Εντός των επόμενων 24ώρων, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ανοίγει το βιβλίο για την έκδοση 10ετούς ομολόγου Τier 2 της Τράπεζας Πειραιώς με αρχικό επιτόκιο 7,5% και το ύψος της έκδοσης να εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Πειραιώς προχωρά στην επαναγορά ομολόγου 400 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2029, κάτι που είχε προαναγγείλει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μηνου του 2023, τον περασμένο Νοέμβριο.
Μιλώντας τότε στους αναλυτές είχε θέσει ως προτεραιότητα για το α’ 6μηνο του 2024 την έκδοση ομολόγου Τier 2, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που λήγουν. Ετσι, έδωσε mandate σε έξι επενδυτικούς οίκους και ειδικότερα σε σε Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Nomura και UBS, ως αναδόχους, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές, για έκδοση στο άμεσο μέλλον – αναλόγως και των συνθηκών της αγοράς - ομολόγου Subordinated Tier 2 10,25NC5,25 (με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία, μετά το πρώτο τρίμηνο).
Επαναγορά εκκρεμών ομολόγων
Και παράλληλα έδωσε εντολή στις εξι επενδυτικές τράπεζες να αναλάβουν την πρόταση επαναγοράς των εκκρεμών ομολόγων από την έκδοση ύψους 400 εκατ. ευρώ με σταθερό κουπόνι 9,75%, ωρίμανση στις 26 Ιουνίου 2029 και δυνατότητα ανάκλησης στις 26 Ιουνίου 2024. Η προθεσμία επαναγοράς των τίτλων είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Η έκδοση νέου ομολόγου σε συνδυασμό με την επαναγορά θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους δανεισμού για την τράπεζα και γίνεται στο πλαίσιο επίτευξης του τελικού δεσμευτικού στόχου για την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (ΜREL) που πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.
Ο στόχος για τον δείκτη ΜREL
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του 9μήνου, η Πειραιώς εν αναμονή και της διάθεσης του 27% - ή μέρους αυτού – που κατέχει το ΤΧΣ, είχε πετύχει το στόχο της 1/1/2024 με ΜREL 21,8% και μετά την έκδοση senior preferred 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,875% ο δείκτης ΜREL διαμορφώθηκε στο 23,4% έναντι τελικού στόχου για δείκτη ΜREL 27,9%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να καλυφθούν περίπου 5,5 δις ευρώ από ομολογιακές εκδόσεις ή άλλους τύπους επιλέξιμων στοιχείων παθητικού.
Στην παρούσα φάση και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να τις αξιοποιήσουν, πετυχαίνοντας ενδεχομένως και νωρίτερα την επίτευξη του τελικού στόχου ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων – ακριβών – εκπλήξεων που μπορεί να προκύψουν λόγω γεωπολιτικής αστάθειας που θα αυξήσουν το κόστος χρήματος.
Απομένουν 5,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2025
Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (Δεκέμβριος 2023) από το 2018 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας 13 δις ευρώ, με βασικό σκοπό την κάλυψη των ΜREL.
Από το υφιστάμενο υπόλοιπο ύψους περίπου 12,6 δισεκ. ευρώ, τα 7,5 δισεκ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω έκδοσης τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior), ενώ τα 5,1 δισεκ. έχουν αντληθεί με την έκδοση τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated). Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης στο τέλος Ιουνίου 2023 (SRB MREL Dashboard) και τις νέες εκδόσεις ομολόγων εντός του 2023, απομένουν περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του 2025.
Το μεσοσταθμικό τοκομερίδιο του συνόλου των εκδόσεων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας είναι 5,3% και εκείνο των τίτλων χαμηλής προτεραιότητας 7,5%.
Η ευκαιρία της επενδυτικής βαθμίδας
Όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ : «Παρά την αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς κατά το τρέχον έτος, οι αποδόσεις των ομολόγων των τραπεζών στη δευτερογενή αγορά ακολούθησαν πτωτική πορεία, μετά την άνοδό τους το Μάρτιο λόγω των τραπεζικών προβλημάτων στις ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας βρίσκονται πλέον σε παρόμοια επίπεδα με τις αποδόσεις ευρωπαϊκών τραπεζικών ομολόγων με αντίστοιχη πιστοληπτική αξιολόγηση (high yield), ενώ σύγκλιση παρουσιάζουν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα Tier 2 προς τους αντίστοιχους τίτλους άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ενδεικτικά, μετά την ανακοίνωση των θετικών προοπτικών από τον οίκο S&P τον Απρίλιο για την κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος, ο μέσος όρος των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, σταθμισμένος ως προς την αξία των υποκείμενων ομολόγων, έχει μειωθεί κατά 255 μ.β.
Η πρόσφατη αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην Επενδυτική Κατηγορία και η αναμενόμενη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της απόστασής τους από την Επενδυτική Κατηγορία, αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις που ασκούν οι αυξήσεις των επιτοκίων στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από τις αγορές ομολόγων.»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!