών και των ανησυχιών ότι μια καθυστέρηση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει τη μείωση των επιτοκίων της.
Ο Βουνς τάχθηκε υπέρ περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό αποτελεί πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο από μία πρόωρη χαλάρωσή της.
«Αν και οι προοπτικές παραμένουν ομιχλώδεις, βλέπω μια πορεία φέτος για την έναρξη μειώσεων των επιτοκίων», δήλωσε σε διάλεξη που έκανε στη Φρανκφούρτη.
«Αν δεν υπάρχουν ενδείξεις αποσταθεροποίησης των πληθωριστικών προσδοκιών μακροπρόθεσμα, το κόστος του να παραμείνει η νομισματική πολιτική σφιχτή για πολύ καιρό φαίνεται να υπερτερεί του κόστους μιας πρόωρης χαλάρωσης», σημείωσε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης, ένας από τους πρώτους που είχαν προειδοποιήσει για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη πριν από δύο χρόνια.
Προβληματικά τα μοντέλα πρόβλεψης του πληθωρισμού
Ο ίδιος έθεσε θέμα για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ προβλέπει τον πληθωρισμό, δεδομένης της χαμηλής ακρίβειας των μοντέλων της, ιδίως σε περιόδους οικονομικής αστάθειας.
«Τα μοντέλα μπορεί να μην είναι πάντα η αξιόπιστη πυξίδα στην οποία θα πρέπει να βασιζόμαστε… Μας οδήγησαν να πιστέψουμε ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός, για να διαπιστώσουμε ότι δεν ήταν», πρόσθεσε.
«Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μια κρίσιμη επαναξιολόγηση των πλαισίων των μοντέλων και του ρόλου των προβλέψεων που βασίζονται σε υποδείγματα στη χάραξη πολιτικής», είπε.
Εμφαση στον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό
Τα μοντέλα δεν μπορούν να προβλέψουν μεγάλες οικονομικές μεταβολές, δυσκολεύονται με τα ακραία γεγονότα και δίνουν έμφαση στον πληθωρισμό σε βάθος χρόνου έναντι των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων, τόνισε ο Βουνς.
Ενώ η ΕΚΤ στοχεύει στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό (μετά από 1 έως 2 χρόνια, οι βραχυπρόθεσμες τάσεις εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές, επειδή οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις καθορίζουν τις μισθολογικές απαιτήσεις και τις προσδοκίες για τις τιμές με βάση αυτές, οπότε η παράβλεψή τους θα μπορούσε να στείλει την ΕΚΤ σε λάθος κατεύθυνση, όπως το 2022, όταν αύξησε τα επιτόκια σχετικά αργά, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!