Πυρετωδώς ετοιμάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς για την έστω και σταδιακή αποδέσμευση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και η επιθυμία της διοίκησης φαίνεται να είναι η διάθεση του συνόλου του 27% των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο.
Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, σύμφωνα με τις πηγές προκρίνει το «μοντέλο» πώλησης του 22% της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία πριν από λίγο καιρό, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στο προσεχές διάστημα όταν και θα ξεκαθαρίσει αν το Δημόσιο προτίθεται να διατηρήσει ποσοστό στην Πειραιώς το οποίο και θα πρέπει να διαθέσει μέχρι το τέλος του 2025, όταν και λήγει ο βίος του ΤΧΣ.
Όπως είχε γράψει η «Η», στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να λάβει το ΤΧΣ την εισήγηση του συμβούλου για τον χρόνο και τον τρόπο διάθεσης του ποσοστού που κατέχει. Σε κάθε περίπτωση πωλητής είναι το ΤΧΣ και η απόφαση είναι κυρίως πολιτική και η ημερομηνία ορόσημο είναι 23η Φεβρουαρίου όταν η τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 ώστε το placement να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.
►Διαβάστε επίσης: ΤΧΣ: Τον Φεβρουάριο οι αποφάσεις για την αποεπένδυση από την Πειραιώς - Τι σηματοδοτεί η επιτυχία της Εθνικής και η ποιότητα των επενδυτών
Έτσι, στις αρχές του Ιανουαρίου ξεκινούν οι παρουσιάσεις σε Έλληνες και ξένους επενδυτές ώστε να προχωρήσουν με ασφαλή βήματα στο placement το οποίο θα είναι της τάξης του 1,1 δις ευρώ για την πώληση του 27%.
Στόχος της διοίκησης, σύμφωνα με πηγές, 10 μεγάλα funds του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα Fidelity, Βlack Rock κ.ά να μπουν στο placement με συνολικά 500 εκατ. ευρώ, όπως συνέβη με την Εθνικής, 150 εκατ. ευρώ από το retail και τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ σε θεσμικούς .
Όπως είχε αναφέρει πριν από ένα μήνα, με αφορμή το επιτυχές placement της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς ο Χρ. Μεγάλου από το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, είναι απόλυτα εφικτό να που πουληθεί όλο το ποσοστό στην καλύτερη δυνατή τιμή «με βάση το που βρισκόμαστε σήμερα, πολύ κοντά στα 3,2 ευρώ» δηλαδή κοντά στο ιστορικό υψηλό (σ.σ χθες η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 3,3 ευρώ). Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 2021 η ΑΜΚ πραγματοποιήθηκε στο 1,15 ευρώ.
Η διανομή μερίσματος
Σε ότι αφορά τη διανομή μερίσματος το 2024, τα αποτελέσματα του 2023 που θα ανακοινωθούν στις 23 Φεβρουαρίου αναμένεται ότι θα επανεπιβεβαιώσουν την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην τράπεζα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβράβευση των μετόχων από τα κέρδη του 2023, με το payout ratio να διαμορφώνεται στο συμβολικό 10% - και στο 25% τα επόμενα χρόνια - και θα θα αποτελέσει αναγνώριση της μεγάλης εξυγίανσης εκ μέρους του SSM που θα δώσει την έγκριση για την μερισματική πολιτική. Πηγές της αγοράς υπογράμμιζαν εξάλλου ότι ο Ευρωπαίος επόπτης θέλει να προχωρήσει η αποεπένδυση του ΤΧΣ με βάση το χρονοδιάγραμμα ένα κατ’ αρχήν «πράσινο φως» για τη διανομή μερίσματος θα αποτελέσει ένα ακόμα θετικό σήμα για τους επενδυτές αλλά και τους νυν μετόχους. Μάλιστα ο Τζον Πόλσον ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες: «Είμαι αγοραστής, η μετοχή έχει πολλά να δώσει ακόμα».
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της εποπτικής αξιολόγησης SRPE που ήταν πολύ καλά για τις ελληνικές τράπεζες ενισχύουν την αισιοδοξία ότι ο SSM θα δώσει την πολυπόθητη έγκριση για τη διανομή μερίσματος το 2024 (από τα κέρδη 2023) καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ήταν πολύ υψηλότεροι έναντι της νέας απαίτησης και ενώ σε ότι αφορά τον Πυλώνα 2 οι δείκτες παραμένουν σταθεροί.
Για τις ελληνικές τράπεζες οι απαιτήσεις για το Pillar 2 διαμορφώνονται ως εξής:
- Alpha Bank: 3% για κάθε μια από τις χρονιές 2022-2024
- Eurobank: 3% για το 2022, 2,75% για το 2023 και 2,75% για το 2024
- Εθνική Τράπεζα: 3% για το 2022, 3% για το 2023 και 2,75% για το 2024
- Τράπεζα Πειραιώς: 3% για κάθε μια από τις χρονιές 2022-2024