Από τα χείλη της Κριστίν Λαγκάρντ και του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρέμεται το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κατά οποία έχει προεξοφληθεί μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. συμπίπτει με την τραπεζική καταιγίδα που ξεκίνησε μεν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά επεκτάθηκε στην καρδιά της Ευρώπης με το χθεσινό «κραχ» στην Credit Suisse.
Κι ενώ όλοι αναμένουν τι θα πει η ΕΚΤ, ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης με παρέμβαση του στην «Ημερησία» ξεκαθαρίζει πως μια νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάση θα είναι αυτή τη στιγμή πρόβλημα. «Θα έλεγα ότι μια νέα αύξηση κατά 50 μ.β. δεν θα είναι σύμφωνη με τα μυνήματα των καιρών. Θα προκαλέσει αισθήματα δυσφορίας, ενώ αυτή την στιγμή όλοι επιδιώκουν το αντίθετο», σημειώνει ο έμπειρος καθηγητής. Αν και οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν μεγάλη σχέση με τα προβλήματα στην Credit Suisse, ωστόσο η νέα αύξηση θα πέσει σε ένα ήδη «ασταθές» περιβάλλον.
Καθώς οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τηρούν στάση αναμονής, μετά το χθεσινό τραπεζικό sell off και κινούνται σε ελαφρώς ανοδικό έδαφος, μια νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει νέες δόσεις «πανικού» χωρίς λόγο. «Νομίζω ότι το πιο λογικό είναι να δούμε μια αύξηση κατά 0,25 μ.β. ή ακόμη και να μην υπάρξει ανακοίνωση και την επόμενη εβδομάδα να ληφθεί η σχετική απόφαση», παρατηρεί ο κ. Πετράκης.
Εκτός από τις αυξήσεις επιτοκίων, από την ΕΚΤ περιμένουμε να μάθουμε την έκθεση των τραπεζών του ευρωσυστήματος στον ελβετικό κολοσσό. Αν υπάρχουν δηλαδή σημαντικές διασυνδέσεις της Credit Suisse με τις τράπεζες του ευρώ, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εστίες προβλημάτων. Πάντως αυτό που αναφέρουν αναλυτές, είναι ότι οι ερυωπαικές τράπεζες είχαν αντιληφθεί την δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει η Credit Suisse και αποσύρθηκαν εγκαίρως...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!