Με καινοτόμα και ευέλικτα εργαλεία και στόχο ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων να αυξηθεί σε 100.000, από 40.000 που είναι σήμερα, προχωρά στη νέα εποχή για την ελληνική οικονομία η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), η οποία είναι έτοιμη να διοχετεύσει στην αγορά επιπλέον 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα «κουμπώσει» με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα η ΗDB στοχεύει στο να λάβει πιστοποίηση ώστε ΕΕ να της εκχωρεί απευθείας κονδύλια χρηματοδότησης.
Όπως προκύπτει από μελέτη (Wifor study/Metron Analysis 2021), για κάθε 1 ευρώ που χορηγείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο ελληνικό ΑΕΠ εισέρχονται επιπλέον 2 ευρώ. O αντίκτυπος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει η ΗDB -ειδικότερα 41.000 νέα δάνεια, 8,5 δισ. ευρώ εγκρίσεις δανείων και 8,4 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις- προσμετράται σε 238.000 απασχολούμενους, 18.600 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση 6,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗDB Aθηνά Χατζηπέτρου και ο αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη, έγινε εκτενής αναφορά στην ισχυρή λειτουργική επίδοση της τράπεζας σε δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά και στα νέα σύγχρονα εργαλεία στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με άμεσο αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελληνικού bankability.
Α. Χατζηπέτρου: Στρατηγική μας η προώθηση ολιστικής ανάπτυξης
«Θέλουμε να είμαστε ο θεσμός αναφοράς για τη χρηματοδότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στρατηγική μας είναι η προώθηση μιας ολιστικής ανάπτυξης», ανέφερε η Αθηνά Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι «δυνητικά, μέσω της μόχλευσης δανείων, μπορεί η παρούσα χρηματοδότηση μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να φθάσει στην αγορά τα 11,1 δισ. ευρώ».
Η HΒD φιλοδοξεί να γίνει τράπεζα fintech που θα αναπτύξει ειδικά εργαλεία, ώστε να καλύψει και το «κενό» που δημιουργείται από τη συρρίκνωση του δικτύου φυσικών καταστημάτων των τραπεζών, οι αποφάσεις να λαμβάνονται αυτοματοποιημένα βάσει εργαλείων ανάλυσης, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια.
H Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως είπε η Αθ. Χατζηπέτρου, έχει στόχο να διευρύνει τον αριθμό των επιχειρήσεων που είναι αξιόχρεες και η προσέγγισή της περιγράφεται ως ένα σύστημα «B2B2B» που υποστηρίζει τα μικρά επιχειρηματικά σχέδια, εκπαιδεύοντας τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο. Αλλά και να τις διευκολύνει σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε πηγές χρηματοδότησης. Παρατηρείται ήδη, όπως υπογράμμισε, ότι πολλά δάνεια δίνονται μέσω διαδικτύου και «αυτή είναι η επόμενη μέρα», ενώ σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα είπε ότι θα κρίνεται βάσει ποσοτικών αλλά και ποιοτικών κριτηρίων/στοιχείων που θα διατίθενται ψηφιακά.
«Με έναν διευρυμένο και νέο τρόπο -γνώρισε τον πελάτη (know your customer)- θα αξιολογούμε τις δυνατότητες των επιχειρήσεων με βάση τη συνολική τους δράση», είπε η πρόεδρος και CEO της ΗDB. «Τα χρηματοοικονομικά στοιχεία θα αποτελούν τμήμα μόνο της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στο σύνολο θα συνεκτιμώνται στοιχεία, όπως διακρίσεις καινοτομίας, συνεργασίες και εξωστρεφείς συμμαχίες, γιατί όλα αποτελούν επίσης κριτήριο bankability. Υπάρχει αυτή η φράση "you buy potential", επενδύεις δηλαδή στις δυνατότητες, όχι μόνο στο παρελθόν».
Παράλληλα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι προσανατολισμένα στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων. Στο πλαίσιο αυτό, 1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν μέχρι το 2025 στη πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Τι είπαν Γεωργιάδης και Τσακίρης
Ο Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τη δημιουργία νέων ευέλικτων εργαλείων, ενώ ο Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε τη βέλτιστη αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων και σημείωσε πως, δυστυχώς, το μοναδικό κανάλι διοχέτευσης των κονδυλίων χρηματοδότησης είναι οι τράπεζες. Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, η HDB στα τρία τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρώτα 16 χρόνια της λειτουργίας της από την ίδρυσή της ως ΤΕΜΠΜΕ αρχικώς και μετά με διάφορες μορφές. Ταυτόχρονα κατάφερε να είναι η πρώτη τράπεζα στην ΕΕ που σχεδίασε και ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας στηρίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας η HDB αποτελεί το απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας, είναι προσανατολισμένη στη βέλτιστη διοχότευση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργεί. Και έχει χορηγήσει περισσότερα από 8,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως είπε, σχεδιάζει χρηματοδοτικά εργαλεία χρησιμοποιώντας το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ, περιφερειακά κονδύλια, ακόμη και σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να πετύχει τον στόχο της που είναι η στήριξη όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Πρέπει να μειώσουμε το ρίσκο των τραπεζών και να αυξήσουμε την περίμετρο των πιστοληπτικών κριτηρίων», είπε ο Γ. Τσακίρης. «Πρέπει να κάνουμε ένα προϊόν που μειώνει τις εξασφαλίσεις, που θα μπαίνουν πιο πολλοί. Οι τράπεζες ζητούσαν 100% εξασφαλίσεις, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την περίμετρο των τραπεζών».
«Αφοσίωση και εφαρμοσμένη στρατηγική»
Τα δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, η Αθηνά Χατζηπέτρου και ο Παντελής Τζωρτζάκης. δήλωσαν:
«Καταφέραμε με αφοσίωση και εφαρμοσμένη στρατηγική να απαλλαγούμε από τα βάρη του παρελθόντος και τις αναχρονιστικές διαδικασίες και αντιλήψεις. Αντιστρέψαμε τόσο τις πηγές κερδοφορίας και χρηματοδότησης της HDB όσο και την εμπιστοσύνη του Έλληνα επιχειρηματία και εξελιχθήκαμε από παθητικό αποδέκτη σε σύγχρονο οργανισμό με ενεργό ρόλο που ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της ελληνικής επιχείρησης.
Προχωρήσαμε σε μεγάλες δομικές αλλαγές και μπορούμε σήμερα να πούμε με σιγουριά πως δικαιωθήκαμε. Σχεδιάσαμε, θέσαμε προτεραιότητες και αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας. Έχουμε ενστερνιστεί τον μετασχηματισμό της Τράπεζας και τον στρατηγικό μας ρόλο στην περαιτέρω βελτίωση της εξωστρέφειας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ΜμΕ».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!