Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως τα εκτεταμένα μορατόρια στην αποπληρωμή δανείων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, ποικίλλουν ανά χώρα, ωστόσο σε ορισμένες από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του ρίσκου για υποβάθμιση της ποιότητας στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, μετά τη λήξη τους.
Οι αναλυτές της Fitch σημειώνουν πως οι μακροχρόνιες περίοδοι χάριτος για δάνεια με την εγγύηση του κράτους, σε συνδυασμό με τα τραπεζικά μορατόρια, δίνουν στους δανειολήπτες περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, ωστόσο ο κρατικός δανεισμός αυξάνει το συνολικό χρέος, το οποίο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των assets των τραπεζών σε περίπτωση που ορισμένοι δανειολήπτες δεν κατορθώσουν να ανακάμψουν από την κρίση.
Στην ανάλυσή της η Fitch επισημαίνει πως οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης έχουν γενικά χρησιμοποιήσει περισσότερο το εργαλείο του μορατόριουμ δανείων, καθώς και άλλες μεθόδους στήριξης των δανειοληπτών, σε σύγκριση με τις τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών περιοχών.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τη Fitch, στο γεγονός ότι στη Νότια Ευρώπη μεγάλο κομμάτι του επιχειρείν συνδέεται με τον τουρισμό, και κατά συνέπεια έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Δεύτερον, οι οικονομίες της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες σε οικονομικά σοκ και τρίτον, το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στην Κύπρο και την Πορτογαλία, καθιστώντας τους δανειολήπτες πιο ευάλωτους σε ύφεση.
Κλείνοντας την αναφορά της, η Fitch σημειώνει σε ολόκληρη την ΕΕ τα μορατόρια δανείων αντιπροσώπευαν μόλις το 10% των συνολικών δανείων του τραπεζικού τομέα στα τέλη Ιουνίου 2020, ωστόσο τα αντίστοιχα ποσοστά σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία είναι υψηλότερα από αυτό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!