Πεδίο συνεννόησης θα αναζητήσουν και αυτή την εβδομάδα οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ) και η Τhrivest ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και να προχωρήσει χωρίς παρατράγουδα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ βάσει του χρονοδιαγράμματος που θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου.
Μπορεί, η αποδοχή των όρων που είχε θέσει η Thrivest ώστε να μπει στην αύξηση με 100 εκατ. ευρώ να έγιναν αποδεκτοί στο σύνολο τους από τους βασικούς μετόχους της Attica Bank με αποτέλεσμα να παγώσουν οι διαδικασίες εισόδου του νέου παίκτη στην πολύπαθη τράπεζα, ωστόσο πηγές της αγοράς σημειώνουν πριν το τέλος αυτής της εβδομάδας δεν μπορούμε να μιλάμε για «ναυάγιο».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ΑΜΚ θα γίνει κανονικά καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν - με τραπεζικούς αλλά και πολιτικούς όρους - ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι αν και πως μπορεί να γίνει η αύξηση χωρίς τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή. Την απάντηση αυτή μπορούν να τη δώσουν μόνο οι εποπτικές αρχές και η DGcomp.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της ΑΜΚ η οποία ξεκίνησε τυπικά την περασμένη Πέμπτη με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Thrivest είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει με 20 εκατ. ευρώ παραμένοντας στο «παιχνίδι» και για τη συνέχεια.
Σύμφωνα πάντως με το Ενημερωτικό Δελτίο, αν η κεφαλαιακή αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, τότε θα προσμετρηθεί το όποιο ποσό συγκεντρωθεί και επισημαίνεται ότι από τις ενημερώσεις που έχει λάβει η Attica Bank από τους κύριους Μετόχους της σε σχέση με μία προκαταρτική συμφωνία με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2022, σήμερα μεταξύ του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ, δεν υπάρχει γνωστή στην Attica Bank συμφωνία, της οποίας η εφαρμογή θα μπορούσε, σε μεταγενέστερη ημερομηνία, να επιφέρει αλλαγές όσον αφορά τον έλεγχο της Attica Bank.
Η ΑΜΚ θα διενεργηθεί με δικαιώματα προτίμησης συνεπώς δεν θα υπάρξει μείωση εφόσον οι υφιστάμενοι Μέτοχοι ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους.
►Διαβάστε επίσης: Attica Bank: «Φρένο» στην είσοδο της Thrivest - Τα αγκάθια και τα σενάρια
Το μετοχολόγιο
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της Attica Bank κατά την 16η Μαρτίου 2023, η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, μετά το reverse split του 2023 και πριν την Αύξηση Κεφαλαίου, έχει ως εξής:
- ΤΧΣ: 6.930.481 μετοχές, ποσοστό 69,51% (θα εισφέρει στην ΑΜΚ μερίδιο που μεταφράζεται σε 329 εκατ. ευρώ)
- ΤΜΕΔΕ: 2.005.279 μετοχές, ποσοστό 20,11% (95,19 εκατ. ευρώ)
- e-ΕΦΚΑ: 837.390 μετοχές, ποσοστό 8,40% (39,8 εκατ. ευρώ)
- Λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%: 198.040 μετοχές, ποσοστό 1,99% (9,4 εκατ. ευρώ.)
Στην περίπτωση μη συμμετοχής ιδιωτών μετόχων στην ΑΜΚ, τότε οι βασικοί οι βασικοί μέτοχοι θα πάρουν αναλογικά τις μετοχές που θα μείνουν αδιάθετες και τα ποσοστά θα διαμορφωθούν ως εξής:
- Τ.Χ.Σ: 70,6%.
- ΤΜΕΔΕ : 20,43%
- e-EΦΚΑ: 8,53% ενώ
- στη ελεύθερη διασπορά 0,45%
Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα διαρκέσει από 30 Μαρτίου ως 24 Απριλίου και στις 28 Απριλίου θα ξεκινήσει η έναρξη διαπραγματευσης των νέων μετοχών.
►Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Καμπανάκια στις τράπεζες για τους κινδύνους από τα κενά στην ψηφιακή μετάβαση
Το νέο business plan
Σε ότι αφορά το νέο business plan της Attica Bank, στόχο είναι η επιστροφή στην κερδοφορία. Οι βασικοί άξονες για την επίτευξη του στόχου είναι:
- Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους μέχρι το 2024 στα 82,2 εκατ. ευρώ από 39,2 εκατ. ευρώ το 2022. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με αύξηση της εταιρικής πελατειακής βάσης, δηλαδή, ΜμΕ, επαγγελματικές ομάδες και ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και εστιάζοντας στη λιανική.
- Αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες σε 21,1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 από 5,5 εκατ. ευρώ το 2022. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση, έχει εκτιμήσει ένα εφάπαξ έσοδο από την πώληση των POS το 2024.
- Μείωση των λειτουργικών εξόδων σε περίπου 53 εκατ. ευρώ έως το 2025, ως απόρροια της μείωσης του προσωπικού, την αναδιάταξη του δικτύου λιανικής, τη βελτιστοποίηση των κεντρικών της λειτουργιών και των αμοιβών σε τρίτους. Ο επίμαχος μετασχηματισμός έχει ένα κόστος αναδιάρθρωσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
- Διάθεση των θέσεων στις τιτλοποιήσεις Astir 1 και Metexelixis.
- Μείωση του κόστους για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου από 309 εκατ. ευρώ το 2022 σε 12 εκατ. ευρώ έως το 2025.
- Μείωση του δείκτη NPE σε 35% έως το τέλος του 2025. Η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δρομολόγηση συναλλαγών, λογιστικής αξίας ύψους 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της αποεπένδυσης από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Αttica Bank επιβεβαίωσε ότι από την ταξινόμηση των χαρτοφυλακίων προς πώληση και τη λήψη των πρόσθετων προβλέψεων (σ.σ. εφόσον ολοκληρωθεί η ΑΜΚ) θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2022 με ζημιές 330 εκατ. ευρώ
«Ωστόσο, το πραγματικό ποσό των ζημιών που προκύπτουν από τα NPL του Εκδότη τιτλοποιήσεις και θα καταχωρηθούν στις οικονομικές καταστάσεις της Εκδότριας, θα αποκρυσταλλωθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του όλες τις ενέργειες διάθεσης NPE.» αναφέρει η διοίκηση της Attica Bank
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!