Η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακή, αλλά πιθανόν θα είναι αρκετή για να μην αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκια στις 14 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές του Αυγούστου.
Μετά από εννιά συνεχόμενες αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2022, η ΕΚΤ είναι πλέον κοντά σε μία παύση τους (pause), χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσει κάποια νέα αύξηση στη συνέχεια, ανάλογα με τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία, όπως ξεκαθάρισε και πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ.
Υπάρχει, άλλωστε, το προηγούμενο της Fed, η οποία έκανε παύση τον Ιούνιο, μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις, για να έχει περισσότερο χρόνο να κρίνει την αποτελεσματικότητά τους, ενώ τον Ιούλιο επανήλθε με νέα αύξηση.
Στη τελευταία συνέντευξη Τύπου, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και με τη συνολική αύξησή τους να έχει φτάσει τις 425 μ.β. (4,25 ποσοστιαίες μονάδες), η Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει παύση ή να κάνει και άλλη αύξηση, ανάλογα με τα στοιχεία και κυρίως την πορεία του πληθωρισμού.
Δεν υπάρχει πλέον μονόδρομος
Η σχετική βεβαιότητα στην ΕΚΤ το προηγούμενο διάστημα, ότι ήταν μονόδρομος η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, δεν υπάρχει πλέον μετά από μία τόσο μεγάλη προσαρμογή και σε μία φάση που προβλέπεται περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό φάνηκε σε δηλώσεις που έκανε ένα από τα «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, o οποίος ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι μία αύξηση τον Σεπτέμβριο μόνο βέβαιη δεν πρέπει να θεωρείται.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ συνόψισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Φάμπιο Πανέτα, που θεωρείται «περιστέρι», λέγοντας ότι η διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.
«Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία, όπου ο πληθωρισμός μειώνεται, με τα σοκ από την πλευρά της προσφοράς να ξεθυμαίνουν και την προηγούμενη νομισματική σύσφιξη να μην έχει γίνει ακόμη αισθητή. Με τα επιτόκια να είναι τώρα σε περιοριστικό έδαφος, η νομισματική πολιτική πρέπει να διαμορφώνεται με τρόπο που θα επιτρέπει να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας ένα αχρείαστο κόστος στην οικονομία», είπε ο Πανέτα σε συνέντευξή του.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Ιούλιο στο 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο και βρίσκεται περίπου στα μισά σε σχέση με το peak του πέρυσι τον Οκτώβριο.
Συνέχισε μία αργή τάση αποκλιμάκωσης, η οποία, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί περισσότερο η ΕΚΤ, επειδή δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί ή να ακολουθεί μία αργή αποκλιμάκωση.
Για παράδειγμα, αν δεν ληφθούν υπόψη οι τιμές της ενέργειας και των νωπών αγροτικών τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,6% από 6,8% τον Ιούνιο. Αν δεν ληφθούν υπόψη οι τιμές της ενέργειας, των τροφίμων (νωπών και κατεργασμένων), του αλκοόλ και του καπνού, ο δομικός πληθωρισμός έμεινε σταθερός στο 5,5%.
Ενθαρρυντική είναι η μείωση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων (εκτός των ενεργειακών) στο 5% από 5,5%, ενώ αντίθετα οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 5,6% από 5,4%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!