Οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% μπορεί να μη συνεχισθεί, αν υπάρξουν ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις, δεν είναι δικαιολογημένες, σύμφωνα με ανάλυση της Oxford Economics.
«Τα νέα στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων», είναι ο τίτλος της ανάλυσης που βλέπει το φως της δημοσιότητας μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ( στο 4% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 4,5% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης).
To βρετανικό think tank θεωρεί ότι η ΕΚΤ μάλλον θα προχωρήσει τον Ιούνιο στην πρώτη μείωση, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ότι συνολικά η μείωση των επιτοκίων φέτος θα φτάσει τις 125 μονάδες βάσης (1,25 ποσοστιαίες μονάδες) φέτος.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Διατηρούν τον «πάγο» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως τον Απρίλιο του 2025
Τι δείχνουν οι δείκτες της αγοράς εργασίας
Η Oxford έχει επεξεργασθεί μία σειρά από πρόδρομους δείκτες της αγοράς εργασίας, οι οποίοι δείχνουν ότι η επιβράδυνση στις αυξήσεις μισθών που σημειώθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2023 συνεχίστηκε φέτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, οι μέσες αποδοχές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 4% στο πρώτο δίμηνο φέτος σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 4,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 και έναντι 4,6% που είναι η πρόβλεψη της ΕΚΤ (τον Δεκέμβριο) για την αύξηση των αποδοχών στο σύνολο της φετινής χρονιάς.
Αντίστοιχα κινήθηκαν και επιμέρους μισθολογικοί δείκτες, όπως ο δείκτης των μισθών που προκύπτουν από διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, οι μισθοί μετά από διαπραγματεύσεις αυξήθηκαν 4,5% στο δ’ τρίμηνο του 2023 έναντι 4,7% στο γ’ τρίμηνο.
«Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ υποστηρίζουν μία πιο καθυστερημένη και πιο σταδιακή προσέγγιση όσον αφορά την εξομάλυνση των επιτοκίων λόγω των αυξήσεων στους μισθούς, παρά την αποκλιμάκωση του γενικού και του δομικού πληθωρισμού. Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ υπερτονίζει τον κίνδυνο», αναφέρεται στην ανάλυση.
Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Μειώθηκαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και προθεσμιακών καταθέσεων
Οι αυξήσεις μισθών θα επιβραδυνθούν περαιτέρω
Η Oxford Economics αναγνωρίζει ότι μία αύξηση μισθών της τάξης του 4% παραμένει υψηλή για να αισθάνεται άνετα η ΕΚΤ, ιδιαίτερα λόγω της αδύναμης αύξησης της παραγωγικότητας κατά τα τελευταία τρίμηνα.
«Συμφωνούμε ότι αν διατηρηθεί (αυτή η αύξηση), ο ρυθμός της είναι πολύ υψηλός για να είναι συμβατός με τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό», σημειώνει, αλλά προσθέτει πως υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι η αποκλιμάκωση των μισθολογικών αυξήσεων θα συνεχιστεί.
Οι πρόσφατες αυξήσεις μισθών, προσθέτει, οφείλονταν στις σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας, η δυναμική της οποίας, όμως, εξασθενεί (χωρίς να σημειώνεται μία σαφής επιδείνωσή της).
Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Χαμηλότερες οι αυξήσεις μισθών στο δ' τρίμηνο του 2023 - Στοιχεία ΕΚΤ
Συμπίεση περιθωρίων κέρδους και παραγωγικότητα
Η εκτίμηση αυτή συνάδει με τις προθέσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με τις προσλήψεις, οι οποίες έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο εξάμηνο, ενώ εκτός του τομέα των υπηρεσιών οι προσλήψεις μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις μισθών εκτός του τομέα υπηρεσιών μπορεί να επιβραδυνθούν ταχύτερα.
«Σε συνδυασμό με τα συμπιεζόμενα περιθώρια κέρδους σε ένα περιβάλλον υποτονικής εγχώριας ζήτησης, αυτό αναμένεται να επιβραδύνει περαιτέρω τις αυξήσεις μισθών».
Με την αύξηση της απασχόλησης να επιβραδύνεται, η Oxford Economics αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί σταδιακά φέτος και θα οδηγήσει στην εκ νέου αύξηση της παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα η αύξηση των μισθών να είναι πιο βιώσιμη το 2024.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!