Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημογραφικό: Η μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική οικονομία

Σημαντικούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας δημιουργεί η δημογραφική κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτη Λιαργκόβα. Όπως επισημαίνει, η μείωση του πληθυσμού και του εργατικού δυναμικού θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Για να έχει μια χώρα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρειάζεται εργασία και κεφάλαιο. Αν μειώνεται το εργατικό δυναμικό, τότε υποχωρεί και η ανάπτυξη. Είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται άμεσα μέτρα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ανησυχία εκφράζει και ο Κωνσταντίνος Κοτιός, σύμβουλος εκπαίδευσης, ο οποίος εστιάζει στη σοβαρή έλλειψη τεχνιτών και στις δομικές αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς.

Βόμβα στην αγορά εργασίας

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό. Αυτό έχει δύο διαστάσεις: τη μείωση του πληθυσμού και τη γήρανσή του. Είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός για τη μελλοντική ανάπτυξη», προειδοποίησε, μιλώντας στο ΕΡΤnews ο κ. Λιαργόβας.

Αναλύοντας τα ευρήματα μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για την αγορά εργασίας, όπου διαφαίνεται η μείωση στην απασχόληση της ηλικιακής ομάδας 30-40 ετών, επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ προσθέτοντας ότι «βλέπουμε ότι στην ομάδα 30-40 ετών οι θέσεις εργασίας μειώνονται, ενώ σε άλλες ηλικίες αυξάνονται».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε δύο λόγους: «Αφενός μεγαλώνει ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, αφετέρου πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που βίωσε την οικονομική κρίση στην εφηβεία της. Πολλοί επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό – το γνωστό brain drain. Παρά την επιστροφή αρκετών, ο αρχικός αριθμός όσων μετανάστευσαν ήταν πολύ μεγάλος, και αυτό αποτυπώνεται τώρα στην αγορά εργασίας».

«Η νέα γενιά εστιάζει σε επαγγέλματα του μέλλοντος, αλλά ξεχνάμε την αξία των τεχνιτών»

Για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, η κυβερνοασφάλεια και η μηχανική εκμάθησης, προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους, καθώς και την αποσύνδεση της εκπαίδευσης από την αγορά εργασίας που δημιουργεί σοβαρά κενά, μίλησε στην Κατερίνα Δούκα ο Κωνσταντίνος Κοτιός, σύμβουλος εκπαίδευσης.

«Η νέα γενιά στρέφεται προς τα επαγγέλματα του μέλλοντος γιατί αυτά είναι ορατά και προσβάσιμα μέσω διαδικτύου. Βλέπει ότι εκεί υπάρχει προοπτική και χρήμα», δήλωσε. Ωστόσο, προειδοποιεί πως «δεν λαμβάνεται υπόψη αν ο κάθε νέος έχει τις δεξιότητες να ακολουθήσει αυτά τα μονοπάτια. Όλοι λένε “θα ασχοληθώ με την τρισδιάστατη εκτύπωση”, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα φτάσουν εκεί».

Ενδεικτικό της αστοχίας που όπως είπε υπάρχει στον επαγγελματικό προσανατολισμό είναι το γεγονός ότι πολλοί στρέφονται μαζικά στα ναυτιλιακά, απλώς και μόνο επειδή «είμαστε νούμερο ένα στη ναυτιλία». Ο ίδιος, από προσωπική εμπειρία, ανέφερε: «Σε έκθεση πανεπιστημίων, οι περισσότεροι εκπρόσωποι μου έλεγαν πως όλοι θέλουν ναυτιλιακά, χωρίς να κοιτάνε το δεύτερο κομμάτι: ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε».

Έλλειψη τεχνικών επαγγελμάτων

Ο κ. Κοτιός έθεσε και το ζήτημα της απουσίας ενδιαφέροντος για τα τεχνικά επαγγέλματα. «Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που θέλουν να γίνουν ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι ή σιδηρουργοί; Αυτά τα επαγγέλματα εκλείπουν. Και το βλέπουμε καθημερινά – πόσο εύκολα βρίσκουμε τεχνίτες;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εκπαίδευσης οι τεχνικές οι ειδικότητες απαιτούν εξειδίκευση και δεν μπορούν να τις καλύψουν εύκολα οι μετανάστες. «Το δημογραφικό θα εντείνει το πρόβλημα, καθώς μειώνονται και οι νέοι που θα μπουν στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε. Σχολιάζοντας την έκθεση του ΚΕΠΕ σύμφωνα με την οποία το 70% των Ελλήνων εργάζεται σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που σπούδασε επισήμανε ότι «δείχνει πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να συνδέσει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, όπως έχουν κάνει οι σκανδιναβικές χώρες».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ