Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση του δημόσιου χρέους στην ΕΕ – Στο 153,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024

Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του 2024, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο που αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες δοκιμάζονται από υψηλά ελλείμματα.

Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα, ο μέσος όρος της ΕΕ παρουσίασε αύξηση κατά 0,2 μονάδες, ενώ μόνο 11 από τις 27 χώρες-μέλη κατάφεραν να μειώσουν το χρέος τους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

To «κλειδί» της επιτυχίας

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση που ξεκίνησε το 2021 – χρονιά-ορόσημο λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρά τη σταθερότητα στο απόλυτο μέγεθος του χρέους – που παραμένει κοντά στα 364 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – η σημαντική άνοδος του ΑΕΠ και η δημοσιονομική πειθαρχία συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ.

Σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα που πλησίασε την ελληνική επίδοση, μειώνοντας το λόγο χρέους-ΑΕΠ κατά 8,6 μονάδες, ενώ η Κροατία ακολούθησε με πτώση 4,3 μονάδων. Αντίθετα, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Γαλλία κατέγραψαν σημαντικές επιδεινώσεις:

  • Ρουμανία: +5,9 μονάδες (σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος)
  • Πολωνία: +5,7 μονάδες
  • Γαλλία: +3,2 μονάδες
    Οι δύο τελευταίες χώρες έχουν ήδη τεθεί υπό αυστηρή εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα και κοινωνικές παρεμβάσεις

Η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας αποτυπώθηκε και στο πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ, το οποίο ανήλθε στο 4,8% του ΑΕΠ για το 2024. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανακοινώσει σημαντικές κοινωνικές παροχές, όπως:

  • Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου ετησίως για όσους ενοικιάζουν κύρια ή/και φοιτητική κατοικία
  • Ετήσια ενίσχυση 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία
  • Αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2030

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους με στόχο το 140% του ΑΕΠ το 2027 και το 120% έως το 2030, κάτι που – εφόσον επιτευχθεί – θα φέρει τη χώρα κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Η νέα έκθεση της Eurostat επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης, με σταθερό χρέος, αυξανόμενο ΑΕΠ και υπερπλεόνασμα. Η συνδυασμένη επίδοση σε ανάπτυξη, έλεγχο δαπανών και κοινωνική πολιτική ενισχύει την εικόνα μιας οικονομίας που ανακτά τη θέση της στον ευρωπαϊκό πυρήνα, σε αντίθεση με αρκετές από τις παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης που εμφανίζουν ανησυχητικά σημάδια επιβάρυνσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ