Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι, με το αρνί και το κατσίκι να έχουν και φέτος την τιμητική τους. Ωστόσο, τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, από τις ζωονόσους μέχρι τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θέτουν εν αμφιβόλω την επαρκή διάθεση και τις τιμές των αμνοεριφίων.
Ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στις 5», περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος στην αγορά.
«Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από την κακοκαιρία Daniel και πολλά μαντριά δεν έχουν αποκατασταθεί. Επιπλέον, ζωονόσοι όπως η ευλογιά και η πανώλη έχουν οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κοπαδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, για να καλυφθούν οι ανάγκες της πασχαλινής αγοράς απαιτούνται περίπου 700.000 με 750.000 σφαγές, αντίστοιχες με τις περσινές, συν τις εισαγωγές. Όμως αυτή τη στιγμή, η διαθέσιμη ποσότητα δεν ξεπερνά τα 400.000 αρνιά και κατσίκια.
Ο κ. Κεσίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον γενικό γραμματέα, από τους οποίους υπήρξε δέσμευση για αυξημένες εισαγωγές ώστε να μην εκτιναχθούν οι τιμές.
«Παρότι αναμένονται εισαγωγές, οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν καθημερινά. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε επίπεδα 15% με 20% υψηλότερα από πέρσι»
Ειδική αναφορά έκανε στις αναμενόμενες εισαγωγές από τη Ρουμανία, σημειώνοντας ότι τα αρνιά που θα έρθουν θα πρέπει να είναι κανονικά σφραγισμένα και να πωλούνται ως εισαγόμενα, χωρίς παραπλάνηση των καταναλωτών.
«Υπολογίζουμε ότι οι κρατικοί έλεγχοι θα διασφαλίσουν τη σωστή σήμανση. Απαιτούμε τα εισαγόμενα αρνιά να είναι σαφώς διακριτά και να μην βαφτιστούν “ελληνικά”», τόνισε.