Eνα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ δημιουργίας ή όχι bad bank στην Ελλάδα παίχθηκε σήμερα το μεσημέρι. Το άτυπο debate ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε αυτή την φορά σε νέο …. «γήπεδο» στην Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Οι δύο πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με την κάθε πλευρά να διατηρεί τις πάγιες θέσεις της και να μην φαίνεται επί του παρόντος τουλάχιστον να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές. Αυτό που φάνηκε χθες ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά τον Ηρακλή ΙΙ.
Νίκη στα σημεία για Ηρακλή
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας πρόβαλλε για μία ακόμη φορά τα πλεονεκτήματα που θα έχει η δημιουργία bad bank και άφησε να εννοηθεί και μάλιστα με σαφή τρόπο ότι πρέπει να προτιμηθεί από τον Ηρακλή ΙΙ.
Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για μία ακόμη φορά ύψωσε τείχος στο ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την επέκταση του Ηρακλή με την δημιουργία bad bank.
Βέβαια ούτε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά ούτε και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, ξέκοψαν το ενδεχόμενο δημιουργίας κακής τράπεζας, αλλά έδειξαν την προτίμησή τους στην επέκταση του Ηρακλή.
Απόσταση ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ
Η διαφορά απόψεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι σημερινό θέμα. Απλά σήμερα φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η δημιουργία bad bank μπαίνει στις καλένδες και δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν αρκετά διπλωματικός στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση, με την αξιοποίηση διεθνών συμβούλων, εξετάζει και αξιολογεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad bank), η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης».
Και κατέληξε «η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους - οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς -μέχρι σήμερα- να την έχει ολοκληρώσει».
«Δεν υπάρχει χώρος για bad bank»
Λίγο πιο ξεκάθαρος ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός στην δευτερολογία του σημειώνοντας ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τον Ηρακλή ΙΙ, δεν βλέπει ούτε τον λόγο, αλλά και να υπάρχει χώρος για την δημιουργία bad bank.
Πριν από αυτή του την τοποθέτησή του είχε απαντήσει ουσιαστικά στην πρόταση της ΤτΕ με πολιτικό τρόπο, «είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις και ιδιαίτερα όταν έρχονται από ένα τέτοιο σημαντικό ίδρυμα. Κάθε πρόταση πρέπει να εξετάζεται ως προς πρώτον σε ποιο βαθμό είναι αναγκαία, που σημαίνει το αν υπάρχει, αυτό που λένε οι οικονομολόγοι market failure».
Ο Γιάννης Στουρνάρας από την πλευρά για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργία bad bank, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την σκοπιμότητα επέκτασης του Ηρακλή.
Οπως σημείωσε, «μία ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος Ηρακλής πέραν του πρώτου σταδίου, είναι κατά την άποψή μου, σκόπιμο να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των εκτιμώμενων δημοσιονομικών επιπτώσεων (λόγω της πρόσθετης παροχής κρατικών εγγυήσεων και της ενδεχόμενης ενεργοποίησης της νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογία) καθώς και από τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να εγγράψουν εμπροσθοβαρώς ζημίες που θα περιορίσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας».
Και επανέλαβε την πρότασή τους για την σύσταση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (bad bank), αναφέροντας ότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματική λύση σε χώρες όπου την εφάρμοσαν στο παρελθόν, ενώ σημείωσε ότι είναι μια πρόταση πολιτικής υπέρ της οποίας τάσσονται οι ευρωπαϊκές αρχές και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!