Πρωτοφανείς αβεβαιότητες κρύβουν τα φετινά stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο υπολογισμός των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στην ποιότητα των κεφαλαίων τους παραμένει «τυφλό» σημείο, όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για τον επόπτη.
Υψηλόβαθμες πηγές του τραπεζικού κλάδου εντοπίζουν με δηλώσεις τους στο imerisia.gr πέντε κρίσιμες προκλήσεις για τα συστημικά ιδρύματα εν όψει των ασκήσεων προσομείωσης τους επόμενους μήνες:
- Το ύψος των επισφαλειών που θα προκαλέσει η πανδημία και οι προβλέψεις που θα κληθούν να λάβουν οι τράπεζες. Στη χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για «εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω πιστωτικού κινδύνου, καθώς και την ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω συστημικών λύσεων». Όπως επισημαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης, με τη λήξη των μέτρων αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων και τη σταδιακή άρση των δημόσιων προγραμμάτων στήριξης στη φάση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, είναι πιθανόν να προκύψει ένας σημαντικός όγκος NPEs, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρωζώνη.
- Οι λύσεις «step up» που θα προτείνουν οι τράπεζες στους οφειλέτες για ομαλή προσγείωση από τα moratoria και κατά πόσο οι εν λόγω απαιτήσεις δεν θα θεωρηθούν αβέβαιης είσπραξής (unlikely to pay) σε βαθμό stage 2 ή 3.
- Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων και κατά πόσο θα επηρεαστούν αρνητικά όσο η πανδημία επεκτείνεται. Στο σημείο αυτό ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος για τις εξασφαλίσεις που έχουν λάβει οι τράπεζες έναντι επιχειρηματικών δανείων, καθώς συνδέονται άμεσα από το ύψος των προβλέψεων που θα κληθούν να λάβουν.
- Η διάρκεια της πανδημικής κρίσης και κατά πόσο θα αποδειχθεί καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη του 2021 -ενός έτους που αναμένεται να παίξει το ρόλο του «ελατηρίου» για το ελληνικό ΑΕΠ. Ο «άγνωστος Χ» στις φετινές ασκήσεις προσομοίωσης είναι ο ρυθμός ανάπτυξης (ή ύφεσης) για το διάστημα 2021-2023, καθώς -ειδικά για τη χώρα μας- συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της πανδημίας και σε ποιο βαθμό θα πλήξει (και) τη φετινή τουριστική περίοδο.
- Η προσεχής τουριστική σεζόν και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει η τουριστική κίνηση να ανακάμψει, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πορεία των εμβολιασμών.
Καθησυχαστικές εμφανίζονται, ωστόσο, εποπτικές πηγές στο imerisia.gr, εκτιμώντας ότι οι επιδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα stress tests δεν εμπνέουν ανησυχία. Υπογραμμίζουν, πάντως, την αναγκαιότητα διαμόρφωσης επαρκούς πλαισίου για την έγκαιρη διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα διαδεχθούν τα προγράμματα αναστολής πληρωμών (moratoria) το τρέχον έτος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!