Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνει στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β όπως μας είχε προετοιμάσει, πριν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την κρίση στην Credit Suisse.
Η ελβετική τράπεζα, έλαβε αργά χθες το βράδυ την δήλωση υποστήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) η οποία μαζί με την εποπτική αρχή της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, τη FIMNA υπογραμμίζει ότι «Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες» και αν είναι απαραίτητo θα της παράσχει ρευστότητα.
Τι θα κάνει η ΕΚΤ;
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούσαν ότι η ΕΚΤ δεν θα μετακινηθεί προς …μικρότερη αύξηση συνεχίζοντας την πολιτική της με στόχο την μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2%. Ωστόσο, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός έκθεσης των τράπεζες του ευρωσυστήματος στη Credit Suisse.
Χθες σύμφωνα με τη Wall Street Journal αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν σε επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να έχουν σαφή εικόνα των οικονομικών ανοιγμάτων τoυς (μετοχές, ομόλογα, credit lines) στην ελβετική τράπεζα.
Απομακρύνθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Με δεδομένο πάντως ότι ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 ήταν γνωστό ότι η Credit Suisse αντιμετώπιζε προβλήματα, εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έλαβαν τα μέτρα τους και «απομακρύνθηκαν» από τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό, η μετοχή του οποίου υποχώρησε μέχρι 28%, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της.
►Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση Ελβετικών Αρχών: Ισχυρή η Credit Suisse - Ομπρέλα ρευστότητας αν χρειαστεί
Μηδενική έκθεση των ελληνικών τραπεζών
Ειδικότερα σε ότι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση τους στη Credit Suisse είναι μηδενική ή αμελητέα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους τραπεζικούς ισολογισμούς και φυσικά για τους καταθέτες.
Υπογραμμίζουν εξάλλου, ότι το ευρωσύστημα έχει αυστηρή - κατά πολλούς υπερσυντηριτική - εποπτεία (SSM) με εξαντλητικούς τακτικούς ελέγχους και οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει εδώ και καιρό σελίδα καθώς έχουν καθαρούς και ισχυρούς ισολογισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λονδίνο στο πλαίσιο του road show της Morgan Stanley οι ερωτήσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες από τους επενδυτές αφορούσαν το έσοδα από τόκους, τα μελλοντικά έσοδα, τα επιχειρησιακά πλάνα της τριετίας και όχι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα. Σημειώνεται ότι ο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (liquidity coverage ratio) και ο δείκτη δανείων προς καταθέσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα που ξεπερνούν την πλειονότητα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων.
►Διαβάστε επίσης: Α. Πατέλης για τραπεζική κρίση: Αβέβαιο το μέλλον - Η Ελλάδα δεν είναι όπως πριν
«too big to fail»
Ωστόσο κανείς δεν υποεκτιμά τον ρόλο που παίζει η ψυχολογία στις αγορές, όπως αποτυπώθηκε χθες στα χρηματιστηριακά ταμπλό, όμως εκτιμάται ότι το «φαινόμενο» είναι παροδικό και πολύ σύντομα θα επέλθει η ηρεμία.
Σημειώνουν ότι η Credit Suisse είναι «too big to fail» και τονίζουν με νόημα ότι ο τραπεζικός τομέας είναι η «βαριά βιομηχανία» την Ελβετίας.
Χθες πάντως οι πιέσεις παρέμβασης προς τις ελβετικές αρχές ήταν μεγάλες. Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνήσεις ζητούσαν παρέμβαση για την Credit Suisse δεδομένης της συστημικής φύσης της τράπεζας. Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι παρακολουθεί την κατάσταση με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ να δηλώνει ότι είναι σε επαφή με ομολόγους του.
Η δήλωση στήριξης
Υπενθυμίζεται ότι και η ίδια η Credit Suisse ζήτησε, σύμφωνα με τους Financial Times, από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και την Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FIMNA) να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης.
Δήλωση που ήρθε μερικές ώρες αργότερα και μένει να αποδειχθεί αν αρκεί να για καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές, αν και κάποιοι διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις αν είναι αρκετή ή πρέπει να ληφθούν άμεσα περισσότερες πρωτοβουλίες.
Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρεται στη δήλωση στήριξης η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο.
«Η FINMA και η SNB παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση SNB και FIMNA.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!