Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός: Τους λόγους απόρριψης ρυθμίσεων ετοιμάζουν τράπεζες και servicers

Δύο ομάδες εργασίας, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης (servicers) δουλεύουν παράλληλα ώστε να καταρτίσουν τον κατάλογο με τους λόγους απόρριψης των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Στην συνέχεια μια κοινή ομάδα εργασίας θα αποστείλουν στο αμέσως επόμενο διάστημα στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), τον τελικό κατάλογο – κωδικοποίηση των λόγων για τους οποίους δεν γίνονται αποδεκτές οι ρυθμίσεις οφειλών που προκύπτουν από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού.  

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται από τις τελευταίες αλλαγές του Εξωδικαστικού που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο την υποχρέωσης τράπεζες, servicers άλλα και οφειλέτες να αιτιολογούν την άρνησή τους να αποδεχθούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που προκύπτουν από τον αλγόριθμο, οι δύο Ενώσεις θα πρέπει να προσδιορίζουν τους λόγους μη συναίνεσης σε πρόταση ρύθμισης, όπως αυτοί θα προσδιορίζονται εκ των προτέρων και θα αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ.

►Διαβάστε και: Καταθέσεις: Βουτιά τον Ιανουάριο λόγω ακρίβειας - 1,4 δισ. «σήκωσαν» τα νοικοκυριά

Ξεκάθαρη κωδικοποίηση 

Οι εκάστοτε λόγοι μη συναίνεσης, που μπορούν να μεταβάλλονται, θα γνωστοποιούνται στην Ειδική Γραμματεία και θα ισχύουν πέντε μέρες μετά την ανάρτηση τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η διαδικασία αιτιολόγησης μπορεί να ξεκαθαρίζει μια σειρά «παρεξηγήσεων» για τους λόγους απόρριψης, είτε από την πλευρά των πιστωτών, είτε από την πλευρά οφειλετών, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, καθυστερήσεων, καθώς μπορεί να ανοίξει ένας νέος κύκλος ενστάσεων, με μοναδικό στόχο να μπει μπλόκο σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ετσι, στόχος είναι η κωδικοποίηση των λόγων μη συναίνεσης να είναι όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023, το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς έφτασε το 70%, ενώ όπως αναφέρουν οι servicers το ποσοστό προσεγγίζει το 80% για τις οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειονότητα για τα φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2022 το ποσοστό  εγκρισιμότητας ήταν στο 61%.

Αντίστοιχα το ποσοστό αποδοχής των ρυθμίσεων από τους ίδιους τους οφειλέτες ήταν τον Ιανουάριο λίγο πάνω από το 50%, είκοσι μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι οι servicers στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανεβάζοντας «ταχύτητες» κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

►Διαβάστε και: ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι παγίωσης του υψηλού πληθωρισμού και τα «παράθυρα» αισιοδοξίας

«Αναγκαίοι» οι έλεγχοι από την ΤτΕ

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στις εταιρείες διαχείρισης από την Τράπεζα στην Ελλάδα, που σύμφωνα με δημοσιεύματα πραγματοποιήθηκαν ώστε να διαπιστωθεί αν τηρείται το θεσμικό πλαίσιο και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους, αλλά και τις ρυθμίσεις που προσφέρουν στους οφειλέτες, πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι οι έλεγχοι στο πλαίσιο της εποπτείας δεν είναι κάτι καινούργιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από 2-3 μήνες η Τράπεζα της Ελλάδας απέστειλε σε εταιρείες διαχείρισης υπερ-αναλυτικό ερωτηματολόγιο που έθετε στο μικροσκόπιο τη συνολική λειτουργία τους.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι για τις εταιρείες διαχείρισης που κινούνται βάσει του θεσμικού πλαισίου η εποπτεία από την ΤτΕ δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτη, αλλά αναγκαία για την σωστή λειτουργία της αγοράς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ